Bálint József (PCM), referindu-se la rezultatele de la Bacalaureat

Subiectul care a făcut înconjurul ţării: rezultatele catastrofale ale Bac-ului de anul acesta, a fost abordat ieri şi în cadrul conferinţei de presă a PCM.

Balint Jozsef, preşedintele PCM Sf. Gheorghe

Preşedintele organizaţiei municipale Sfântu Gheorghe, Bálint József susţine că, în ultimii ani, elevii au fost forţaţi să de acest examen de bacalaureat. „Putem observa că în ultima perioadă, în ultimii ani, tinerii, elevii, au fost forţaţi spre acest examen de bacalaureat. Şi asta din două motive: unul este că învăţământul profesional a fost transformat, şi după părerea mea, în mod negativ, şi aici mă refer la faptul că majoritatea celor care au dorit până acum să înveţe meserii, au făcut şcoala de ucenici, şcoala profesională, au învăţat mai mult meserie şi mai puţină teorie. Acum ei au fost forţaţi spre terminarea liceului, şi normal că aceşti copii, care au avut mai multă dorinţă pentru meserie decât pentru teorie, au ajuns la asemenea rezultate”, a explicat Bálint József. Acesta a adăugat că astăzi tinerii sunt forţaţi să urmeze şcoala, pentru a trage de timp, datorită faptului că există foarte puţine locuri de muncă pentru ei.

Liderul PCM consideră că atât elevii, cât şi părinţii şi dascălii, dar în primul rând cei care organizează acest sistem de învăţământ, au o mare responsabilitate. În opinia sa, rezultatele obţinute anul acesta la bacalaureat, au fost provocate de Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu: „Deci, nicidecum nu e vina dânsului, dânsul numai a provocat aceste rezultate care s-au apropiat mai mult de realitate, decât cele anterioare. Acum, ne-am putut da seama că elevii, cel puţin majoritatea lor, sunt nepregătiţi, părinţii au influenţă pozitivă mult mai redusă asupra copiilor decât acum 10-20 de ani, dascălii sunt dezinteresaţi. Ştim foarte bine, în ultima perioadă, în loc de o majorare de salariu cu 50% inclusă şi în lege, au avut parte de reduceri. Asta nicidecum nu face poftă de lucru” a completat acesta.

După părerea sa, nu toţi copiii trebuie să dea bacalaureatul, iar dacă nu se vor face schimbările necesare, vor exista două variante: desfăşurarea examenelor cu aceeaşi exigenţă şi obţinerea unor rezultate similare cu cele de acum, sau asigurarea notelor de trecere pentru toată lumea, ceea ce va atrage după sine rezultate şi mai catastrofale în ceea ce priveşte învăţământul propriu-zis. „Dacă vrem să avem un învăţământ mai performant, trebuie să ne dăm seama că nu este nevoie de bacalaureat pentru toţi copiii” a concluzionat Bálint József.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail