Pe 15 ianuarie poporul român omagiază naşterea genialului poet Mihai Eminescu, dată când, de asemenea, cinstim de câțiva ani și Ziua Culturii Nationale. Este un omagiu închinat celui mai mare poet român din toate timpurile. Deși a trăit doar 39 de ani, Eminescu a avut suficient timp să demonstreză cât era de talentat. iar această Zi Solemnă ar trebui să reprezinte nu doar o reverență făcută unui mare creator și patriot (prin evocări literare, spectacole festive, concerte, lansări de carte etc), ci și un bun prilej de a reflecta an de an asupra nivelului cultural al Nației. Și apropo de Popor, să precizăm că „Bădia Mihai” avea o formă originală de salut când se întâlnea cu prietenii. El nu spunea „Bună ziua” sau „Bună seara”, ci …„Trăiască Naţia!”, iar răspunsul așteptat era pe măsură: „Sus cu dânsa!”
Ideea salutară de a avea și noi Ziua Culturii Naționale ca alte state europene dedicată unor mari scriitori, s-a materializat în anul 2010 prin votul Parlamentului de la București. A fost salutar faptul că peste trei ani și Forul legislativ de la Chișinău avea să hotărască același lucru în semn de omagiu pentru Mihai Eminescu, data de 15 ianuarie fiind serbată concomitent în cele două țări.
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Opera Brașov…
O suită de manifestări artistice tradiționale organizate de Opera Brașov cu prilejul Zilei Culturii Naționale se deșfășoară anul acesta în parteneriat cu Filiala locală a Uniuni Scriitorilor și Editura „Creator. Sunt evenimente desfășurate cu sprijinul Primăriei frumosului oraș de sub Tâmpa.
Astăzi, 15 ianuarie 2022 începând cu ora 17.00, în Foaierul Operei Brașov are loc Festivitatea de decernare a Premiilor Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. Vor face onorurile de gazdă Adrian Lesenciuc, președintele Filialei, precum și Laurențiu-Ciprian Tudor, președintele Juriului. Anual se acordă Premiile ”Opera Omnia”, „Cartea anului” și „Premiul de debut” pentru cele mai reprezentative lucrări literare. Juriul actualei ediții a fost alcătuit din scriitorii Laurențiu-Ciprian Tudor, Daniela Șontică, Maria Camelia Crăciun, Carmen Gheorghe și Violeta Savu. Va fi acordat, de asemenea, Premiul „Mira” pentru critică și eseistică din partea Societății Ziariștilor și Oamenilor de Cultură „Cincinat Pavelescu” din Brașov, conduse de prozatorul și gazetarul Mircea Freund-Brenciu, respectiv Premiul „Daniel Drăgan” din partea Asociației Cenaclul Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, păstorită de poetul Ionel Simota
În același cadru se va desfășura apoi o dezbatere pe tema romanului „Balada” de prozatorul și poetul Adrian Lesenciuc, la care vor lua cuvântul cunoscutul preot și scriitor sibian Constantin Necula, precum și renumita regizoare de operă, Anda Tabacaru.
„Când cea mai frumoasă poveste de dragoste nu-i are drept eroi pe Romeo și Julieta, ci pe marele compozitor Ciprian Porumbescu și pe iubita lui, Berta, când trista întâmplare biblică a dreptului Iov care pierde aproape totul, dar nu-și pierde sufletul, se repetă, cu preotul Iraclie, tatăl lui Ciprian, în rolul prearăbdătorului sfânt, când istoria, puterea, lăcomia și religia complotează împotriva oamenilor, dar Ciprian și tatăl său Iraclie rămân demni și neînfrânți, povestea ce le cuprinde e mai mult decât ficțiune. Bazat pe biografia familiei Porumbescu, cu două personaje centrale, Iraclie și Ciprian, romanul «Balada» este tulburător prin puritatea iubirii și a demnității care înving diferențe, discriminări, abuzuri”, preciza Adrian Lesenciuc, autorul romanului.
