Oricine este obez se expune la boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, infarct miocardic, hemoragie cerebrală), cancer, diabet zaharat, boli digestive (litiază biliară, constipaţie), boli articulare, varice, tulburări menstruale şi de potenţă sexuală, tulburări respiratorii, gută şi creşterea colesterolului şi a altor grăsimi în sânge.

Obezitatea scade capacitatea de efort fizic şi calitatea vieţii. Mortalitatea la pacienţii obezi este mult mai mare decât la populaţia cu greutate corporală normală.

Obezitatea scade şansele femeilor de a rămâne însărcinate, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii olandezi. Astfel, cu cât cântăreşte mai mult peste limitele normale, cu atât o femeie are mai puţine şanse să conceapă pe cale naturală. Specialiştii au constatat că femeile care suferă de obezitate au cu 43% mai puţine şanse să procreeze decât cele cu un raport greutate/înălţime normal.

Recomandări 

Nu începeţi nici o cură de slăbire înainte de a vă consulta medicul de famile pentru că doar acesta vă cunoaşte antecedentele medicale şi starea actuală de sănătate.  Cei care încearcă să slăbească aplicând diverse metode “folclorice” pot face greşeli fatale. De  exemplu o persoană cardiacă, obeză, care va începe să facă exerciţii fizice grele, care solicită un efort crescut are toate şansele să sfârşească înainte de slăbi măcar o sută de grame. La fel un obez care a avut  în antecedente un ulcer gastric şi  care consumă fără control alimente celulozice tari nepreparate termic  are multe şanse să-şi reactiveze boala.

Trecerea de la un stil de viaţă la altul trebuie să se facă lent şi progresiv, renunţând fără părere de rău la obiceiurile rele şi promovând cu bucurie pe cele bune. Un obicei se „uită” sau se „formează” în circa 3-4 săptămâni, dar mai are nevoie de cel puţin încă pe atât ca să se sedimenteze.

Oamenii care vor să slăbească sunt tentaţi de cele mai multe ori să caute “scurtătura” către obiectivul atât de mult dorit şi să considere fără şanse de reuşită un regim alimentar echilibrat, alcătuit pe principii corecte, fiziologice şi argumentate ştiinţific. Dacă nu e suficient de frustrant (cum ar fi dietele cu ciorbă de varză, cu grapefruit sau alte reţete foarte restrictive), regimul de slăbire pare ineficient la prima vedere pentru mulţi.

În căutarea “produsului-minune”, cu ajutorul căruia să poată ajunge rapid şi fără prea mult efort la greutatea dorită, unii oameni îşi pun problema dacă nu cumva soluţia constă în medicamentele destinate tratamentului obezităţii, ceea ce nu este recomandat.

Dr. Stroescu Virgil “apostolul vegetarianismului” spunea: „Omul trebuie în primul rând să se gândească bine cât vrea să slăbească şi în cât timp. Asta depinde de voinţa fiecăruia”.

Cheia succesului pentru obţinerea greutăţii ideale la pacientul obez este dorinţa şi hotărârea să fermă de a o atinge. Nu urmaţi o cură de slăbire bruscă.

Alimentaţia sănătoasă 

Evitaţi excesul de sare, aruncaţi solniţa, sarea din pâine acoperă necesarul zilnic pentru organism.

Evitaţi consumul de zahăr şi grăsimi saturate.

Repectati orarul meselor, păstrând un interval de minimum 5 ore între mese, iar ultima masă a zilei va fi luată la ora 18-19, cu minimum 2-3 ore înainte de culcare. Faceţi din micul dejun masa principală a zilei.

Nu consumaţi nimic între mese, evitaţi în totalitate gustările şi produsele tip fast-food.

Nu consumaţi băuturi carbogazoase.

Consumaţi  zilnic doi litri de apă.

Renunţaţi la consumul de alcool, care este un stimulent puternic al poftei de mâncare. Urmăriţi-vă singuri evoluţia greutăţii şi a taliei.

Preparaţi alimentele doar prin fierbere sau coacere, evitând prăjirea.

Recompensaţi-vă cu un fruct exotic în fiecare seară, cumpărat din economiile făcute cumpărând doar alimente sănătoase.

Alimente care trebuie evitate: grăsimi animale (unt, slănină, untură, jumări, carne grasă), frişcă, smântână, brânzeturi fermentate, brânză topită, lapte integral, maioneze, creme, produse de patiserie (plăcinte, pateuri), ouă, îngheţată, prăjituri, ciocolată, fructe şi legume uscate sau conservate prin deshidratare, fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune), fructe cu conţinut glucidic mare (struguri, prune, banane, curmale, stafide, smochine), cartofi prăjiţi şi sucuri îndulcite cu zahăr.

Alimente care se vor consuma cu moderaţie: grăsimi vegetale, pâine integrală, preparate de cereale, mămăligă, porumb fiert, cartofi fierţi sau copţi, paste făinoase fierte, ovăz fiert, sucuri naturale de fructe neîndulcite, peşte slab, carne albă fără pieliţă, iaurt slab, lapte smântânit, brânză de vaci, albuş de ou.

Alimente ce se pot consuma fără restricţii: legume proaspete (roşii, salată, varză), legume fierte (morcov, gulii, ţelină, conopidă, sfeclă), grapefruit, căpşuni, kiwi.

Cele mai recente recomandări ale medicilor nutriţionişti  includ menţinerea a 45-65% din caloriile zilnice – cel puţin 130 g/zi – din carbohidraţii obţinuţi în special din cereale şi leguminoase, fructe şi lapte, cu limitarea consumului de zahăr şi dulciuri. Un procent între 10-35% din totalul de calorii din alimentaţia zilnică trebuie să fie constituite din proteine. În ceea ce priveşte grăsimile, acizii graşi trans cresc colesterolul şi împiedică eliminarea toxinelor din organism şi se găsesc în: margarină de consistenţă tare, maioneză sau alte dresuri pentru salate, majoritatea alimentelor grase coapte la cuptor sau prăjite, snacks-uri, chips-uri,  prăjituri,   torturi, alimente procesate pentru creşterea duratei de valabilitate.

Recomandarea OMS este de a consuma o cantitate de grăsimi în alimentaţia zilnică mai mică de 30% din totalul energiei asimilate prin alimentaţie pentru a scădea riscul cancerelor legate de nutriţie.

Exerciţiul fizic zilnic. Se va începe cu exerciţii uşoare. Mersul pe jos, în zone nepoluate, este prima recomandare. Încercaţi să măriţi în fiecare zi distanţa parcursă. Efectele benefice ale mişcării se obţin când aceasta aduce o senzaţie de relaxare şi nu de oboseală şi epuizare.Un animal de companie vă poate schima viaţa. Treptat se va trece şi la alte genuri de exerciţii: genoflexiuni, abdomene etc., doborând zilnic recordul precedent. Mişcarea este asul din mâneca longevităţii.

Atitudinea pozitivă. Fiţi convinşi că ceea ce v-aţi propus veţi realiza şi urmăriţi obiectivul chiar dacă aţi căzut. Încercaţi să aveţi în permanenţă o stare de spirit pozitivă evitând conflictele şi stress-ul emoţional negative. Cultivaţi ideea că: “de la masă trebuie să te ridici cu dorinţa de a mai mânca”. Evitaţi prietenii care vă ispitesc cu “ceva bun”. Scoateţi din frigider şi din cămară toate alimentele care sunt pe lista celor ce trebuiesc evitate.  Petreceţi cât mai puţin timp în faţa vitrinelor frigorifice cu atâtea ispite.

Evitaţi rămânerea în faţa televizorului pentru perioade îndelungate (cu timpul vi se va face foame). Fiţi o persoană activă, cu preocupări exacte, prestabilite, cu obiective pe termen lung, preocupându-vă în permanenţă de atingerea lor.

Nu uitaţi: “Pâinea şi cuţitul e în mâna Dumneavoastră”.

Succes!

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail