Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe va găzdui astăzi, 28 aprilie, un atelier pe tema derulării unui transfer de expertiză agroalimentară, la care vor participa cercetători din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare din București și reprezentanți ai mediului de afaceri.
Evenimentul este organizat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA București) și de către Clusterul Regional al Produselor și al Industriei Alimentare – „AGROFOOD” .
„Workshop-ul (atelierul –n.r.) are ca scop prezentarea proiectului Institutului, proiect intitulat <<EXPERTAL>> – <<Valorificarea expertizei în cercetarea agro-alimentară, prin transfer de cunoștințe către mediul privat, in vederea obținerii de produse alimentare sigure și optimizate nutrițional>>, finanțat în cadrului Programului Operational de Competitivitate 2014-2020, axa 1 și identificarea nevoilor tehnologice ale firmelor agro-industriale, membre ale clusterului regional <<AGROFOOD>>. Odată identificate aceste nevoi tehnologice, ele vor fi subiectele unor proiecte de cercetare industrială și de dezvoltare tehnologică, de transfer de cunoștinte al expertizei cercetătorilor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București către firmele industriale și vor fi finanțate prin proiectul menționat.” – au transmis organizatorii.
Temele atelierului
Conform programului anunțat de aceștia, evenimentul se va desfășura la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe (din strada Presei, numărul 4), între orele 9.30 – 10.30 derulându-se înregistrarea participanților.
În prima parte a evenimentului se va prezenta activitatea Clusterului Regional „AGROFOOD”, de către vicepreședintele acestuia, Vajda Lajos, a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare din București și a proiectului „EXPERTAL” – de către Nastasia BELC, directorul general al Institutului și directorul de proiect.
Programul va continua cu prezentări ale expertizei Institutului. Printre acestea se numără prezentarea cu tema: „Tendințe și provocări pentru viitorul industriei alimentare. Analiză senzorială în panificație” – susținută de Denisa Duță; prezentarea „Metode moderne de analiză a produselor făinoase. Noi tendințe în inovare pentru industria de panificație”- susținută de Alina Culetu; prezentarea „Aditivii alimentari – cum să îi folosim și cum să îi evităm. Principalele determinări efectuate în sectorul morărit, panificație, produse făinoase” – susținută de Gabriela Mohan. Gabriel Mustățea va prezenta „Noi materiale şi metode de ambalare a produselor alimentare”; Adriana Macri va vorbi despre „Siguranța alimentară – management și riscuri”, iar Lavinia Berca va vorbi despre „Alimente cu destinație specială”.
Va urma apoi prezentarea firmelor participante, membre ale Clusterului „AGROFOOD”, după care se va derula o sesiune de întrebări și răspunsuri, vor avea loc discuții pe grupuri de lucru; se vor identifica nevoile tehnologice ale firmelor participante, se vor completa fișe tehnologice și e vor formula concluzii.
Ana Ciorici Costache