Felicitări lui Petru Irinel Merlușcă, pentru afișul izbutit.
Seara festivă va continua începând de la 18.30, în Sala Operei cu o reprezentație iubită de spectatori: sperctacolul „Crai Nou” – prima operetă românească – creație memorabilă a lui Ciprian Porumbescu. Brașovul este indisolubil legat de Premiera absolută a acestei „bijuterii muzicale”, care a avut loc pe 27 februarie 1882 în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), pe o scenă improvizată. În chip fericit se marchează astfel un moment aniversar: 140 de ani de la punerea în scenă a lucrării, ne-a precizat Cecilia Maria Toma, PR.
Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică și dezvoltă un mit popular care spune că Luna Nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Lucrarea este, de fapt, o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii din zonă. Anica, chiar nepoata acestui dregător, și tânărul Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutați de către ispravnic cu jandarmii. Apărați de două personaje pitotrești, frumoasa Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să se ascundă. În final totul se sfârșește cu bine, chiar hapsânul de ispravnic oficiind logodească.
În distribuție apar Maria Catrina (Anica), Mădălina Bourceanu (Dochița), Marian Rește (Moș Corbu), Alexandru Aghenie (Bujor), Mihai Irimia (Leonaș), Lorand Cristian (Ispravnicul). Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei, soliști fiind balerinii Chisako Ota și Dorin Mirea. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru, scenografia aparținându-i Rodicăi Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Regie scenă: Dan Antipa.
… și omagiată, de asemenea, de către Filarmonica brașoveană
Ziua Culturii Naționale va fi omagiată tot astăzi și de către o altă instituție de artă prestigioasă din vechiul burg transilvănean. Ne referim la Filarmonica brașoveană, care a organizat un Concert în Sala Mare de la Complexul „Patria” de la ora 19.00. Vor performa Orchestra simfonică dirijată de talentatul compozitor bucureștean Andrei Tudor – un prieten mai vechi al publicului brașovean – și tânărul pianist Ioan-Dragoș Dimitriu.
După cum ne-a informat PR-ul Iosif Trif, programul este inedit, diversificat și… ofertant. Dan Dediu: «Fandacsia» – Rapsodie pe teme din opera „O scrisoare pierdută”; Andrei Tudor: «Vals, Melancolie și Tango» pentru pian și orchestră de coarde; Anton Șuteu: Tema din thriller-ul „Triunghiul Morții” (aranjament – Alexandru Butnariu); Temistocle Popa: «Valsul» din feeria muzicală „Veronica” (adaptare si aranjament – Ionel Tudor); Horia Moculescu: Tema din filmul „Maria și Marea” (adaptare si aranjament – Andrei Tudor); Ionel Tudor: «Evening Waltz» din pelicula „Turnul din Pisa”; George Grigoriu: Suita din monumentala creație „Actorul și Sălbaticii”, capodoperă cinematografică dedicată marelui comediant Constantin Tănase, cu inegalabilul Toma Caragiu în rolul principal (aranjament si adaptare – Andrei Tudor); Nicolae Kirculescu: Moment muzical; Theodor Rogalski: Suita simfonică „Trei dansuri românești”.
***
Nu putem încheia aceste rânduri fără a ne referi cu recunoștință la dorința arzătoare a marelui nostru Poet-Patriot exprimată într-o celebră poezie,”Ce-ţi doresc eu ţie dulce Românie/ Tânără mireasă, mamă cu amor!/ Fiii tăi trăiască numai în frăţie/ Ca a nopţii stele, ca a zilei zori/ Viaţa în vecie, glorii, bucurie,/ Arme cu tărie, suflet românesc,/ Vis de vitejie, fală şi mândrie,/ Dulce Românie, asta ţi-o doresc!”
… Încă sperăm, dragi concetățeni, că aceste năzuințe patetice ale „Bădiei Mihai” se vor înfăptui pe deplin!
Horia C. Deliu