Sute de copii români din Maramureșul Istoric (Ucraina) au asistat pentru prima oară la un spectacol de teatru în limba română, grație unui eveniment organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția pentru Românii din Afara Granițelor, și intitulat „Caravana Mărțișorului”. . .
Evenimentul a fost sprijinit de asociații ale românilor din regiunea Transcarpatia și de Consulatul general al României la Cernăuți.
Mini-turneul de teatru pentru copii cu piesa „Dănilă Prepeleac”, susținut de actorii și cascadorii Asociației Culturale „Lupii Albi”, a început luni în localitatea Slatina, unde românii sunt majoritari, și continuă în această săptămână în mai multe sate compact românești.La școala din Slatina, vegheată de bustul lui Mihai Eminescu, reprezentația a avut loc într-o sală de sport improvizată, veche de 80 ani, care este folosită și ca sală de festivități, iar cei aproximativ 300 de elevi au urmărit jocul actorilor cu mare curiozitate, mai ales că cei mai mulți dintre ei nu mai văzuseră niciodată un spectacol de teatru în limba română.
Chiar dacă debutul evenimentului a fost pus sub semnul întrebării din cauza unei întreruperi de curent anunțate în ultimul moment, problema a fost rezolvată și actorii au putut să-i încânte pe copii cu o punere în scenă modernă și amuzantă a poveștii lui Dănilă Prepeleac, foarte gustată de micii spectatori. Unii dintre copii au privit cu mare mirare ceea ce se întâmpla pe scenă, iar alții râdeau în hohote.
Profesorii de la școala românească din Slatina au afirmat că nu dispun de o sală destinată evenimentelor culturale de acest gen, dar în ciuda acestui impediment au recunoscut că este nevoie de astfel de acțiuni venite din România.
„Este foarte binevenită această piesă pentru copii, pentru că unii dintre ei nu au mai avut ocazia să vadă așa ceva niciodată. Au fost reprezentații în limba ucraineană, dar în limba română, nu. Cred că este un început bun și sper că pe parcurs să avem mai mulți oaspeți din Patria Mamă. Este nevoie de astfel de activități culturale, din păcate nu avem sală pentru așa ceva, dar suntem trup și și suflet pentru tot ce a venit din România spre noi”, a declarat profesoara Maria Cerbanic.
După un drum de neimaginat chiar și pentru un călător din România, din cauza zecilor de gropi, al doilea spectacol a fost la școala din localitatea Apșa de Mijloc, unde la intrare, pe lângă steagurile României și Ucrainei și urarea bilingvă „Bine ați venit”, se află un panou pe care stă scris: „Apșa de Mijloc întâmpină pe toți oaspeții cărora nu le este indiferentă soarta românilor de pretutindeni”.
Spre deosebire de școala din Slatina, cea din Apșa de Mijloc dispune o sală cochetă de festivități, cu tricolorul românesc pus la loc de cinste, și unde de pe pereți privesc către micii spectatori Ion Creangă, Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale.
Copiii, unii dintre ei îmbrăcați în port tradițional maramureșean, și profesorii au privit cu mare bucurie și emoție jocul actorilor de la Asociația Culturală „Lupii Albi”, iar cei mici au intrat în dialog cu personajele întruchipate și chiar au urcat pe scenă, pentru „a-i da lovitura de grație” lui Michiduță, spre delectarea tuturor.
Unii dintre profesori aveau lacrimi în ochi și au mărturisit că este nevoie de evenimente culturale în care să se bucure în limba maternă.
„Este prima piesă de teatru la noi în limba română. Vine teatrul de la Ujgorod sau din altă parte, dar în ucraineană. Dar noi suntem români și, după cum ne auziți, vorbim româna și chiar dacă vorbim și în limba ucraineană, când vrei să te bucuri sufletește de ceva, o vrei în limba mamei”, a spus profesoara Anuța Dan, de la școala din Apșa de Mijloc.
După cum a precizat directoarea instituției, Elena Șovac, școala din Apșa de Mijloc datează din anul 1778, a fost fără întrerupere doar cu predare în limba română, iar acum învață aici aproape 500 de elevi. În incinta școlii este amenajat și un mic muzeu în care se regăsesc, printre altele, elemente ale portului popular românesc, iar în instituție vibrează sufletul românesc susținut de dascălii inimoși din Apșa de Mijloc. Tot aici funcționează un Euroclub, unde oaspeții au fost invitați la o șezătoare literară dedicată marelui poet Grigore Vieru, patronată de către consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, și la care au luat parte și profesori din Cernăuți, dar și din alte localități românești. Eleonora Moldovan, care a sprijinit organizarea „Caravanei Mărțișorului”, a declarat pentru AGERPRES că dialogul cultural ce are loc în aceste zile aduce beneficii românilor din dreapta Tisei, cu precădere copiilor, prin întâlnirea în premieră cu manifestări artistice din România.
