Mii de sărmăluţe au fost pregătite, sâmbătă, în centrul staţiunii Praid, de echipe de bucătari amatori din România, Ungaria şi Serbia, care au participat la tradiţionalul festival al sarmalelor, manifestare foarte iubită în zonă şi ajunsă la cea de-a XXIII-a ediţie.
La fel ca în fiecare an, locuitorii din Praid, dar şi turiştii veniţi în staţiune, au fost treziţi, dis-de-dimineaţă, în sunet de fanfară, cu toţii fiind invitaţi la parada echipelor participante şi la delicioasa sărbătoare a sarmalelor.
Parcul central din Praid s-a transformat într-o imensă bucătărie, în care au fost puse la foc zeci de ceaune pline cu sarmale pentru toate gusturile, aromele ademenind în zonă sute de pofticioşi. Sarmalele au fost preparate, în special, după reţete tradiţionale, în funcţie de specificul culinar al zonei sau al ţării din care proveneau echipele participante.
„Echipa veselă”, din Praid, a adus la festival peste 800 de sarmale, care au fiert în trei ceaune mari, la pregătirea lor lucrând cinci tineri.
„Am pregătit sarmale tradiţionale, aşa cum facem şi acasă. Am pregătit 806 sarmale, am lucrat la ele trei zile, o echipă de cinci bărbaţi. Avem un ingredient special, dar nu dorim să-l dezvăluim”, a spus Constantin Levente, cel care a condus „Echipa veselă”.
O echipă mai specială a fost şi cea a „meşteşugarilor băutori”, formată din etnici maghiari din Arad şi din etnici români din Ungaria, care au pregătit sarmale cu multă afumătură.
„Noi suntem o echipă mixtă, formată din maghiari din Arad şi români din Ungaria. Deci, minorităţile, într-un fel, s-au întâlnit, este ceva special. Am pregătit sarmale tradiţionale din Ardeal, din zona Aradului, cu influenţe din zona Szeged. Sunt mai deosebite pentru că sunt pline cu afumătură, cu ciolan afumat, cu cârnaţi şi cu picior de porc”, a spus Zambori Attila.
Acesta a recunoscut că numele echipei, de „meşteşugari băutori”, se potriveşte „ca o mănuşă”, pentru că membrii ei şi-au început ziua cu palincă şi au continuat-o cu vin şi bere.
A atras atenţia participanţilor la festival şi echipa grupului motociclist „Legio Maris RC”, din Târgu Mureş, care au adus în concurs „varză de motociclişti”, dar şi multă bună dispoziţie.
„Noi suntem nişte obişnuiţi ai locului, dat fiind faptul că suntem din Târgu Mureş, participăm regulat la Festivalul Sarmalelor de la Praid, dar în calitate de clienţi, de cele mai multe ori. Este a doua oară de când participăm ca şi concurenţi. Încercăm să aducem un produs nou, nu tradiţional, ci un produs motociclistic, noi i-am zis ‘varză de motociclişti’. Dacă nu o să luăm premiu, o să fim noi varza de motociclişti, dar dacă vom câştiga, produsul poate îl vom breveta. Sperăm că ceea ce facem noi va aduce un pic de culoare în Praid, pe lângă produsele tradiţionale binecunoscute”, a spus Romulus Puia, de la grupul motociclistic Legio Maris RC.
La Festivalul Sarmalelor de la Praid au participat şi două echipe mixte, formate din prieteni din România, Ungaria şi Serbia, care au pregătit sarmale după reţete specifice ţărilor din care provin.
„Suntem o echipă formată din trei ţări – România, Ungaria şi Serbia – şi fiecare îşi prepară sarmalele în stilul lor tradiţional. În acest ceaun am amestecat sarmalele româneşti cu cele ungureşti, chiar dacă în Ungaria nu este obiceiul să faci sarmale din varza crudă. Diferenţa dintre sarmale este că în Ungaria noi putem multă boia de ardei, iar românii nu au acest obicei, iar sârbii fac sarmale cu arpacaş”, au spus reprezentanţii echipei româno-maghiaro-sârbe „Katimama”.
Din Ungaria a venit şi o echipă care a preparat sarmale într-un mod neobişnuit, fără să le învelească în varză.
„La noi, în judeţul Tolna, sarmalele se fac din carne pentru cârnaţi, adică din carne tocată, condimentată cu sare, paprika, piper şi mult usturoi. Toate ingredientele se amestecă, se pune în ceaun un strat de varză acră, peste care se aşează „bile” din această compoziţie, din nou un strat de varză şi tot aşa. Se toarnă în ceaun apa în care au fiert cârnaţii şi se lasă la foc mic. La noi nu este obiceiul să învelim carnea în foi de varză”, a explicat o doamnă din localitatea Tengelic, judeţul Tolna (Ungaria).
Turiştii, dar şi localnicii au gustat din sărmăluţele pregătite în festival şi au mărturisit că gustul a fost delicios, iar atmosfera foarte plăcută.
„Am fost în 2010 pentru prima dată, am rămas impresionate, şi acum cu mare drag am revenit pe meleagurile voastre. Sarmalele foarte bune, servirea este ireproşabilă şi ne bucurăm pentru căldura cu care ne-aţi primit”, au spus două turiste din Alba Iulia.
La deschiderea oficială, primarul localităţii Praid, Bokor Sandor, organizator al evenimentului, a transmis „mesajul bucuriei, prieteniei şi al convieţuirii comune”, în vreme ce senatorul Antal Lóránt i-a invitat pe românii din alte zone să vină la Praid, unde vor fi primiţi cu braţele deschise.
Juriul festivalului de la Praid a oferit premii pentru mai multe categorii, cum ar fi cea mai mică şi cea mai mare sărmăluţă, cel mai tânăr concurent sau cel mai frumos stand. AGERPRES