Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a elaborat, în calitate de custode, un regulament ce are ca scop protejarea Rezervaţiei Naturale Mestecănişul de la Reci, care se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de hectare.
Vicepreşedintele CJ Covasna, Demeter Janos, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că acest regulament stabileşte reguli stricte pentru gospodărirea şi exploatarea păşunilor şi a fâneţelor, a terenurilor forestiere, a fondului piscicol şi de vânătoare, precum şi pentru turişti.
Demeter Janos a precizat că noul regulament interzice accesul mijloacelor motorizate în incinta sitului natural, vizitarea se va putea face doar pe căile de acces amenajate şi semnalizate, va fi interzisă camparea, precum şi scăldatul în lacurile din zonă.
Demeter Janos: ”Accesul se va putea face doar pe jos sau cu bicicletele, unele zone vor putea fi vizitate de turişti, altele nu, pentru a nu deranja habitatul speciilor care trăiesc aici, vor exista locuri speciale pentru foc şi grătar şi pentru depozitarea deşeurilor. (…) Vrem să conservăm această rezervaţie naturală de interes naţional şi să facem un punct de atracţie majoră”
Acesta a menţionat că în toamnă CJ Covasna va depune spre finanţare un proiect în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu ce are ca scop înfiinţarea unui Centru de vizitare pe teritoriul Rezervaţiei, prin intermediul căruia să fie stimulată dezvoltarea turismului fără a periclita, însă, mediul înconjurător.
Proiectul prevede, printre altele, construirea unei ”şcoli” pentru cei care vor să deprindă tainele naturii, săli de expoziţii şi de lectură, o bibliotecă şi spaţii de lucru pentru meşteşugarii tradiţionali.
Regulamentul de protejare a Rezervaţiei va fi supus săptămâna aceasta dezbaterii şi aprobării plenului Consiliului Judeţean.
Rezervaţia de la Reci deţine o floră deosebit de valoroasă, pe lângă mesteceni aici putând fi văzute specii rare de ferigă, nuferi albi şi lalele pestriţe ocrotite de lege.
Mlaştinile din rezervaţie reprezintă locul de întâlnire, dar şi ultimul popas al stolurilor de berze care pleacă în ţările calde, şi tot aici trăieşte broasca albastră.
Impresionaţi de acest cadru natural, realizatorii celebrului film „Cold Mountain”, premiat cu Oscar în 2004, au turnat aici o parte dintre scenele în care au jucat actorii Jude Law şi Nicole Kidman.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES