Aproximativ 50 de elevi din clase V-VIII, de la şcolile cu predare în limba maghiară din Miercurea Ciuc, au participat vineri, într-o atmosferă plină de emoţie, la un concurs de recitare din versurile poetului naţional Mihai Eminescu, găzduit de Şcoala Generală „Petofi Sandor”.
Devenit tradiţional, concursul are rolul de a-i apropia pe elevii maghiari de literatura română, dar şi de a-i încuraja să vorbească în public în limba română şi se înscrie în seria manifestărilor dedicate Zilei Culturii Române.
În sala de sport a Şcolii Generale „Petofi Sandor”, copiii au repetat mai tot timpul şi au aşteptat emoţionaţi să le vină rândul la microfon. „O, mamă”, „Luceafărul”, „Ce e amorul”, „Şi dacă”, „O rămâi”, „Revedere”, au fost doar câteva dintre poeziile poetului nepereche recitate de elevii maghiari, uneori impecabil, alteori cu stângăcie, de fiecare dată fiind încurajaţi de profesori şi colegi.
„Sunt foarte frumoase versurile lui Eminescu, dar sunt grele”, spune o elevă din clasa a VII-a , în vreme ce un băiat susţine că lui i s-a părut uşor concursul.
Organizatoarea întrecerii, profesoara de limba română Bors Kinga, de la Şcoala Generală „Petőfi Sándor” din Miercurea Ciuc, a precizat că poeziile au fost alese în funcţie de nivelul de cunoaştere a limbii pe care îl are fiecare elev, scopul fiind acela de a-i încuraja pe copii să vorbească în public în limba română.
„Prima lor încercare este să recite ca şi cum ar recita în limba maghiară, adică folosesc accentul în limba maghiară. De obicei, participă copii care merg şi la concursurile de recitări în limba maghiară şi în limba română, prima lor intenţie, este să recite ca în limba maghiară, iar accentul este diferit în cele două limbi. Oricum, scopul este de a-i obişnui să vorbească în public şi de a-i obişnui cu vorbirea în limba română”, a spus Bors Kinga.
La rândul său, profesoara de limba română Császár Tünde, de la Şcoala Generală „Nagy Imre” a spus că un astfel de concurs este o modalitate ca elevii maghiari să se împrietenească cu limba română, să îndrăgească şi mai mult literatura română, iar interesul este tot mai mare, în fiecare an.
„Copiii se pregătesc din decembrie pentru acest concurs, vin cu foarte mare plăcere, iar astăzi, când au repetat, m-au trecut fiorii, ascultând poeziile lui Eminescu”, a spus Császár Tünde.
Gazda evenimentului, László Károly, directorul Şcolii Generale „Petőfi Sándor”, i-a felicitat pe participanţii la concurs şi le-a spus că indiferent de rezultatul obţinut, cu toţii sunt câştigători pentru că au avut curajul să recite o poezie şi au lăsat puţin deoparte calculatorul şi televizorul.
„Vreau să vă felicit pe toţi cei care aţi ajuns aici, pentru că asta înseamnă că aţi putut lăsa un pic, măcar, calculatorul şi telefonul din mână şi v-aţi apucat să citiţi o poezie, v-aţi apucat să învăţaţi o poezie şi aveţi deosebita ocazie şi aveţi curajul ca astăzi, în faţa juriului şi în faţa asistenţei să veniţi şi să recitaţi această poezie. Din acest punct de vedere, să ştiţi că toţi sunteţi câştigători”, a declarat directorul László Károly.
Preşedintele juriului, Stelian Busuioc, profesor şi fost inspector de limbă română, a punctat faptul că acest concurs reprezintă un „antrenament” pentru elevi de a cunoaşte valorile naţionale ale românilor, pe care le pot compara cu cele din literatura maghiară.
„A recita, a spune un cuvânt eminescian frumos este o datorie şi a cadrului didactic şi a elevului. Dar constituie pentru ei un antrenament de a-şi însuşi cunoştinţele, de a cunoaşte valorile naţionale ale românilor, pe care le poate compara cu valorile naţionale din literatura maghiară. Este o posibilitate prin care fiecare elev îşi poate ‘lustrui’, dacă se poate spune metaforic, calităţile de a declama, de a spune ceva frumos şi mai ales cuvântul eminescian, care este un cuvânt foarte pretenţios, pentru sensurile, pentru subtilităţile, pentru metafora superbă pe care o are”, a declarat profesorul Stelian Busuioc.
Acesta a adăugat că pentru el „este o fericire un astfel de eveniment”, faptul că în şcolile cu predare în limba maghiară se acordă atenţie deosebită poetului naţional.
„Este bine să-i apropiem pe copiii de etnie maghiară de limba română, şi Eminescu creează o asemenea posibilitate. (…) Doresc ca numărul participanţilor să crească, să îndrăgească literatura română şi mai ales clasicii literaturii române, pentru că ei sunt valorile care ne reprezintă şi care trebuie să fie cunoscute, indiferent de etnia pe care o are cetăţeanul român”, a conchis Stelian Busuioc.
Elevii clasaţi pe primele locuri au primit premii constând în cărţi din partea Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc.
Concursul de recitare „Mihai Eminescu” se înscrie în seria de manifestări care au avut loc în această săptămână în judeţul Harghita, cu prilejul Zilei Culturii Române, fiind pentru a XIII-a oară când se desfăşoară la nivelul Şcolii Generale „Petőfi Sándor” şi pentru a treia oară când are loc la nivelul şcolilor cu predare în limba maghiară din Miercurea Ciuc.
AGERPRES