Pentru a atrage noi clienți, RGT România pune accent pe dezvoltarea produselor și a noilor tehnologii. Grupul se așteaptă ca în perioada 2017/2018 cifra de afaceri să fie de peste 40 milioane de euro, iar până în 2020 să depășească 45 milioane de euro.

S.C. Ready Garment Technology S.R.L. (filiala din România a grupului Dr. Bock Industries AG) și-a modificat în ultimii ani cifra de afaceri considerabil datorită schimbării modelului de afaceri inițial, din sistem „Lohn” în sistem „produs finit”, proces care a început în urmă cu șapte ani, cu numai 7000 de bucăți produse în primul an. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc în cursul zilei de ieri, în prezența managerului grupului de companii „Dr. Bock Industries AG”, reprezentanții firmei au prezentat realizările, proiectele dar și planurile de viitor pe care grupul le are, și au declarat că anul acesta sunt deja planificate 1.2 milioane de bucăți de produse, cifra de afaceri așteptată fiind de cel puțin 25 milioane de euro.

„În ultimii ani am avut o creștere solidă a cifrei de afaceri, ca rezultat al schimbării modelului de afaceri din sistemul „Lohn”, în sistem de ofertă „produs finit”. Compania noastră a început acum patru ani un program de restructurare. Unul dintre motivele principale este că cifra de afacere a firmelor a crescut foarte mult, datorită schimbării modelului de afaceri pe care l-am avut. Acum 23 de ani am început ca o fabrică ce oferea produse cut&make, adică sistemul „Lohn”, sistem care acum este la un nivel foarte scăzut la nivel național. (…) Firma a creat un departament în care echipele coordonează activități de achiziții și de dezvoltări de produs. De asemenea, finanțarea acestui proces a fost gestionată iar conducerea societății vede un potențial mare în acest model de afaceri. În acest caz, clienții noștri de renume internațional sunt mai concentrați pe marketing, vânzări și comerț, nu pe producție, lăsând acest proces în seama noastră, ca partener strategic care garantează dezvoltarea produsului, performanța în calitate, livrări și alte servicii.” – a declarat Dietrich Bock, CEO al Dr. Bock Industries.

Principalele acțiuni adoptate la nivelul companiilor au fost: reducerea numărului de acționari în grupul de firme, la ora actuală existând doar trei acționari principali; fuziunea firmelor din România, respectiv a celor din Ucraina, într-o singură firmă pe țară, proces ce a fost finalizat la sfârșitul anului trecut. La ora actuală, societatea „mamă” din Germania are doar patru firme în subordine: RGT România SRL, formată din fuziunea firmelor RGT, TTC din Sfântu Gheorghe, RHM din Estelnic și Platanus din Baraolt; RGT Ukraine Ltd., formată prin fuziunea firmelor Novotex, UCC și PTF; RGT Italia SRL și RGT Germaniy GmbH. Potrivit conducerii, această reorganizare a adus o multitudine de sinergii la nivel de grup, activitățile manageriale fiind, la ora actuală, gestionate mult mai ușor și eficient. De asemenea, au existat modificări ale formei juridice a societății „mamă” din Germania, aceasta trecând de la statutul de Societate cu Răspundere Limitată (SRL) la Societate pe Acțiuni (SA), iar numele i-a fost schimbat de asemenea. Firma operează sub această nouă structură din luna ianuarie a acestui an, și tot în cursul anului acesta se dorește listarea firmei „Dr. Bock Industries AG” la bursa Viena Stock Exchange, lucru care ar aduce o mulțime de avantaje pe viitor în ceea ce privește dezvoltarea firmelor.

„Pentru noi a fost foarte clar că în vechea structură, având patru firme în România, și având trei firme în Ucraina, ca entități separate dar totuși parte a grupului nostru, ne-ar fi fost foarte greu să coordonăm șapte fabrici în două țări. Ceea ce am început acum patru ani a fost să reducem numărul acționarilor, (…) am cumpărat acțiunile de la ceilalți acționari ai grupului nostru de firme, iar momentan avem trei acționari principali.” – au declarat reprezentanții grupului.

La sfârșitul acestui an structura planificată a cifrei de afaceri a grupului este: 68% produse finite, 23% servicii de spălare și vopsire, și numai 9% servicii de manoperă („Lohn”). Potrivit reprezentanților, pentru anul în curs, compania se așteaptă la o creștere de aproape 20%, lucru care ar duce la o cifră de afaceri a grupului de 36 milioane de euro: „O creștere suplimentară este deja vizibilă, clienți noi sunt planificați pentru viitorul apropiat. Să nu uităm că centrul nostru nou de dezvoltare de produs, „RGT Italia SRL” din Padova, generează deja o creștere a cifrei de afaceri prin dezvoltarea de noi tratamente care schimbă aspectul produselor prin procese sustenabile folosind tehnologii de ultimă generație.”

Investiții de peste 5 milioane de euro în doar doi ani…

În ultimii doi ani firma a investit peste 5 milioane de euro. Accentul investitorilor a fost pus pe extinderea capacităților de producție și îmbunătățirea eficienței, în principal în orașul Baraolt, dar și în Ucraina. Din luna februarie a anului acesta, unitatea de producție „Platanus” din Baraolt și-a dublat spațiul de producție și depozitare, de la 2000 metri pătrați la 4000 de metri pătrați. De asemenea, firma „TTC” din Sfântu Gheorghe dispune de o magazie automată, destinată gestionării volumului mare de accesorii. Magazia „Autostore” este prima investiție de acest fel din România și reprezintă un sistem complet automat de stocare a accesoriilor. Tot la capitolul investiții, grupul își propune introducerea, la nivelul tuturor firmelor, a unor sisteme de iluminat de tip LED, menite să economisească până la 1,2 milioane Kwh pe an și modernizarea centralei termice prin schimbarea cazanelor de abur, lucru care ar duce la o scădere semnificativă a consumului de gaz și apă, societatea fiind un mare consumator de abur necesar procesului de producție. Totodată se dorește instalarea unui sistem de recuperare a energiei termice din apa uzată și recuperarea energiei termice din gazele de emisie la centrala termică, lucru ce ar reduce considerabil temperatura emisiilor de gaze în atmosferă, contribuind la protejarea mediului înconjurător, proiect ce va fi gata la sfârșitul lunii iulie (a.c.).

„În perioada 2017-2018 dorim să trecem la următorul nivel și să reciclăm apa. Avem ofertă de la Electrica, cum putem să refolosim apa reziduală, momentan noi facem doar o precurățare și este dată pe canalul local. În viitor dorim să o reciclăm, să ajungem aproape până la apă potabilă. Cu acest sistem cam 50% din apa reziduală va putea fi reciclată. (…) Sub 4% din apa de pe planetă este apă dulce, este o resursă care se pierde.” – a mai declarat Dietrich Bock.

Sistem de colectare a datelor în timp real, cu ajutorul cardurilor

Potrivit reprezentanților, grupul va introduce în curând un sistem de colectare a datelor în timp real, în toate unitățile de producție din România și Ucraina. Tehnologia se bazează pe frecvențe „RFID” (Identificare prin frecvență radio), în conexiune cu procesarea datelor wireless. La ora actuală sistemul se află în faza de testare la fabrica „TTC” din Sfântu Gheorghe. Costul acestui proiect se ridică la peste 700.000 de euro, iar finalizarea sa este planificată pentru anul viitor.

„Ceea ce facem acum pentru colectarea de date de producție, numărul de bucăți, timp prezent în firmă, sunt date manuale și dorim să le colectăm de pe carduri. (…) Citești datele, nu ai nevoie de un scaner, nici măcar de cod de bare, ci doar citești datele. (…) Îți arată datele în timp real, muncitorul își scanează cartela, apare numărul de bucăți pe care trebuie să îl facă din pachetul respectiv, timpul de producție – să spunem că are 5 minute, dacă face 6 (n.red. bucăți) deja îi arată o eficiență mică, dacă face 8 are o eficiență foarte mare, plus că noi din birou putem să vedem numărul de bucăți produse pe anumite puncte, pe anumite grupe. (…) Avem nevoie de aceste date, pentru că la fel ca toate companiile, ne aflăm sub presiunea costurilor de la clienții noștri și atunci trebuie să folosim ultima tehnologie în domeniu să devenim mai eficienți.” – a declarat managerul grupului.

La nivelul țării mai există doar două firme care folosesc sisteme similare, însă prin intermediul codurilor de bare.

RGT România a fost certificată „STeP”

Anul acesta firma a început un proces de certificare pentru toate unitățile de producție, pe care și-a propus să îl finalizeze până în anul 2018. Procesul include certificarea ISO 9001 pentru Managementul Calității; ISO 140001 Managementul Mediului; ISO 50001 Sistem de Management al Eficienței Energetice; SA8000 – Social Compliance (Standarde Sociale); RSL – Lista Substanțelor Interzise. RGT România a fost distinsă cu certificatul „STeP” ca fiind prima unitate de servicii spălare/vopsire din lume.

„Firmele noastre sunt permanent verificate pe standardul social, de către clienții noștri, și întotdeauna am avut rezultate foarte bune atât în România cât și în Ucraina. (…) Trebuia să luăm un standard care este acceptat de toți clienții noștri iar acesta este așa-numitul concept de certificare de tip „umbrelă”, trebuie să aducem toate firmele sub aceeași umbrelă. Pe partea de spălări/vopsiri am primit certificatul „STeP”, este o certificare nouă. (…) RGT România a fost prima firmă certificată în lume. S-a pornit audit la mai multe firme, noi am fost prima firmă care a primit certificatul „STeP”. Sunt trei nivele: low, medium și high, la primul audit am obținut nivel mediu, iar în februarie anul acesta am ajuns la nivel de top.” – a mai spus Dietrich Bock.

. . 1500 de lei bonus la semnarea contractului, pentru angajații care „rezistă” minim 18 luni

Anul trecut de Crăciun, circa 180 de angajați ai firmei „Dr. Bock Industries” au beneficiat de acțiuni cu titlu de gratuitate, ca bonus. Începând cu această lună, tuturor celor care vor dori să se alăture echipei, compania le va acorda bonusuri de 1500 lei , acordat în trei rate a câte 500 de lei, la semnarea contractului de muncă. Singura condiție este ca noul angajat să lucreze în companie minim 18 luni.

„Pentru creșterea afacerii noastre în acest moment și pentru creșterea planificată în viitor avem nevoie de forță de muncă. Momentan este criză mare de forță de muncă și nu suntem singurii care ne confruntăm cu această criză. Sperăm să putem reduce problemele prin creșterea productivității și eficienței,  dar acest lucru nu va compensa în totalitate lipsa forței de muncă. Noi am început elaborarea unui plan de acțiuni în care planificăm evoluțiile salariale ale angajaților, până în 2020.”

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail