Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) din judeţul Covasna sunt nemulţumiţi de tergiversarea executării unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care fostul sediu al Băncii Naţionale a României (BNR) din Sfântu Gheorghe a fost dat în folosinţa Episcopiei Ortodoxe.
Protopopul ortodox Florin Tohănean a declarat marţi pentru AGERPRES că s-a aşteptat ca în cursul acestei zile să aibă loc predarea efectivă a clădirii, dar momentul a fost din nou amânat până la o dată nespecificată.
„Sunt dezamăgit şi nemulţumit de modul în care se respectă legea în ţara asta şi de cum se fac aranjamente politice mai presus de lege. Sunt dezamăgit, dar nu mă resemnez şi nu dezarmez. Astăzi trebuia semnat protocolul de predare-primire şi trebuia să aibă loc predarea efectivă a clădirii, dar lucrurile se tergiversează (…) Citiţi procesul verbal, pe care o să-l folosesc în instanţă ca probă, ca să vedeţi ce batjocură, ce dispreţ faţă de lege (…) Nici măcar nu au avut bunul simţ să stabilească un nou termen. Va fi la calendele greceşti?!”, a declarat protopopul Florin Tohănean.
În cursul zilei de ieri, conducerea Consiliului Judeţean Covasna şi reprezentanţii Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) au semnat un proces verbal, în prezenţa unui executor judecătoresc, prin care s-au înţeles că urmează să întocmească un protocol de predare, respectiv primire, fără a menţiona un termen limită.
Conducerea CJ Covasna şi reprezentanţii BOR s-au judecat timp de mai mulţi ani pentru a dobândi dreptul de proprietate, respectiv de folosinţă asupra fostului sediu al BNR din Sfântu Gheorghe, care a fost ‘pasat’ prin diferite hotărâri de Guvern de la o parte la alta. În cele din urmă, în anul 2010 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză BOR, care a obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă.
Luna trecută executorul judecătoresc care a venit la Sfântu Gheorghe pentru a pune în aplicare sentinţa nu a putut finaliza acţiunea, deoarece a fost recuzat de conducerea CJ, pe motiv de nerespectare a procedurii.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor a declarat că autorităţile locale s-au luptat în instanţă timp de aproape opt ani de zile pentru a putea păstra această clădire, dorind să o folosească în interesul comunităţii locale.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES