Doi elevi de la Colegiul Național „Ion Maiorescu” din municipiul Giurgiu, Alexandru Buzea și Diana Simion, cu premii obținute an de an la olimpiada națională de fizică și zeci de diplome câștigate la alte concursuri, spun că s-au îndrăgostit de această materie pentru că majoritatea întrebărilor pe care și le-au pus și-au găsit răspunsul în Fizică, iar atunci când îi întrebi despre țara lor spun că se văd pe viitor, ca evoluție și profesie, în țara în care s-au născut pentru că trebuie să învățăm să fim mai buni, să ne ajutăm mai mult și să întoarcem ceea ce ni s-a oferit.

Alexandru Mihai Iulian Buzea, elev în clasa a X-a a Colegiului Național ‘Ion Maiorescu’, spune că s-a îndrăgostit de Fizică de cum a făcut cunoștință cu această materie.

„Iubesc această materie din clasa a șasea și de atunci în fiecare an, respectiv din anul 2014 și până în 2017, am obținut unul din primele trei locuri sau mențiune la olimpiada națională de Fizică, cel mai mare premiu a fost în clasa a șasea când am luat și medalie de aur, dar și în acest an am obținut premiu la olimpiada națională de Fizică și o mențiune la concursul național de matematică și fizică ‘Vrânceanu Procopiu’. Totodată, la olimpiada națională din acest an am primit și o mențiune acordată de Ministerul Educației Naționale și medalie de argint din partea Societății Române de Fizică”, povestește Alexandru.

El arată că dragostea pentru Fizică s-a îmbinat în cazul lui și cu pasiunea pentru Matematică.„Mă pregătesc în avans cu noțiuni de Fizică din clase superioare, citesc în particular și Fizica se bazează pe Matematică și fac și noțiunile de Matematică înainte pentru că trebuie să am o anumită bază. Pur și simplu mi-a plăcut Fizica, pasiunea mea pentru Fizică a început cu pasiunea pentru Matematică în clasele primare când participam la concursuri de matematică. Particip și la olimpiada județeană de Matematică, dar la nivel național am ajuns cu Fizica. M-am calificat și la olimpiada națională de Matematică dar, așa cum se întâmplă și pentru alți elevi olimpici, se suprapun de multe ori datele de participare la etapele naționale și am preferat să particip la Fizică pentru că am considerat că aici stăpâneam mai bine materia”, explică elevul olimpic.

Alexandru spune că asemenea rezultate se obțin cu multă pasiune și atunci când ai pasiune pentru ceva nu simți cum trece timpul.

„Zilnic acord studiului la Fizică în jur de patru-cinci ore asta pentru că doresc eu, lucrez de multe ori ceea ce depășește cu mult materia clasei a zecea, dar asta îmi place și asta fac. Cel mai mult îmi place partea de mecanică studiată anul trecut…. Părinții mă sprijină, câteodată spun că lucrez prea mult și să mai fac o pauză, dar câteodată îi ascult și câteodată nu. Sunt convins și că unii colegi mă sprijină în ceea ce fac, dar sunt convins că există și colegi care nu sunt chiar de acord cu ceea ce fac, cum că ar trebui să ne relaxăm pentru că amintirile din adolescență sunt extrem de importante, dar iubesc foarte mult fizica și asta îmi place să fac. Nu am o părere foarte proastă nici despre a merge la o petrecere”, mai spune Alexandru.

El adaugă că dacă nu ar fi iubit atât de mult fizica, probabil s-ar fi dedicat șahului, o altă pasiune a lui.

Pentru viitor ar vrea să urmeze o facultate în București și se vede un bun profesor universitar. „După terminarea facultății aș vrea să rămân în țară și să profesez tot aici, iubesc țara în care m-am născut. Mulți vor să plece pentru că așa consideră că în afară este mult mai bine, dar eu nu sunt de această părere (…) Pentru că aici este țara în care ne-am născut și aici este țara care ne-a pregătit pentru a deveni ceea ce vom deveni și trebuie să întoarcem înapoi oarecum acest lucru”, subliniază Alexandru, adăugând că aceste lucruri le simte „din tot sufletul”.

El recunoaște că și în România ar trebui ca laboratoarele să fie mai bine dotate pentru ca elevii să poată face mai multe experimente, dar găsește și în acest lucru o parte bună și spune că elevii români excelează foarte mult pe partea de pregătire teoretică.

„Și pregătirea experimentală este necesară, dar fără o cunoaștere solidă a teoriei nu obții rezultate. Într-adevăr, ar trebui ca laboratoarele de fizică să fie mai bine dotate pentru a putea face mai multe experiențe, simțim nevoia asta, de mai multe experiențe. Există elevi care pot înțelege mult mai bine noțiunile teoretice făcând apel la experiment”, mai explică Alexandru Buzea.

Pasionată de aceeași materie este și Diana Simion, colega lui cu un an mai mare de la același liceu din Giurgiu, și ea de asemenea cu rezultate foarte bune la diverse concursuri naționale, dar hotărâtă că viitorul ei este în țară, atât în privința studiilor universitare, cât și a carierei ulterioare.

„Din clasa a șasea sunt pasionată de Fizică, din clasa șaptea am început să mă calific și la olimpiadă la etapa națională și am participat și la alte concursuri la nivel național. Cel mai mare premiu l-am obținut anul trecut când am fost la un punct de a lua mențiune. M-a atras fizica din clasa a șasea când am avut prima oră și doamna profesoară ne-a prezentat materia. Mi-am dat seama că fizica e peste tot în viața noastră, dincolo de formule și de toată teoria, fizica este peste tot. Prefer termodinamica, aș vrea să urmez Universitatea Politehnică București la Facultatea de Automatică. Mă văd probabil inginer, iar după facultate având o evoluție și o profesie în țară. Chiar dacă mulți aleg să plece, cred că se poate să evoluezi, să obții rezultate și la noi. Altfel, dacă toți am pleca nu mai are cine să rămână. Cred că ar trebui să fim mai buni fiecare, să fim mai uniți, mai prietenoși”, spune Diana Simion.

Profesorul lor de Fizică, Renee Tănase, spune că aproximativ 85% dintre elevii acestui liceu optează pentru Fizică ca probă de Bacalaureat, deși această materie este de obicei considerată una dintre cele mai grele, atât de către tinerii de la profil uman, cât și cei de la real.

Întrebat cum îi face pe acești elevi să se îndrăgostească de această disciplină, profesorul are un răspuns extrem de simplu. „Cum? Mie mi se pare foarte simplu, în momentul în care ei văd că reușesc cu informațiile pe care le dobândesc la orele de Fizică să explice și să răspundă la atâtea întrebări ‘de ce?’ Asta îi determină să aprofundeze. Fiecare oră ar trebui să înceapă cu această întrebare ‘de ce?’ Să le captezi interesul și atunci, pentru a răspunde la aceste întrebări, sunt foarte interesați și încântați de Fizică, chiar și elevi de la clase unde nu ai așteptări foarte mari”, concluzionează profesorul Renee Tănase.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail