Astăzi, 24 iunie, este Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea, a fost instituită în urmă cu doi ani, în urma unei iniţiative fără precedent, pe reţeaua de socializare Facebook, a comunităţii on-line La Blouse Roumaine. Pentru a marca acest eveniment, ”Mesagerul de Covasna” a realizat un reportaj special.
***
Ia ne leagă pe toți, în același suflet, ne apropie unii de alții, dar și de trecutul nostru îndepărtat
„Vine o vreme când încerci să ajungi de unde ai plecat, să te întorci la tradiții”, spune Luminița Bunghez, din Covasna. S-a întors pe drumul către rădacini, tradiție și autenticul românesc și de trei ani, creează ii. Nu singură, ci împreună cu alte cinci femei, femei cu sufletul curat.
Fiecare trebuie să facă ceva pentru țara sa, să își respecte țara și tradițiile, consideră Luminița, din Covasna. Pornind, poate, de la acest gând, în urmă cu trei ani, a început să creeze ii și costume populare, împreună cu mama sa – Elena Olteanu, și cu încă patru femei din localitate – Mariana Costea, Maria Lazăr, Crenguța Săndulea și Elena Cioacă.
Și-au propus să contribuie la păstrarea tradițiilor și la transmiterea portulului popular generațiilor următoare. Au „cules” modele și simboluri, le-au trecut prin suflet, le-au picurat cu energie pozitivă și apoi le-au așternut pe ii și pe alte elemente ale costumului popular.
„Este o muncă foarte migăloasă… în zonă nu am avut tradiție în acest domeniu și am încercat, am cules, din stânga, din dreapta, ce am putut culege,însă nu ne ridicăm la nivelul complexității iilor de acum sute de ani. Facem ceva mult mai simplu…ce putem face și noi cu mâna noastră”, ne-a spus Luminița Bunghez.
Întrebată cum și-a descoperit pasiunea pentru iile tradiționale, aceasta ne-a răspuns:
„Trecând de o anumită vârstă…încerci să ajungi de unde ai plecat, la vremurile de demult, te întorci la tradiții, la rădăcini, încerci să fii cât mai simplu, să faci ceva care să te lege, oarecum, de trecut. Ia ne leagă pe toți, în același suflet, ne apropie unii de alții, dar și de trecutul nostru îndepărtat. Trecând anii, te schimbi și încerci să gândești cât mai simplu, să fii cât mai aproape de natură, să te întorci la rădăcini. Așa am pornit…”
Iile și costumele populare sunt realizate la comandă: „Lucrăm la comandă, în special pentru cei din zonă, care doresc să aibă o ie autentică (…) Mai vin și cei din Israel…unii dintre ei sunt plecați tot de aici din țară, și vor să ducă cu ei, o parte din România”, ne-a spus Luminița.
Timpul de realizare variază în funcție de complexitatea modelelor costumelor populare și a iilor. Pentru fiecare element însă, este nevoie de mult suflet, multă atenție, dăruire, migală.
Nu oricine poate să coase, ne-a mărturisit Luminița, precizând: „Doresc să mulțumesc persoanelor care mă ajută: mama mea- Olteanu Elena, Costea Mariana, Lazăr Maria, Săndulea Crenguța și Cioacă Elena! Aceste femei, cum spunea cineva, au sufletul curat, iar femeia cu sufletul curat poate să se dedice unei asemenea îndeletniciri, căci, nu oricine poate să coase (…) ”, a spus Luminița.
. .
Fiecare ie spune o poveste, motivele nefiind alese la întâmplare: „Se spune că iile au o încărcătură energetică, datorită motivelor aplicate pe ele. Persoana care poartă ia preia energia transmisă de aceasta atât prin culori, cât și prin gândurile pozitive pe care le are cea care coase ia”, ne-a spus Luminița.
Deși, astăzi, ia este purtată, chiar și cu fuste moderne sau cu pantaloni, pe vremuri, iile nu se purtau oricum, ci puteau ilustra diferențe sociale, sau de vârstă: „Cămășile simple, mă refer și la simplitatea culorilor și la cea a modelelor, ceea ce se aplică și la cămașa bărbătească, erau cele care se purtau în zile de lucru…simple…Oamenii mergeau la lucru, la câmp, la arat, cu cămașa aceea specifică, albă, încinsă la mijloc, iar în zile de sărbătoare, se purtau cămășile mai complexe, cu modele mai complexe. Se ținea cont și de vârstă. Până la o anumită vârstă, iile erau cât mai colorate, însă trecând de o anumită vârstă, femeile purtau ii cât mai simple și monocrome”, ne-a spus Luminița.
Luminița consideră că viitorul iei românești este unul promițător: „Eu cred că direcția pe care o luăm este bună, chiar și prin faptul că se promovează ia prin Ziua Iei, în 24 iunie (n.r.- astăzi) (…). Ziua Iei se marchează și aici, la Covasna, datorită Asociației <<Justinian Teculescu>>, asociație implicată în promovarea tradițiilor și a portului popular (…). Încet, încet, cred că am intrat într-o nouă influență care pe noi încearcă să ne trezească la realitate, să ajungem din nou la simplitate, să apreciem calitățile oamenilor, tradițiile și să ne dăm seama că ia oarecum ne face unici în lume. Ne-au ajutat și marii creatori de modă care ne-au pus ia în valoare. Eu cred că viitorul iei este promițător, dar depinde foarte mult și de părinți, de societate. Eu încerc să îi cresc pe copiii mei în simplitate, cu tradiții”, a spus Luminița Bunghez, care a dorit să transmită și un mesaj covăsnenilor:
„ Le mulțumesc foarte mult celor din zonă care m-au ajutat, m-au inspirat și au crezut că putem face ceva împreună”.
Ana Alina Costache