„Caravana Mărțișorului în Maramureșul istoric este un proiect care vine în sprijinul copiilor, foarte consistent și foarte valoros pentru că aduce în față un dialog cu actori, aduce în fața elevilor și a profesorilor de la școlile cu predare în limba română acte literare, acte de cultură foarte importante, prezentate într-o formă inedită. Este în premieră o asemenea acțiune de anvergură și de acest format, gândită foarte bine și foarte profundă. Vom susține această manifestare culturală pentru că ne simțim foarte bine integrați în cadrul acestui format de dialog cultural în comunitățile românești din Ucraina și în mod special în cele în care Consulatul General al României la Cernăuți are competență”, a declarat consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan.
La finalul primei zile, directorul Direcției Românii din Afara Granițelor din ICR, Radu Baltasiu, și-a exprimat satisfacția că instituția pe care o reprezintă a reușit să fie alături de românii din Maramureșul istoric, pentru prima dată în ultimii trei ani. „Suntem bucuroși că am reușit să ajungem după trei ani de întrerupere aici, în Maramureșul românesc din Ucraina. Este pentru prima dată când ne deplasăm în atâtea localități, cu asemenea resurse culturale: o întreagă echipă de teatru și cântec, pe o coordonată cu adresabilitate mai complexă — copiii prin teatru și mamele lor prin opera pop ‘Iubesc femeia’ cu Vlad Miriță”, a declarat Radu Baltasiu.
La Apșa de Jos spectacolul s-a desfășurat marți în fața a peste 400 copii, într-o sală mai mare, la școala mixtă din localitate (română și ucraineană), însă curentul electric s-a oprit cu puțin timp înainte de începerea spectacolului. Evenimentul, care risca să compromită actul artistic, s-a transformat într-un succes nesperat, prin mutarea jocului actoricesc în mijlocul elevilor, care au participat astfel direct la punerea în scenă, punând mâinile pe caii și boii lui Dănilă Prepeleac.
Cu acest prilej, directorul Radu Baltasiu a declarat: „S-a văzut limpede că aici a fost o adevărată bătălie pentru câștigarea sufletelor celor mici. În condițiile în care doar o parte dintre profesori au încurajat copiii, iar lipsa curentului electric a pus la un moment dat în pericol buna derulare a operei lui Creangă, actorii au reușit să transforme momentul într-unul de mare succes, prin implicarea activă a copiilor în jocul lor. Ceea ce arată că eforturile noastre trebuie să continue”.
Și actorul Vlad Miriță, interpretul lui Dănilă Prepeleac, a declarat pentru AGERPRES că „acești copii sunt un câmp de bătălie”, iar demersul ICR este unul major pentru românii din dreapta Tisei.
„Ne-am simțit așa, ca într-o luptă, pentru că aproape la fiecare spectacol am avut tot felul de întâmplări bizare, s-a oprit curentul, așa întâmplător, și ieri și astăzi. Astăzi, de exemplu, s-a oprit de mai multe ori în timpul spectacolului, ceea ce a făcut ca jocul să fie foarte greu de dus până la capăt. Pierdeam atenția copiilor, erau foarte mulți, între copii au fost și nevorbitori de română și atunci a fost foarte greu să le reținem atenția. A fost chiar o luptă spectacolul de astăzi. Copiii sunt foarte dornici să relaționeze, să fie băgați în seamă. Sincer, sunt un pic trist pentru că îmi închipui că nu le va fi ușor de acum înainte, dar suntem datori să nu ne pierdem speranța și oricând de greu ar fi sau cât de greu realizăm noi că le este, noi trebuie să facem cât putem noi de mult pentru ei, iar Dumnezeu pune restul”, a spus Vlad Miriță, de la Asociația „Lupii Albi”.
Evenimentul organizat de ICR a fost catalogat de Elisabeta Pricop, membră a „Clubului Maramureșenilor din dreapta Tisei”, ca fiind unul istoric, în contextul în care aceștia au nevoie să simtă că nu sunt uitați de Țara Mamă.
„Este vorba de un eveniment istoric pentru românii din dreapta Tisei, nu s-a mai derulat un proiect de acest gen la noi. Contează enorm de mult, avem nevoie de susținerea Institutului Cultural Român în continuare. Prin ICR, România este prezentă aici, românii de aici simt că nu sunt uitați, că nu sunt părăsiți de Țara Mamă și sunt sigură că vom reuși să mai desfășurăm astfel de proiecte, poate mai ample, poate pe o durată mai lungă, în toate localitățile românești din dreapta Tisei, în școli, în biserici, ca să putem să ținem flacăra românismului aprinsă. De asta avem nevoie, acesta este scopul nostru pentru care milităm: păstrarea tradițiilor, obiceiurilor, a limbii române, pure, intacte, să venim în întâmpinarea românilor de aici”, a afirmat Elisabeta Pricopie.
Mini-turneul continuă în satele Plăiuț și Biserica Albă, urmând ca duminică, în localitatea Slatina, tenorul Vlad Miriță și pianistul Alexandru Burcă să susțină concertul intitulat „Iubesc femeia — povestea bărbatului interbelic”.
AGERPRES