După ce ani de zile s-a tot vorbit despre frauda în sistemul de sănătate, urmare a prescrierii şi eliberării fictive a medicamentelor către bolnavi inexistenţi, acest fenomen s-ar putea diminua semnificativ, începând cu luna iunie, odată cu introducerea reţetei electronice.

În cursul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, directorul executiv al Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna, Antal  Eva, a declarat că sistemul privind prescrierea electronică a reţetelor este pregătit să intre în funcţiune din 1 iunie a.c. Ca urmare, medicii care şi-au implementat noile programe şi sisteme de operare, de pe site-ul oficial al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pot  prescrie reţetele în acest sistem. Însă, potrivit directorului CJAS Covasna, aceştia nu sunt obligaţi să elibereze reţetele electronice, deocamndată, deoarece este nevoie de o pregatire în acest sens.

„Timp de 30 de zile de la această dată, medicii vor avea timp să se acomodeze cu noua metodă de eliberare a reţetelor, ele devenind obligatorii începând cu 1 iulie”,  a precizat Antal Eva.

Aceasta a menţionat faptul că, pentru a le permite medicilor o perioadă de acomodare, până la finele acestui an prescrierea electronică va putea fi făcută în paralel cu metoda folosită în prezent, adică eliberarea reţetelor medicale prin intermediul formularelor clasice, eliberate de către CJAS Covasna.

Totodată, Antal Eva  a spus că medicii şi farmaciştii ar putea întâmpina probleme la prescrierea  reţetelor electronice în cazul în care imprimanta nu listează bine. Concret, dacă nu se va vedea codul de bare, farmacistul nu va putea elibera medicamentele prescrise de medic. Pentru a se evita astfel de situaţii, cabinetele medicale vor trebui dotate cu imprimante cu laser, până la începutul lunii iulie.

“Pacientul va primi o reţetă tipărită cu cod de bare 2D, ce va putea fi scanată cu un cititor de coduri, care va exista la fiecare farmacie. Prin acest nou sistem va fi posibilă  fracţionarea pentru orice reţetă electronică, pacientul putând opta pentru ori câte farmacii doreşte, până îşi găseşte toate medicamentele prescrise de doctor”, a specificat directoarea CJAS Covasna.

Conform acesteia, printre avantajele reţetei electronice se numără siguranţa tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii, prin evitarea erorilor de prescriere, acurateţea informaţiei, predictibilitatea consumului de medicamente şi un control în utilizarea fondurilor. Reţeta electronică  face parte dintr-o platformă integrată complexă intitulată „Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS”.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail