Adesea, și mai ales atunci când timpul nostru e sincopat, pentru a păși mai siguri în viitor, trebuie să privim în trecut, încercând astfel să reluăm firul evenimentelor. Și cum acestea se succed zi de zi într-un ritm tot mai amețitor, nu este ușor să faci o sinteză a faptelor trecute, dar care totuși prezintă un interes general.
După un voiaj de două săptămâni într-un mediu internațional, în care prezența activă îți este solicitată pe tot parcursul zilei, când legătura cu Țara o păstrezi doar în inimă, întoarcerea la cele obișnuite și reluarea cursului cotidian firesc te face să te întrebi cu interes: Ce s-a mai întâmplat pe-acasă în lipsa mea? Dar un teanc de ziare așteptând pe birou te lămurește rapid ce și cum, astfel că, răsfoindu-le, poți reface legătura între trecut și prezent…
Deși informația e multă, voi încerca „să trec în revistă” lucrurile esențiale despre care cotidianul „Mesagerul de Covasna” a relatat cu adevărat profesionalism. Vom începe cu o știre apărută în 15 iulie în Nr. 2362 al ziarului menționat, cu titlul: PMP a sesizat Avocatul Poporului în privința Codului Administrativ, referitoare la încercare de „oficializare a limbii maghiare drept a doua limbă de stat”, fapt considerat de Eugen Tomac, președintele PMP, „o vânzare de țară și, din acest punct de vedere, credem că limita în ceea ce privește cedarea politică a ajuns mult prea jos” (știripesurse.ro). Probabil că între timp s-a renunțat la această idee care contravine intereselor statului român.
O altă știre apărută în același număr al ziarului în mod sigur a bucurat sufletele românilor iubitori de sport: Simona Halep a câștigat turneul de la Wimbledon. Ei, da, bravo ei, datorită eforturilor susținute și a dorinței de succes nu doar că și-a împlinit visul, ci a adus și mult prestigiu țării. De altfel, după cum am aflat dintr-un alt număr al publicației (2374, din 31 iulie) această sportivă minunată a fost decorată de către Președintele României, Klaus Iohannis, cu cea mai înaltă distincție a statului român: Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler”, iar noi ne-am dori să avem cât mai mulți concetățeni de acest nivel, care să arate lumii adevărata noastră valoare.
Nr.2363 al ziarului, din 16 iulie, marchează o aniversare importantă în ceea ce privește respectarea legalității, prin articolul: ADEC, 5 ani de la înființare: peste 70 de procese câștigate definitiv pentru respectarea Constituției, în care autorul, Dan Tanasă, președintele-fondator al Asociației Civice pentru Demnitate în Europa, mulțumește celor care l-au sprijinit și membrilor ADEC „pentru că fac posibilă aplicarea legii acolo unde respectarea legii este de multe ori negociată politic”. Oameni ca Dan Tanasă nu sunt prea iubiți de către cei care încalcă legea, însă ei precum cerberii din mitologia greacă păzesc porțile legalității.
Nr.2364, 17 iulie, aduce în actualitate pe simpaticul Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care nu se dezminte nici de astă dată, afirmând într-o conferință de presă că acum stațiile de pompare arată ca pensiunile: „Avem 48 de șantiere unde am înlocuit stațiile de pompare din dărâmături, nu puteai practic să intri acolo. Acum stațiile arată ca pensiunile, locuri curate, automatizate, cu reducere de curent, cu oameni în vârstă care au construit sistemele de irigații și au revenit la locurile respective…”. Se știe că după 1989 irigațiile, deși foarte importante pentru țară, intraseră în colaps, și tocmai de aceea noile măsuri de reamenajare luate de Guvernul actual sunt lăudabile, efectele urmând să se vadă în viitor.
Fără îndoială, fiecare știre își are importanța ei pentru cititor, noi doar semnalăm pe cele care ni se par „vitale” în viața noastră, cele menite a schimba lucrurile în bine, ca de pildă știrea referitoare la reducerea birocrației, cu titlul Autoritățile analizează posibilitatea reducerii numărului și frecvenței de depunere a declarațiilor fiscale la persoane juridice (în Nr.2365 din 18 iulie 2019). Importantă și onorantă ni se pare și știrea despre numirea lui Mircea Geoană în funcția de secretar general adjunct al NATO. Dacă avem sportivi de elită care aduc mândrie țării, de ce n-am avea și politicieni de elită care să facă acest lucru, așa cum o spune chiar Domnia sa: „Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziție-cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importantei contribuții a României încadrul NATO.”
În Nr.2366, din 19 iulie, descoperim o știre despre „sistemul informatic bolnav” al Ministerului Sănătății, așa cum reiese din titlul: Sorina Pintea: Sper că de luni vom avea un sistem informatic funcțional. Numai că defecțiunile se țin lanț și, cu toată asigurarea Ministrului, nu știm cât va funcționa și cel „nou”, dar să rămânem optimiști…
22 iulie, Nr.2367, un articol-interviu semnat de Larisa Axinia ne atrage atenția cu titlul: Soarta „gunoaielor” stă în mâna fiecăruia dintre noi/ De ce este importantă colectarea selectivă a deșeurilor și cum a ajuns județul Covasna să fie lider în România în managementul deșeurilor. Astfel de „atenționări” în presă sunt necesare în campania de educare a populației în ceea ce privește selectarea selectivă a deșeurilor și păstrarea curățeniei în gospodării, în spațiile publice, pe străzi, și până la urmă oriunde ne-am duce, căci acesta este un semn al civilizației. Poluarea apelor și în general a mediului înconjurător reprezintă o agresiune asupra naturii și asupra propriei noastre sănătăți. Mările și oceanele lumii sunt tot mai pline de deșeuri toxice, mai ales de cele din plastic. Și tocmai de aceea oamenii trebuie să fie mult mai grijulii cu ceea ce aruncă și unde aruncă, trebuie să ne obișnuim cu toții să respectăm indicațiile prevăzute de instituția salubrizării și, desigur, de bunul nostru simț, căci un mediu curat înseamnă și o sănătate bună.
Nu puteam trece peste Nr.2368 al ziarului, din 23 iulie, unde pagina 2 începe cu titlul: Teodorovici, despre pensiile speciale: Până la final de iulie stabilim plafonul și cu cât vor fi impozitate. S-a vorbit atât demult despre aceste pensii, numite și „nesimțite”, dar s-a făcut atât de puțin pentru a pune ordine în lucruri, și deci ele au tot crescut până la sume intolerabile în raport cu pensiile obișnuite, ceea ce a nemulțumit populația. Păi nu-i așa?! Cum să ia unul zeci de mii de lei pensie, iar cei mai mulți amărâți de-abia beneficiază de pensii între una și două mii de lei, atât timp cât toți și-au dăruit viața muncind, unii chiar în condiții grele?
Două materiale informative apărute în „Mesagerul de Covasna” Nr.2370, din 25 iulie, ne readuc cu picioarele pe pământ. În primul (sursa Mediafax.ro) șochează declarația Ministrului Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, în care afirma că „cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 d români sunt plecați în afara granițelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia”. Unii dintre aceștia au plecat în perioada 1945-1990, iar ceilalți după 1990. Ca o completare la acest material apare un altul cu intervenția liderului PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, care „afirmă că raportul conform căruia aproximativ 9,7 milioanede români trăiesc în afara granițelor țării ar trebui să alerteze CSAT și Parlamentul României și trebuie tratat ca o chestiune de securitate. În opinia sa, ca urmare a acestui raport, 30% din mandatele parlamentarilor ar trebui să fie deținute de cetățenii români care muncesc, studiază sau locuiesc permanent peste hotare”. Sugestia europarlamentarului Eugen Tomac ni se pare binevenită și conținând un adevăr dureros: „Acești oameni reprezintă o resursă uriașă și ei trebuie convinși să revină acasă. Nu prin slogane și promisiuni electorale, ci prin politici care să inspire încrederea că România este pregătită să-i primească și să le ofere o perspectivă nouă în țara lor… Aceasta este adevărata bătălie pentru viitorul României (din sursa: www.ziaruldeiasi.ro). Bine și frumos gândit! Dar teamă ne este că, în loc să revină cei înstrăinați, vor pleca și mai mulți, după cum îi auzi vorbind pe tinerii de azi, căci întotdeauna fructele din grădina vecinului par mai frumoase și mai dulci…
De fapt, această temă va fi dezbătută și la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului, în perioada 12-17 august 2019, așa cum reiese dintr-un comunicat transmis de AGERPRES și apărut în „Mesagerul de Covasna” Nr.2371, 26 iulie, cu titlul: Problemele românilor din comunitățile istorice, dar și din țară, dezbătute la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului.
O altă știre ar trebui să ne bucure, dacă n-ar exista scepticismul bazat pe fapte trecute; aceasta se referă la construirea autostrăzii Ploiești-Brașov, un proiect tărăgănat ani de-a rândul. Dar iată că un comunicat AGERPRES, apărut în Nr.2374 din 31 iulie 2019 al cotidianului covăsnean „Mesagerul de Covasna” ne informează că Președintele Klaus Iohannis „a anunțat că, în ședința CSAT de marți, s-a aprobat ca proiectul autostrăzii Ploiești-Brașov să fie declarat obiectiv strategic național”, ca de altfel și construirea autostrăzii Moldovei. Ziceam că știrea ar trebui să ne bucure, numai că românii au prostul obicei că de la vorbă până la faptă lasă să treacă prea mult timp, încât o problemă nerezolvată la termen adesea devine moartă. Despre autostrada Ploiești Brașov și Aeroportul de la Brașov se tot vorbește de ani de zile, ba s-au efectuat și unele lucrări, însă până la finalizare va mai curge multă apă pe Dunăre, încât oamenii nu mai cred în promisiuni, ei vor fapte, nu vorbe…
Ne oprim aici cu retrospectiva noastră, dar nu vrem să încheiem fără a ne exprima satisfacția că în județul nostru se observă o efervescență a evenimentelor social-culturale și sportive oglindite în „Mesagerul de Covasna”. Viața comunităților pulsează tot mai intens, interesul pentru artă, cultură, știință și activități de relaxare este în creștere, dovadă fiind lansările de cărți, spectacolele, expozițiile, interviurile cu personalități și oameni care, prin viața lor exemplară, au contribuit la dezvoltarea societății. Strădania pentru păstrarea identității naționale, pentru educație și spiritualitate, pentru dezvoltarea spiritului gospodăresc și civic, și multe alte aspecte ale vieții social-politice și cultural-sportive se reflectă în conținutul celor două publicații românești din județul nostru. Efortul directorului ziarului „Mesagerul de Covasna”, dna Maria Crețu-Graur, de a păstra vie această publicație și,sfidând greutățile, a dus la angajarea a doi redactori noi careaduc plusvaloare ziarului, prin activitatea lor laborioasă promițând cotidianului covăsnean un viitor bun. Felicitări întregului colectiv redacțional!
Mihai Trifoi