Chiar dacă în ultima perioadă problema reorganizării teritoriale a ţării a intrat puţin în umbră, reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, nu cred că lucrurile vor rămâne în acest stadiu.

Fazakas Tibor, vicepreşedinte PCM Sf. Gheorghe

Reprezentanţii PCM sunt de părere că, dacă momentan apele tulburate de reorganizarea regiunilor economice şi administrative ale ţării s-au mai liniştit, nu înseamnă că totul s-a terminat şi rămâne aşa cum a fost. Aceştia au precizat că deţin în prezent nişte informaţii potrivit cărora, „în spatele uşilor”, tratativele şi negocierile curg în continuare, fiecare încercând să găsească soluţia optimă pentru interesul lui. „Noi considerăm că trebuie să ne pregătim pentru pasul următor, pentru că această problemă, dacă nu acum în vară, în toamnă precis va reveni în actualitate. Credem că este un lucru bun că UDMR-ul nu a acceptat varianta preşedintelui cu opt macroregiuni şi două judeţe. Însă, în momentul în care politicienii UDMR-ului s-au referit la eventualele mişcări populare, noi considerăm că prin aceasta ei au recunoscut faptul că nu mai sunt atât de siguri că vor putea rezolva această problemă, singuri. Astfel, pentru a nu se întâmpla lucruri nedorite pentru populaţia maghiară din România, şi a celei din Secuime, este nevoie de o participare mult mai largă, de colaborare a tuturor forţelor politice, civile şi inclusiv de atragere a populaţiei în aceste acţiuni”, a opinat Fazakas Tibor, vicepreşedintele PCM Sfântu Gheorghe.

Acesta a adăugat că, în acest context, PCM a propus un plan de măsuri care are trei componente: organizarea unei mese rotunde între principalele forţe politice maghiare; organizarea unei şedinţe comune a Consiliilor Judeţene Covasna şi Harghita, cu invitaţi şi din partea Ţinutului Secuiesc din judeţul Mureş; aprobarea iniţierii unui referendum în această problemă. „În acest sens, am discutat şi cu reprezentanţii UDMR-ului, cu preşedintele Consiliului Judeţean. Nu au zis nu, însă se pare că, momentan, au o tactică de aşteptare iar în în cadrul coaliţiei continuă acele dezbateri prin care încearcă să găsească fiecare o variantă favorabilă pentru ei. Noi considerăm că viaţa a demonstrat că UDMR-ul în sine nu este capabil să rezolve această problemă şi este necesar ca cele propuse de noi să fie realizate. Acum, indiferent dacă ajungem sau nu la un consens cu ei în această problemă, PCM va iniţia această dezbatere comună, în cele două judeţe, cu propunerea de a organiza referendumul”, a spus Fazakas Tibor. Vicepreşedintele PCM Sfântu Gheorghe a mai a precizat că, dacă, în caz extrem populaţia trebuie chemată să militeze pentru măsurile cu care nu sunt de acord sau pentru anumite drepturi, atunci vor trebui organizate nişte dezbateri în care să se arate care sunt problemele şi să se pregătească populaţia pentru eventualele demonstraţii paşnice. „Aici trebuie să purtăm discuţii cu Consiliile locale, cu primăriile locale, pentru că în ambele cazuri, dacă vorbim de referendum şi de necesitatea ieşirii în stradă, rolul lor în organizarea acestor acţiuni este major”, a mai spus Fazakas Tibor.

În ceea ce priveşte legalitatea acestor acţiuni, reprezentanţii PCM consideră că nici un stat al Uniunii Europene nu poate să nu ţină cont de voinţa populară. „Deci noi, indiferent de ce va face UDMR-ul vom merge cu aceste acţiuni înainte, ca să nu avem surpriza ca eventualele măsuri care se vor lua să ne prindă nepregătiţi”, a încheiat Fazakas Tibor.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail