Cinci clustere din România, dintre care patru clustere regionale cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe au participat recent la o misiune economică desfășurată în Chengdu, China.

Potrivit informațiilor oferite de un reprezentant al delegației României, în urma unui apel lansat de către Comisia Europeană în parteneriat cu firma de consultanță SPI – Sociedade Portuguesa de Inovacao din Portugalia, patru clustere au aplicat și au fost selectate să facă parte din delegația europeană participantă la a 9-a ediția a târgului intitulat ”IXth EU-China Business&Technology Cooperation Fair” organizat în Chengdu, China la finele lunii octombrie.

Astfel, conform aceleiași surse, în total, au selectate 15 clustere din Europa (Portugalia, Spania, Danemarca, Germania, România, Grecia etc.), printre care cinci din România, patru dintre acestea având sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe: Clusterul Regional al Lemnului PRO WOOD reprezentat de dl. Kádár Rezső, Clusterul Inovativ al Biomasei GREEN ENERGY reprezentat de Andrea Sulyok-Pál, Clusterul Regional Agrofood – reprezentat de Koréh Enikő, Clusterul ”Transylvania” Textile&Fashion reprezentat de Mirela Bogyó. Al cincilea cluster din România, a fost din Iași, clusterul BIORONE reprezentat de Tamba Bogdan Ionel.

Delegația europeană a fost condusă în frunte cu dl. Antti Peltomaki Director – Comisia Europeană – Direcția pentru Întreprinderi și Industrie.

Evenimentul a oferit clusterelor europene şansa de a crea colaborări cu clustere din China, creând astfel noi oportunități de dezvoltare.

Pe parcursul celor trei zile au avut loc conferințe, diferite sesiuni tematice dedicate IMM-urilor și clusterelor respectiv întâlniri B2B (business-to-business) și C2C (cluster-to-cluster).  Reprezentanții clusterelor au avut posibilitatea să se cunoască în cadrul unui seminar dedicat exclusiv lor, seminar în cadrul căruia fiecare reprezentant a luat cuvântul pentru câteva minute, unde s-au prezentat exemple de bună practică în ceea ce privește cooperarea între clustere din Europa și China.

În ultima zi, au avut loc întâlnirile bilaterale între clustere și IMM-uri, întâlniri în urma cărora s-au concretizat cooperări,  idei de proiecte pe viitor, în vederea accesării de fonduri, dezvoltarea de noi produse inovative etc.

Vicepreședintele Clustero şi directorul executiv al Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), domnul Vajda Lajos, a declarat că participarea la astfel de evenimente este foarte importantă:

”Este importantă  participarea la astfel de evenimente, deoarece vizualizarea este alta, deschiderea este alta.  Prin astfel de activități, aceste clustere obțin experiență, au contacte internaționale; se conștientizează mai aprofundat ce este un cluster, ce poate el să rezolve, care e relația din cadrul clusterului, ce posibilități comerciale există, ce posibilități de cercetare inovare există și aici nu mă refer doar la inovarea produselor, ci a sistemului, a acestei structuri; ce se poate face din punct de vedere al resursei umane și aici mă refer la perfecționarea managementului, dar și la perfecționarea specialiștilor sau a angajaților din cadrul unui cluster. Experiențele internaționale sunt foarte binevenite pentru orice cluster format în România!”, a spus vicepreședintele Clustero, domnul Vajda Lajos.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail