Tinerii care doresc să se califice într-o meserie încă de pe băncile şcolii se pot înscrie în programul „Alege-ţi drumul”. Programul se adresează elevilor claselor a IX-a, indiferent de forma de pregătire liceală pe care o urmează, cât şi elevilor seriilor anterioare care, dintr-un motiv sau altul, au abandonat studiile, precum şi absolvenţilor şcolii de arte şi meserii.

„Alege-ţi drumul” este un program de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic care le oferă tinerilor posibilitatea de a se califica într-o meserie, încă de pe băncile şcolii, şi de a obţine astfel mai repede un loc de muncă plătit.

Mai precis, programul oferă o pregătire profesională cu durata de 2 ani,  pentru dobândirea unei calificări.  La finalul celor doi ani de studiu, tinerii vor dobândi un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja imediat după terminarea studiilor, în România sau în Uniunea Europeană. De asemenea, în urma finalizării programului, vor primi certificatul de absolvire a învăţământului obligatoriu, certificat care le permite să continue studiile în învăţământul liceal (din clasa a XI-a).

Înscrieri în luna mai

În program pot intra elevii care sunt înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puţin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi elevi din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii.

În perioada 7-31 mai 2012, tinerii vor putea alege una dintre calificările profesionale oferite în cadrul programului, cu ajutorul părinţilor şi profesorilor lor.

Burse în valoare de 200 de lei

Urmând programul „Alege-ţi drumul”, tinerii pot dobândi o calificare profesională care le permite să obţină mai rapid un loc de muncă. În plus, vor beneficia de o bursă de studiu lunară în cuantum de 200 lei,  prin intermediul unui program naţional de susţinere a învăţământului profesional. Pe parcursul vacanţelor, după încheierea stagiului de practică, vor putea continua să lucreze pe o perioadă determinată (cu respectarea condiţiilor legale).

Toţi cei interesaţi au la dispoziţie o linie telefonică gratuită, 0 800 816 ABC (unde ABC reprezintă indicativul (prefixul) judeţului; de exemplu pentru Covasna 0 800 816 267,   Timiş – 0 800 816 256, pentru Arad – 0 800 816 257 şi pentru Bucureşti 0 800 816 021). Aceasta funcţionează de ieri şi va  fi deschisă de luni până vineri, între orele 9.00 şi 17.00.

Lista cu unităţile de învăţământ unde se organizează clase de învăţământ profesional şi calificările, pentru care pot opta elevii, va fi disponibilă începând cu data de 8 martie 2012. Aceasta va fi publicată pe pagina web www.alegetidrumul.edu.ro, pe paginile web ale inspectoratelor şcolare judeţene, dar va fi disponibilă şi la secretariatele liceelor tehnologice.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe www.alegetidrumul.edu.ro, accesând rubrica „broşură informare”.

Ana Alina Costache

Citeşte pe aceeaşi temă

Şcolile covăsnene nu trebuie să mai producă şomeri!

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail