Iniţiat în urmă cu trei ani, programul de vaccinare a fetiţelor de clasa a IV-a împotriva virusului HPV, virus responsabil pentru apariţia cancerului de col uterin, nu a avut rezultatul scontat nici în ţară, şi nici la nivelul judeţului nostru.

Iniţierea şi finanţarea acestui program, la acel moment, a avut ca bază datele din ultimii 20 de ani care arătau că ţara noastra avea cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Şi totuşi, din necunoaştere, de teamă sau ca urmare a insuficientei informări din partea organelor abilitate, acest program a eşuat.

Potrivit medicului epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, Santa Francis, de la începutul programului şi până în prezent, în judeţul nostru cu puţin peste 1.000 de tinere s-au vaccinat  împotriva cancerului de col uterin. Ca urmare a faptului că părinţii multor fete nu şi-au dat acordul pentru ca acestea să fie imunizate, mii de doze de vaccin HPV expirat «zac» în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică  Covasna, trspectiv mai mult de jumătate din dozele puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii.

În aceste condiţii, reprezentanţii DSP Covasna caută soluţii pentru a scăpa de aceste vaccinuri expirate, principala problemă fiind lipsa fondurilor necesare neutralizării.

Până în prezent medicii de familie au administrat doar 1.074 de vaccinuri anti-HPV, cele mai multe unor paciente având vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani.

Potrivit medicului Santa Francisc, vaccinul împotriva HPV este indicat fetiţelor aflate încă la vârsta pubertăţii, în trei doze administrate timp de 6 luni, cu scopul de a preveni din timp producerea cancerului de col uterin. Acesta a spus că vaccinul nu are nici un efect negativ asupra sănătăţii, motiv pentru care nu poate înţelege  de ce tot mai mulţi dintre părinţi au fost foarte reticenţi când a fost vorba să-şi dea acordul pentru aceste imunizări.

Responsabilul DSP consideră că la noi în judeţ numărul femeilor vaccinate împotriva acestei boli este foarte mic, în comparaţie cu alte judeţe, o posibilă explicaţie pentru faptul că judeţul Covasna stă atât de prost la acest capitol ar putea fi lipsa de informare privind cauzele instalării acestei boli şi modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail