În cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun” ce se desfăşoară în cursul acestei săptămâni,  elevii de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe au fost implicaţi într-o acţiune de promovare a gastronomiei etniilor din judeţ.

Elevii de la specializarea „tehnician în gastronomie” au realizat, ieri, o prezentare a gastronomiei principalelor etnii din judeţ, respectiv  română, maghiară şi romă. După ce au primit reţetele de la reprezentanţi ai celor trei etnii, elevii s-au ocupat de pregătirea preparatelor culinare, sub supravegherea atentă a prof. coordonator Carmen Tordai şi a prof. Iustina Anton.

Printre bunătăţile care au fost pregătite se numără: fasolea cu ciolan de porc, ciorba de cartofi cu tarhon  şi plăcinta cu urdă şi mărar – după reţete româneşti; ciorba de hrean cu carne de porc, gulaşul secuiesc şi „creanga împodobită”- „Rakott Ag”, care pe vremuri se pregătea în locul tradiţionalului tort al miresei, la etnia maghiară;  ciorbă de cartofi cu carne de porc şi orez, sarmale şi cornuleţe cu rahat, pregătite după reţete primite de la reprezentanţi ai etniei rome din judeţ.

Prof. ing. Tordai Carmen a declarat că procurarea reţetelor nu a fost foarte uşoară: „Pentru etnia română, am rugat colegele care trăiesc la Întorsura, Covasna, să strângă câteva reţete de la gospodinele care fac, cu diferite ocazii, preparate de felul întâi sau de felul doi, să aducă reţetele şi să le preparăm noi. La etnia maghiară, la fel – colegele de etnie maghiară ne-au adus reţete care se fac în diferite zone ale judeţului. Pentru etnia romă a fost mai dificil. Am luat legătura cu Alexadru Racolţea din Belin – preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, Filiala Judeţeană Covasna, care a discutat cu bucătăreasa care pregăteşte bucatele pentru nunţile rome din zonă. Eu i-am cerut să-mi trimită reţeta pentru un gulaş ţigănesc, fiindcă ştiam că este un preparat specific. Şi domnul Racolţea mi-a spus: dumneavoastră promovaţi gastronomia etniei rome din judeţul Covasna. Vă rog frumos să faceţi reţetele de la nunţile noastre ţigăneşti. Şi-atunci, dânsul ne-a dat reţeta de ciorbă de cartofi cu carne de porc şi orez ; reţeta la sarmale, care se pregătesc atlfel decât sarmalele româneşti sau ungureşti, şi reţeta cornuleţelor cu rahat. Reprezentanţii fiecărei etnii au trimis aproximativ 8 reţete şi apoi s-a făcut selecţia celor care au fost pregătite” , a explicat prof. Ing. Carmen Tordai.

Preparatele au fost apoi expuse în laboratorul de banqueting al liceului şi au fost degustate de către aproximativ 65 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe şi de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan”.

Instituţia de învăţământ este interesată şi implicată şi în proiecte  extracurriculare cu finanţare extrabugetară pentru a putea realiza astfel de activităţi.

Fondurile pentru acest eveniment au fost obţinute printr-un proiect finanţat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

„Mulţumim Consiliului Local Sfântu Gheorghe pentru că alocă fonduri pentru proiecte culturale şi multiculturale şi îi rugăm să implice şi altădată tinerele generaţii pentru a ne cunoaşte mai bine, noi între noi, cele trei etnii, pentru a  învăţa unii de la alţii tot ce este mai bun”, a transmis prof. ing. Carmen Tordai.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail