Secretarul de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru Europa şi Protecţia Consumatorilor din landul Brandenburg, Anne Quart, a declarat marţi, la Sovata, că în timpul vizitei sale în judeţe din Regiunea Centru a rămas surprinsă de dinamismul şi buna pregătire a funcţionarilor din administraţia publică.

„Ce am constatat la faţa locului, aici şi în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut şi ieri (la Alba Iulia – n.r.), este că există o foarte mare dinamică a ceea ce se întâmplă din punctul de vedere al procesului de dezvoltare, chiar şi în comparaţie cu alte regiuni din România. Şi, în ciuda problemelor cu care administraţiile publice se confruntă, am avut plăcerea să constat că există oameni foarte bine pregătiţi, care abordează de multe ori aceste proiecte cu idei foarte creative în interesul direct al cetăţenilor regiunii şi al judeţelor. Altfel spus, e exact ceea ce îmi imaginez printr-o administraţie modernă. Şi noi, în landul Brandenburg, ne aflăm în plin proces de modernizare al administraţiei şi sunt sigură că şi pe viitor aceasta poate fi o temă de colaborare pentru a putea face schimb de experienţă şi de idei, pentru a vedea cum putem avea, fiecare dintre noi, un câştig de pe urma acestor colaborări”, a declarat Anne Quart, într-o conferinţă de presă, organizată după reuniunea Consiliului de Dezvoltare Regională Centru.

Secretarul de stat, care însoţeşte o delegaţie germană în Regiunea Centru, a spus că, în ultimele zile, a avut plăcerea să viziteze proiecte finanţate din fonduri europene, cum sunt Cetatea din Alba Iulia şi Drumul Sării din Sovata, şi a constatat că prin intermediul acestor proiecte au fost realizate o serie de obiective în interesul cetăţenilor.

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, a arătat că relaţiile cu landul Brandenburg durează de 15 ani, iar de 10 ani există un reprezentant permanent al acestui land în Regiunea Centru şi că există relaţii de colaborare în domeniul turismului, resurselor umane, transfer tehnologic, în inovaţie şi în domeniul economic.

„A fost un bilanţ a ceea ce s-a întâmplat până acum şi al perspectivelor pe care dorim să le dezvoltăm. Temele se modifică în Uniunea Europeană încontinuu, acum funcţionăm în Strategia Europa 2020, a fost Strategia Lisabona 2010, în fiecare strategie apar noi priorităţi cu care UE se confruntă. În acest context, trebuie să ne adaptăm o serie din activităţi, astfel încât să ne integrăm în politicile europene, să fim parteneri în aceste strategii, să beneficiem de sumele care se pun la dispoziţie. În momentul de faţă, au apărut teme noi – dezvoltarea urbană şi regenerarea urbană (peste 70% din populaţia UE trăieşte în zonele urbane, în 2020 ajunge la 80%), mobilitatea, transportul cât mai puţin poluant, oraşele inteligente etc. Cred că în continuare, printr-o asemenea relaţie, putem să parcurgem oarecum împreună procesul de integrare europeană, bunele practici să fie preluate de către noi şi de către alte zone”, a arătat Simion Creţu.

Preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională (CDR) Centru, Tamas Sandor, a afirmat la rândul său că structura statală diferă între Germania şi România, fiindcă în Germania landurile au caracter administrativ, în timp ce în România există doar regiuni de dezvoltare.

„Intenţia noastră ar fi ca România să copieze acele bune practici care au adus avantaje Germaniei în ceea ce înseamnă descentralizare şi bune practici”, a precizat Tamas Sandor.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail