Paula şi Ovi au ieşit învingători sâmbătănoaptea (de Mărţişor) la Braşov, în Finala românească a celei mai apreciate competiţii muzicale continentale   Eurovision   ce se va desfăşura în 2014 la Copenhaga.  Cotidianul nostru a fost acreditat la prestigioasa manifestare, iar în în cele ce urmează puteţi citi, dragi prieteni,  un reportaj amplu de la Teatrul Dramatic unde a avut loc concursul, din impozanta sală renovată, din foaier, ca  şi din culise, dar şi unele evocări cu parfum nostalgic ale unor începuturi.

                                                   Amintiri incredibile

    …Era în urmă cu oho, o mulţime de ani (vreo patru decenii şi ceva) când autorul acestui reportaj a avut nemaipomenita şansă de „a se găsi în treabă” la prima ediţie a Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur” de la Braşov, ce s-a desfăşurat tot în sala Teatrului Dramatic. Ca  foarte tânăr jurnalist aveam o sarcină minoră, nu intru în detalii pentru a nu-mi ştirbi aureola din CV, un soi de „băgător de seamă”. N-a contat, important era  că am văzut câte ceva din culisele acestei neobişnuite pe atunci manifestări muzicale de o anvergură în România, neştiind ce brand important se năştea.

   Am reuşit să  mai fiu prezent  accidental  la unele dintre cele  patru ediţii de înainte de Revoluţie, însă n-am lipsit de la nici una  din  toate cele  13 „etape” de după 1989 (13 dovedindu-se, într-adevăr, o cifră cu ghinion, fiindcă din 2009 s-a întrerupt festivalul). Să sperăm că…nu definitiv.

   Da, am o veste grozavă pentru fani, neconfirmată oficial. Dar „Nu iese fum, fără foc”, nu-i aşa?  Am aflat ştirea  în foaierul modernizat al vechiului lăcaş al Thaliei din municipiul de sub Tâmpa, unde se aflau o mulţime de  jurnalişti din domeniul showbiz-ului din Capitală şi din ţară. Ce să vezi şi să auzi: o „păsărică”  ce tocmai zburase  dinspre preşedintele TVR, scriitorul Stelian Tănase şi primarul Braşovului, George Scripcaru care stăteau de vorbă, ne-a…”ciripit” că în aceast an ar fi posiblă reluarea îndrăgitei competiţii internaţionale!!!  Dar această veste e deocamdată un „breaking-news”, pe care l-am aflat şi eu din surse neoficiale, aşa că luaţi informaţia ca atare…

     Să dea Domnul să se confirme, pentru că ar reprezenta un lucru bun pentru imaginea zonei în care trăim, dar şi a ţării.

                                 Teatrul Dramatic din Braşov în straie noi

    Să închei această acoladă  amplă, plină cu amintiri, şi să trec la adevărul subiect al acesor rânduri: Selecţia naţională pentru Concursul Eurovision 2014 organizată de TVR la Braşov, sâmbătă- seara, la Teatrul Dramatic. Care este renovat în proporţie de 85 la sută. Mai lipsesc  doar fotoliile şi câteva detalii.

   Însă, principala deficienţă a sălii mari a fost înlăturată – acustica deficitară. Ce zic eu deficitară, de-a dreptul…catastrofală!  S-a muncit mult la remedierea acestui neajuns şi aidoma  situaţiei modernei Săli „Patria” a Filarmonicii braşovene, în momentul de faţă se poate spune că audiţia este minunată.

   Ei bine, Paula şi Ovi au ieşit învingători în Finala românească a celei mai apreciate competiţii muzicale continentale,  Eurovision,   ce se va desfăşura în 2014 la Copenhaga.  Piesa lor, „Miracle”, a primit 10 puncte de la public şi cele mai multe puncte din partea juriului (12), obţinând în final un total de 22 de puncte.

 Pe poziţia secundă s-a clasat Vaida, cu 16 puncte, iar pe a treia  Vizi Imre, cu 16 puncte. Anca Florescu s-a clasat pe locul patru, Ştefan Stan & Teddy K pe cinci şi aşa mai departe. Restul nu prea mai contează…  Să mai spunem  doar că veterana Silvia Dumitrescu a ocupat ultima poziţie, cu zero puncte de la public şi juriu. De necrezut!

Paula şi Ovi, din  nou „în cărţi”

   Astfel, cei doi îndrăgiţi solişti, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu, au ajuns pentru a doua oară în faza internaţională a concursului, ceea ce constituie o performanţă extraordinară. Ei au început să colaboreze din 2010, când au şi ajuns în Finala Eurovision de la Oslo, cu piesa „Playing with fire”,  ocupând un meritoriu loc trei.

   Sâmbătă-noaptea, la aflarea televotingului, fericiţi şi gâtuiţi de emoţie Paula şi Ovi  au declarat: „Vă mulţumim tuturor, suntem onoraţi, aţi pus o mare povară pe umerii noştri şi nu sperăm decât să vă facem mândri în luna  mai, la Copenhaga. S-a întâmplat, într-adevăr un …miracol (apropo de tilul melodiei lor – n.n.), sunt momente minunate. Vă promitem că vom face tot ce ne stă în suflet şi în puterea noastră ca să nu vă dezamăgim”.

    …Am felicitat-o şi eu cu multă bucurie pe Paula, de care mă leagă amintiri frumoase şi o lungă amiciţie profesională, fiind printre primii gazetari care au scris despre ea într-o publicaţie cu răspândire naţională – respectiv revista „Ecran Magazin” –  după ce a câştigat, în 1997, Trofeul Festivalului de muzică uşoară de la Mamaia. Parcă o văd şi acum ce suplă, distinsă şi politicoasă era. Nimic nu s-a schimbat de atunci în ceea ce o priveşte, a rămas departe de scandaluri, şuşanele, bârfe, preocupându-se doar de carieră. Bravo ei!

 

Alte detalii

       

    Să mai precizez unele detalii legate de evenimentul amintit. Juriul  Selecţiei naţionale a fost  alcătuit din muzicianul Mădălin Voicu, preşedinte ( se pare că s-a obişnuit cu o asemenea postură onorantă, şi la Mamaia fiind la ultimile ediţii jurat-şef), solista Nico,   vestitul compozitor şi chitarist Nancy Brandes, stabilit în Israel, clăparul Bobby Stoica şi regizoarea muzicală Alexandra Cepraga. Ei bine, cu ea s-a întâmplat un lucru incredibil, de râsu-plânsu, dar care ar fi putut avea consecinţe grave asupra integrităţii sale corporale: la urcarea pe scenă în final, când să ia parte la festivitatea de anunţare a câştigătorilor, n-a văzut bine, s-a împiedecat şi a căzut în …gol, lovindu-se la umăr. S-a creat un moment de panică, câţiva oficiali ai TVR s-au repezit să o ajute, s-a zvonit că s-a lovit la coloană etc. Dar, finalmente urmările nu au părut aşa de grave.      

      Prezentatoare a fost o anonimă, Nicolle Stănese, o tânără de 23 de ani din Sibiu, care în afară de nişte ticuri verbale, precum îndemnul exasperant „Vă rugăm să  aplaudaţi” şi „Este un  spectacol absolut minunat”, nu s-a distins prin  altceva. Unde e legendarul Tavi Ursulescu?

  În partea a doua a show-ului am admirat câteva legende ale „Cerbului de Aur”, deoarece s-a dorit un arc peste timp între două concursuri muzicale celebre ce  au avut loc în acelaşi spaţiu primitor al Teatrului Dramatic din Braşov. Le  amintim pe Stela Popescu, care în urmă cu 46 de ani a prezentat alături de  regretatul Iurie Darie  prima ediţie a „Cerbului”,  precum şi solistele Corina Chiriac şi  Luminiţa Dobrescu, laureate ale prestigiosului festival.

 

                                                   Spectacol superb

 

 …Am urmărit un  spectacol superb, cu multă culoare, bun gust, fantezie, muzică agreabilă, aşa cum ne obişnuiese Televiziunea Naţională cu nişte ani în urmă, când nu alerga ca acum după rating cu orice preţ.

   Să mai precizăm în final că Eurovison 2014 va avea loc în Danamarca în zilele de 6, 8 şi 10 mai, cu participarea a 37 de ţări. Reprezentanţii României vor evolua în cea   de-a doua semifinală a concursului, cea din 8 mai, alături de Norvegia, Israel, Georgia, Austria, Lituania, Polonia, Malta, Macedonia, Finlanda, Irlanda, Slovenia, Belarus, Grecia şi Elveţia.

  Să le urăm de pe acum mult succes!

                                                                                      Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail