Anul 2018 a fost unul al sportului, turismului şi gastronomiei în judeţul Covasna, covăsnenii reuşind să obţină câteva premii de referinţă pe plan naţional şi internaţional.

*** Multipla campioană mondială şi olimpică la gimnastică artistică Ecaterina Szabo a fost sărbătorită în luna ianuarie, la Sfântu Gheorghe, cu prilejul împlinirii vârstei de 50 de ani, în cadrul manifestărilor organizate de Ziua Culturii Maghiare.

Cu acest prilej, fosta gimnastă, născută în localitatea Zagon din judeţul Covasna, şi-a lansat volumul biografic „Al cincilea aparat. Szabo Kati – Vieţile mele”, semnată de jurnalistul Csinta Samu. Kati Szabo trăieşte în Franţa, la Chamalieres, de mai bine de 20 de ani.

*** Un patinoar artificial acoperit, cu o suprafaţă de 1.800 de metri pătraţi, a fost inaugurat în luna februarie la Sfântu Gheorghe. Construit de Fundaţia Mens Sana din Miercurea Ciuc pentru „Academia de hochei pe gheaţă din Ţinutul secuiesc”, cu sprijinul Guvernului Ungariei, acesta are 1.800 de metri pătraţi, respectiv 60 lungime şi 30 lăţime, este acoperit cu un balon presostatic şi poate fi folosit atât pentru antrenamente, cât şi pentru competiţii sportive naţionale.

Patinoarul se află în vecinătatea arenei sportive cu 3.000 de locuri din Sfântu Gheorghe inaugurată anul trecut, construită cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii.

În luna martie a fost inaugurat oficial şi patinoarul acoperit din municipiul Târgu Secuiesc, a cărui construcţie a început în urmă cu aproape 12 ani.

Clădirea cu trei nivele are o suprafaţă totală de 5.220 metri pătraţi şi cuprinde un teren de joc acoperit de 1.745 de metri pătraţi, vestiare, cabinet medical, cantină, bar, depozite şi o sală de conferinţă.

Investiţia s-a cifrat la aproape 24 de milioane de lei şi a fost finalizată cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii.

*** Echipa de baschet feminin Sepsi SIC din Sfântu Gheorghe a câştigat în luna aprilie cel de-al treilea titlu consecutiv de campioană naţională şi a fost sărbătorită de comunitatea locală în cadrul unei festivităţi ce a avut loc în centrul municipiului.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a învins-o pe CS Municipal Satu Mare, în deplasare, în meciul al patrulea al finalei Ligii Naţionale.

*** Patru membri ai Asociaţiei „Sepsi SIC Outland Expedition” şi Asociaţiei „Secui la înălţime” din Sfântu Gheorghe au făcut în luna aprilie o călătorie în Africa, traversând continentul african de la Nord la Sud cu două maşini de teren. Debreczeni László, Demeter László, Szarukán László şi Tulit Zsombor au parcurs în total peste 15.700 de kilometri, tranzitând zece ţări din partea estică a continentului african, respectiv Egipt, Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Regatul Eswatini (Swaziland) şi Africa de Sud, de la Cairo la Capetown.

Aceştia intenţionează, pe viitor, să facă ocolul Mării Negre, să traverseze Siberia şi America de Sud şi să ia cu ei şi alţi amatori de călătorii.

*** În luna iunie s-a desfăşurat la Sfântu Gheorghe prima ediţie a Festivalului Transylvanian Barbeque, în seria evenimentelor gastronomice organizate de autorităţile locale în scopul dezvoltării turismului, serie care a continuat cu Parada cârnaţilor, festivalul pomana porcului, festivalul tocăniţelor la ceaun, festivalul cartofilor, festivalul kurtoskolacs (colacului secuiesc – n.r.) şi festivalul apelor minerale.

*** Inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie au afectat peste 20 de localităţi din judeţul Covasna, generând pagube de zeci de milioane de lei. Cele mai grave probleme au fost înregistrate în satele Băcel din comuna Chichiş şi Lunca Mărcuşului din comuna Dobârlău, unde au fost inundate zeci de case după ce digul de protecţie al râului Tărlung a cedat sub presiunea apelor.

*** Ciclistul Bagoly Levente din Sfântu Gheorghe a încheiat pe locul al doilea Silk Road Mountain Race, una dintre cele mai dure curse de anduranţă, desfăşurată în luna august în Kârgâzstan, cursă la care au participat aproape o sută de concurenţi din toată lumea.

Tânărul, absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, a străbătut 1.725 de kilometri în 9 zile, 3 ore şi 30 de minute.

Cursa s-a desfăşurat în munţi, pe un traseu accidentat şi diferenţe mari de nivel, atingând altitudini de până la 4.000 de metri, iar conform regulamentului, concurenţii nu au putut beneficia de asistenţă din partea echipei, trebuind să se descurce cu ce au avut la ei şi cu ce au mai găsit pe traseu.

În vara anului trecut, Bagoly Levente a terminat Transcontinental Race, desfăşurată pe ruta Belgia-Grecia, pe locul al 19-lea, lăsând în urmă 236 de concurenţi, după ce a străbătut pe două roţi 3.998 de kilometri în 12 zile, 14 ore şi 15 minute.

*** Scenografa Gabriella Spiridon a câştigat în luna octombrie marele premiu al celei de-a treia ediţii a Festivalului naţional de debut „D-BUTAN-T” de la Sfântu Gheorghe.

Juriul i-a oferit trofeul pentru scenografia spectacolului „Poveşti din bucătărie”, în regia lui Cristian Ban, jucat de actorii Teatrului municipal Baia Mare, iar conducerea Teatrului „Andrei Mureşanu”, care a organizat acest festival, i-a oferit un contract de colaborare.

Primele două ediţii ale Festivalului „D-BUTAN-T” au fost dedicate debutului în actorie, respectiv regie şi au fost câştigate de actriţa Paula Rotar şi regizorul Nagy Botond.

Ediţia de anul viitor va fi dedicată coregrafiei şi filmului de teatru.

*** Proprietarii castelului Daniel din Tălişoara, Lilla şi Attila Rácz, au primit în luna septembrie, la Bruxelles, premiul pentru cea mai bună întreprindere/afacere familială din Europa.

Printre criteriile care au stat la baza acordării acestui premiu s-au numărat impactul pe care afacerea familială a avut-o asupra comunităţii, dar şi faptul că aceasta s-a construit în jurul unei clădiri de patrimoniu, respectiv al unui castel vechi de aproape 400 de ani, care a fost reabilitat şi introdus în circuitul turistic.

Lilla şi Attila Rácz au fost nominalizaţi la premiile SME Star Awards de europarlamentarul Iuliu Winkler, iar decernarea a avut loc în cadrul unei gale organizate în Parlamentul European de la Bruxelles.

*** Cofetarul Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe a câştigat în luna noiembrie două medalii, dintre care una de aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie Expogast, desfăşurat la Luxemburg.

Aurul l-a primit pentru mai multe piese făcute din aluat, iar bronzul pentru o compoziţie din ciocolată şi marţipan, având ca temă protejarea globului pământesc.

La concurs au participat, la diferite categorii, în jur de 8.000 de concurenţi din 75 de ţări.

*** O sută de români din judeţul Covasna au pornit la finele lunii noiembrie într-un marş către Alba Iulia, reconstituind traseul parcurs de străbunii lor care au participat la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918.

Delegaţia formată din reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din zona Sfântu Gheorghe, Covasna şi Întorsura Buzăului, a străbătut cu căruţele şi pe jos peste 200 de kilometri în decurs de cinci zile.

*** Patronul Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Diószegi László, a fost desemnat în luna decembrie „Cel mai bun conducător de club al anului 2018″ în cadrul Galei Fotbalului Românesc. Acesta a dedicat premiul tuturor celor care au susţinut şi susţin echipa, începând cu antrenori şi jucători, suporteri şi sponsori.

În cadrul Galei Fotbalului Românesc au fost premiaţi cei mai buni fotbalişti, antrenori, arbitri, comentatori şi emisiuni sportive etc.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail