Atmosferă de pace și înălțare spirituală, luni, 15 august a.c., la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Mărtănuș, ce poartă hramul acestei mari sărbători. Pentru prima dată după lucrările de restaurare și resfințire a bisericii, Sfânta Liturghie la Praznicul Împărătesc al Adormirii Maicii Domnului a fost săvârșită în sfântul lăcaș care a răsunat de cântările preoților și a corului de femei care s-au completat atât de frumos și armonios, încât senzația tuturor celor prezenți a fost că ne aflăm într-o mică mănăstire.

Tot pentru prima dată a slujit în parohia din Mărtănuș, în calitate de protopop, preacucernicul părinte protopop Teodor- Florian Mocanu, împreună cu alți invitați de seamă care au răspuns chemării părintelui paroh Dumitru Trofin: pr. militar Ioan- Costin Cucu de la Garnizoana din Sfântu Gheorghe, pr. Dorin Vasile Cucu de la Biserica Ortodoxă „Buna vestire” din Sfântu Gheorghe și arhidiaconul Bartolomeu Trofin, cunoscut pentru activitatea îndelungată și remarcabilă la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, și nu numai.

Prezența în mijlocul creștinilor ortodocși, cântările și rugăciunile împreună înălțate, cuvintele de înțelepciune rostite de preacucernicii părinți, au făcut din 15 august 2022 o zi cu însemnătătate istorică pentru enoriașii parohiei din Mărtănuș, care s-au simțit onorați și binecuvântați de așa companie și comuniune aleasă.

Anul trecut, tot în această binecuvântată zi, scriam despre sfințirea celor opt icoane de pe sfânta catapeteasmă. Din cauza lucrărilor din biserică și a pandemiei care nu permitea desfășurarea evenimentelor în interiorul clădirilor, oamenii fiind supuși celebrei distanțări, Sfânta Liturghie a fost oficiată în curtea grădiniței de lângă biserică. Altarul a fost împrovizat în holul clădirii, oamenii au stat afară sub bătrânii tei care i-au apărat de picăturile de ploaie răzlețe. Măștile au fost cele care le-au ascuns frumoasele chipuri, tristețea și deznădejdea vremurilor.  Despre atmosfera de atunci, am consemnat câteva rânduri în cotidianul Mesagerul de Covasna. https://mesageruldecovasna.ro/intoarcerea-si-sfintirea-celor-opt-icoane-de-pe-catapeteasma-bisericii-adormirea-maicii-domnului-din-martanus/

Sărbătoarea din acest an a fost ca o binecuvântare, ca o mângâiere a Maicii Domnului, ca o reînviere spirituală după toate greutățile îndurate în cei aproape doi ani cât au durat lucrările de restaurare, consolidare și apoi de înfrumusețare a bisericii.

Prezența în biserica din Mărtănuș a preotului Dumitru Trofin, fost cadru militar, „hirotonit preot pe seama Parohiei din Mărtănuș, în noiembrie 2021”, cu prilejul resfințirii, a adus un suflu nou și schimbări de consemnat în comunitatea creștin-ortodoxă. A crescut numărul creștinilor prezenți la Sfânta Liturghie, căci părintelui i s-a dus vestea pentru râvna cu care slujește și vocea care produce o adevărată trezire în sufletul și mintea celor care-l ascultă. A început un pelerinaj timid la biserică, în mijlocul comunității fiind deseori prezenți români veniți din Sfântu Gheorghe, de la biserica unde părintele a fost cântăreț, apoi diacon, dar și români din alte localități: Târgu Secuiesc, Brețcu, Ojdula, Brașov, Covasna.

Întreaga viață duhovnicească s-a revigorat, a căpătat sens, a luat amploare.

Fiind obișnuit cu o conduită militară care nu permite abateri de la regulament, carieră în care pr. Trofin a excelat timp de 24 de ani, a stârnit, prin felul de a fi, respect și admirație, dorința de a urca ortodoxismul pe cele mai înalte trepte. Le-a redat creștinilor din Parohia Mărtănuș ceea ce aveau cel mai mult nevoie. Nădejdea că va rămâne alături de ei atât cât îi va fi scris, nefiind interesat decât de a-și exercita cu sfințenie noua misiune care i s-a încredințat. Aceea de a-i păstori cu toată dragostea și dăruirea, de a-i ține uniți în dreapta credință, înțelegând cât de mare este importanța preotului în a menține românismul și ortodoxismul într-o zonă geografică unde românii sunt numeric minoritari.

Cu o seară înainte de marea sărbătoare, timp de câteva ore, cei prezenți în biserică au asistat la Slujba Privegherii și Prohodul Maicii Domnului, oficiată de părintele paroh alături de un alt apropiat al enoriașilor din Mărtănuș, care le-a fost alături în momentele când au rămas fără preot în sat, părintele Valentin Cosneanu din Zăbala.

Anunțați încă din ajunul marelui praznic împărătesc de prezența preotului protopop în mijlocul comunității, enoriașii au venit în număr mare. Alături de ei, au participat la slujbă creștini veniți din Brașov, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Brețcu, Ojdula, însumând în jur de o sută de suflete, (mult peste totalul creștinilor ortodocși din sat, care sunt puțin peste 70 ) care au ascultat și absorbit fiecare cuvânt rostit de către preacucernicii părinți.

Mare cinste le-a făcut mărtănușenilor prezența în mijlocul lor a tânărului preot Teodor-Florian Mocanu, pentru prima oară în calitate de protopop, bucuros să găsească o comunitate cu rădăcini bine înfipte în tradiție și adevărata credință, pe care i-a și lăudat. „Sunteți smeriți și la locul vostru, dar sunteți un exemplu pentru alte comunități. Iată, câte lucrări deosebite s-au făcut și câte modificări a suferit această biserică – monument istoric de la 1796. Cât s-a înfrumusețat ca să ajungă în forma actuală și ca să vă puteți ruga și aici și dincolo, în Paraclis, când temperaturile iarna sunt mai vitrege, astfel încât viața duhovnicească de aici din Mărtănuș să-și desfășoare cursul normal.”

Cu acest prilej a transmis binecuvântarea și prețuirea P.S. Andrei – Episcopul Covasnei și Harghitei, care nu a putut fi prezent în niciuna din cele patru biserici din protopopiatul Covasnei care au hramul Adormirii Maicii Domnului. Preasfinția Sa participând alături de alți ierarhi ai bisericii noastre și ai bisericii bulgare, la hramul de la Mănăstirea Izvoru Mureșului.

Cuvinte ziditoare și mobilizatoare pe care, din când în când, toți avem nevoie să le auzim: „În numele Preasfinției Sale și al meu personal, vă felicit pentru implicarea duhovnicească, creștinească și duhovnicească pe care o faceți și de care dați dovadă la Mărtănuș. Iată, v-ați prezentat mulți dintre d-voastră în costumul nostru tradițional popular. Lucrul acesta spune multe despre cum ne iubim noi neamul și biserica strămoșească – cele două valori eterne pe care trebuie să le păstrăm până ne va ține Dumnezeu pe pământ, și să le transmitem generațiilor care vor urma. (…)

O prezență agreabilă, cu abilități de comunicare desăvârșite, care a reușit să cucerească audiența printr-un frumos cuvânt de învățătură susținut la finalul Sfintei Liturghii în care a subliniat și însemnătatea sărbătorii: „Prin liturghia săvârșită în această biserică de Dumnezeu păzită și de Maica Domnului ocrotită, de aici de la Mărtănuș, ne-am simțit astăzi ca într-o zi de Paști. Ca într-o zi de Înviere. Cel puțin noi, slujitorii Sfântului Altar, așa ne-am simțit și nădăjduiesc că harul lui Dumnezeu s-a transmis și în inimile frățiilor voastre. De ce spun că a fost ca o zi de Paști? Pentru că Paștele nostru creștin înseamnă trecerea din moarte la viață a Mântuitorului Cristos. Iar astăzi, Preamilostiva, de Dumnezeu Binecuvântata și Pururea Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu se mută din viața aceasta pământească, stricăcioasă, la viața cea veșnică și neîmbătrânitoare, așezându-se în cereștile locașuri de-a dreapta Fiului său.” Confirmând ceea ce spunea și patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel: „Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare care ne arată taina vieţii noastre pe pământ”, într-o intervenție în care explica de ce „trupul Maicii Domnului, prin care s-a zămislit şi apoi s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, nu putea să rămână în moarte, în stricăciune, ci a fost dus în ceruri”.

Cuvinte de apreciere a avut și la adresa preotului paroh Dumitru Trofin despre care a spus: „aveți un preot harnic, râvnitor față de cele sfinte și matur în luarea unor decizii și pe plan duhovnicesc, dar și pe plan local administrativ-gospodăresc.”(…) Apoi adresându-se părintelui: „ Să păstoriți cu timp și fără timp, cu sârg, trudă și râvnă, această comunitate de aici de la Mărtănuș, care nu este mare după cum știți, dar sunt oameni inimoși. Împrumut din ceea ce a spus P.S. Andrei anul trecut în noiembrie când a sfințit biserica. A găsit aici la Mărtănuș „oameni inimoși”.

Îmbrățișându-i cu o privire admirativă i-a îndemnat : „Aici să vă botezați copilașii, aici să vă cununați, și tot de aici părinții și bunicii d-voastră să plece spre poarta veșniciei. Rog pe Maica Domnului pe care o prăznuim astăzi să vă ocrotească cu darul ei ceresc, să vă păzească de tot ceea ce este rău (…) și să faceți tot ceea ce vă va spune Cristos. Acesta este îndemnul meu.”

Prezența carismatică și luminoasă a arhidiaconului Bartolomeu de la Tomis, care a condus Sfânta Liturghie, fiind invitat de onoare, venit de la atâta distanță și cu o experiență bogată și îndelungată la Episcopia Tomisului, a dat zilei o aură specială. Credincioșii prezenți fiind copleșiți și uimiți de frumusețea și înălțătoarea slujbă săvârșită în parohia lor. Momente de mare și emoționantă vibrație spirituală au fost când întreg alaiul a înconjurat biserica în sunetul clopotelor care i-au acompaniat, și la rugăciunea înălțată întru pomenirea preoților slujitori ai sfântului locaș, donatorilor, ctitorilor și pentru sufletele celor dragi adormiți, când toți cei prezenți au cântat „veșnica lor pomenire.”

Fiecare preot prezent a lăsat în urma sa acel „ceva” care ne-a umplut sufletele prin felul de a se purta, de a vorbi, prin cuvântul cu înțelepciune rostit. Căci rolul preotului este întâi de toate de a mângâia, de a tămădui, înainte poate chiar de a propovădui.  A fost o zi cu adevărat specială în care s-a simțit harul Domnului în toate. Acel suflu de reînviere mult așteptat. Bucatele pregătite pentru sufletul adormiților de către gospodinele satului au fost deosebit de gustoase. De apreciat implicarea Consiliului Parohial și al Comitetului de organizare care împreună cu familia epitropului Roman au vegheat la buna desfășurare a celui mai important eveniment din parohie de peste an, hramul bisericii.

Am consemnat toate acestea cu convingerea că peste ani și ani se va vorbi despre această reînviere spirituală a vieții duhovnicești de la Mărtănuș care se simte și se vede cu ochiul liber. Nu pentru că ar fi fost rătăciți până acum, ci pentru că aveau mare nevoie de un păstor statornic și apropiat de suflete lor care n-au încetat niciodată să meargă la biserică, să înalțe cântări, să creadă în Dumnezeu chiar și atunci când comunitatea lor a rămas fără preot.

În semn de bucurie duhovnicească pentru că a putut fi în mijlocul comunității românești din Mărtănuș, arhidiaconul Bartolomeu Trofin a declarat:„Mulțumim lui Dumnezeu că ne aflăm în această zi binecuvântată de Dumnezeu unde avem o comunitate închegată, chiar dacă  redusă din punct de vedere al numărului. (…) Am fost părtași astăzi la o rugăciune, o comuniune cu Dumnezeu care ne face să fim mai uniți în credință, în faptele bune. Să dăm slavă Lui Dumnezeu că Maica Domnului este ocrotitoarea țării noastre și a neamului nostru românesc. Bunul Dumnezeu să ne ajute ca în această zi, Maica Domnului să reverse peste noi și peste comunitatea din Mărtănuș, harul său, să reverse bunătatea, ca Maică a Luminii și Maică a noastră a creștinilor ortodocși. Amin.”

Am spicuit câteva gânduri de folos și din discuția avută cu pr. Dumitru Trofin pe care le las către finalul consemnării mele pentru a ne călăuzi către calea cea bună și luminoasă a divinului din noi care așteaptă să fie zilnic aprins de rugăciune.

„…În primul rând noi trebuie să-i plăcem Lui Dumnezeu și nu oamenilor.(…) An de an aproape, vedem cum creștinii simt acest odor pe care Maica Domnului ni-l lasă: încrederea că este Mama noastră a tuturor, chiar când considerăm că nu mai avem pe nimeni. Și al doilea aspect, ar fi acela că cine nu are biserica de mamă și pe Dumnezeu de Tată poate să spună că este orfan. De aceea mulțumim Maicii Preacurate că ne-a îndreptat pașii la acest eveniment al parohiei noastre, ne rugăm Maicii Preacurate să le dea sănătate, pace și bucurie, iar cu altă ocazie să dea Bunul Dumnezeu să ne vedem tot în aceeași formație. Bunul Dumnezeu să primească sfintele rugăciuni pe care le-am adresat astăzi, în acest ceas de sărbătoare, în această comunitate euharistică. Bunul Dumnezeu să ne ierte și Maica Domnului să mijlocească și rugăciunile noastre să le ducă la Fiul Său și Dumnezeului nostru. Amin.”

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail