Mai multe replici după „Cumințenia Pământului”, realizate din lut de artizanul Ionel Cococi, sunt aproape de finalizare în atelierul ceramistului din comuna Vădastra, el menționând că iarna aceasta intenționează să lucreze alte replici din lut după mai multe sculpturi ale lui Brâncuși pentru a le expune anul viitor în București.

Ionel Cococi are deja în atelierul său de ceramică patru replici — în diferite stadii de șlefuire și încă nearse în cuptorul special — după „Cumințenia Pământului”.

Cococi a declarat, pentru AGERPRES, că în iarna aceasta va realiza replici și după sculpturile lui Brâncuși „Domnișoara Pogany”, „Rugăciune”, „Sărut”.

„Dintr-un bolovan de lut, ciupind de colo — de colo lutul de Vădastra, am ajuns la o formă dorită, la o formă foarte apropiată de original. Aștept să se usuce foarte bine, am grijă de ele și aștept cu nerăbdare să ajung la ultima etapă, arderea. Acum sunt în etapa de șlefuire, o parte din suprafețe sunt șlefuite, le dau un luciu, pentru a părea că sunt smălțuite, dar se șlefuiesc cu piatra. (…) Vreau să le finalizez cât mai repede, acum depinde și de cum se usucă. Sunt în procent de peste 90% uscate, depinde și de vreme, în orice caz în primăvară eu vreau să ies cu ele gata. Și cu altele”, a afirmat Ionel Cococi.

El a menționat că s-a hotărât să ridice din lut o replică a „Cumințeniei Pământului” în luna noiembrie, după campania publică derulată anul acesta pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși.

Sculptura din lut, ce redă aproape fidel forma acestei statui, a fost realizată din lut de Vădastra, după o tehnică arhaică folosită de Ionel Cococi și la realizarea vaselor specifice Culturii Vădastra, pentru care este recunoscut în țară și peste hotare.

„Am folosit tehnica de ridicare pe care eu o cunosc, este o tehnică arhaică, prin îndepărtare și adăugare a lutului, a materialului, acolo unde am simțit și am considerat că trebuie să intervin. Ele sunt realizate din lut de Vădastra, același lut pe care l-am folosit și la realizarea obiectelor ce aparțin culturii Vădastra. M-am folosit tehnica pe care eu o cunosc, de materialul pe care îl folosesc de ani de zile și inspirându-mă după opera marelui sculptor Brâncuși. Nu sunt realizate prin cioplire în piatră cum a procedat marele sculptor”.

Ionel Cococi a subliniat că este la prima încercare de realizare a unei replici după o sculptură și că a văzut „Cumințenia Pământului” numai la televizor și pe internet, niciodată în mod direct deși își dorește asta.

„Este prima dată (când realizează o replică a „Cumințeniei Pământului” n.r). Este foarte aproape de dimensiunile originalului, dar din întâmplare. Pur și simplu am văzut la televizor că se promova „Cumințenia Pământului” și am scos de pe internet la imprimantă o imagine pe care am găsit-o și am încercat să văd dacă reușesc să dau naștere acestei opere de artă a simbolului național, dar din lut, în tehnică arhaică, și din fericire am reușit, la scurt timp (…). Au trecut deja vizitatori care au fost foarte surprinși, au spus că plăcut surprinși, pentru că eu nu am folosit nicio unitate de măsură pentru a o realiza, nu am văzut-o niciodată în realitate, aș vrea să văd „Cumințenia Pământului”, cum să nu. Personal sunt mulțumit de cum mi-a ieșit”, a punctat Ionel Cococi.

Artistul ceramist din Vădastra a mărturisit că nu folosește unități de măsură atunci când „ridică” un vas sau alt obiect din lut și nici în cazul replicilor după opera brâncușiană nu a folosit vreo unitate de măsură însă două dintre sculpturi se apropie foarte mult de dimensiunile „Cumințeniei Pământului”.

„Am stat o perioadă până am simțit că pot să încep să lucrez, că nu poți să lucrezi oricând, trebuie să ai o anumită inspirație, trebuie să vină momentul. Cele mari (replicile după „Cumințenia Pământului” n.r) sunt foarte apropiate de dimensiunile originalului, de fapt asta am aflat după ce le-am ridicat, a fost dimensiunea pe care am simțit-o în momentul acela. Dar după aceea, măsurând-o și aflând de pe internet informații despre original, am aflat că sunt foarte aproape de dimensiunile originalului. Cele mici sunt aproximativ la jumătatea celor mari. Nu folosesc unități de măsură nici la vase, lucrez așa cum simt”, a mai afirmat Ionel Cococi.

El a dezvăluit că vrea să realizeze o expoziție cu replici din ceramică după operele lui Brâncuși, în primăvara anului 2017, la București și că lucrează aceste replici atât pentru el cât și pentru public. „Am făcut patru (replici după „Cumințenia Pământului” n.r.) și aș vrea pe viitor să mai lucrez din operele marelui sculptor Brâncuși, mai ales că s-a întâmplat să fie ca tot în Oltenia să reînvie această operă, de data aceasta realizată din lut. Aș vrea ca iarna aceasta să mai lucrez și altele după operele marelui sculptor, ca de exemplu „Domnișoara Pogany”, „Sărutul”, eventual și „Rugăciune” și după aceea să reușesc să realizez o expoziție în București. (…) Eu le-am făcut pentru mine, pentru colecția mea personală, dar dacă o fi să fie (solicitate de eventuali cumpărători n.r.), timpul decide”, a mai spus Ionel Cococi.

În atelierul său de ceramică de la Vădastra, Ionel Cococi primește anual sute de vizitatori veniți din țară sau de peste hotare pentru a vedea obiecte specifice culturii neolitice Vădastra și tehnicile arhaice folosite pentru realizarea lor.

Cunoscut mai ales prin măiestria cu care lucrează ceramica în stil neolitic, artizanul Ionel Cococi a reușit de mai mulți ani să aducă în actualitate o cultură străveche — Vădastra și acest fapt i-a schimbat viața, devenind purtător al valorilor, tradiției și culturii românești în marile capitale europene.

Creează replici ale ceramicii neolitice de Vădastra, folosind o tehnică arhaică, prin care vasele de lut sunt ridicate fără roată cu ajutorului șnurului. Realizează ceramică neagră neolitică de tip Vădastra, după o tehnică din perioada 5.000 — 5.500 î.Hr.

Cococi a reînviat cultura Vădastra după anul 2000, când a participat voluntar într-un proiect internațional experimental având ca temă cercetarea și revitalizarea culturii Vădastra și implementarea ei în comunitate. A expus la sediul UNESCO de la Paris, la Comitetul Regiunilor de la Buxelles, la Strasbourg, la Milano și Torino și a obținut numeroase premii și distincții la evenimente de profil din țară și străinătate.

El explică tainele olăritului și copiilor din comuna Vădastra, unde este instructor la clasa externă de ceramică a Școlii Populare de Arte și Meserii din Slatina.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail