În vederea elaborării unui proiect de hotărâre ce are ca scop organizarea unui referendum judeţean pe tema regionalizării, reprezentanţii UDMR Covasna au reuşit să strângă, în mai puţin de două săptămâni, cca 35.000 de semnături din totalul celor 100.000 ce au fost adunate în 110 localităţi din cele trei judeţe care se doresc a face parte din noua regiune Covasna, Harghita şi Mureş.
În cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri, preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor a ţinut să precizeze că, de fapt, această regionalizare nu reprezintă dorinţa politicienilor Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, ci a locuitorilor acestor judeţe, români şi maghiari. Acesta a menţionat că şi cetăţenii din localităţi cu 100% localnici de etnie română au semnat această iniţiativă. “Din aceaste 110 sunt şi localităţi care sunt 100% locuite de etnici români. Cetăţenii vor să iniţiem un proiect de hotărâre de consiliului Judeţean; asta înseamnă că nu este moftul unor politicieni, ci este o idee susţinută de populaţia dintr-o regiune. (…) În Sfântu Gheorghe s-au strâns 7000 de semnături, targetul fiind de 4000 pentru 10 zile. Aşa cum am subliniat, sunt foarte mulţi cetăţeni de etnie română care au semnat şi le mulţumesc tuturor pentru că au sprijinit această iniţitivă”, a declarat Tamas Sandor.
Rezultatul unui referendum, favorabil UDMR
Nemulţumirea preşedintelui UDMR Covasna vine şi din faptul că statul român nu doreşte consultarea poporului, deoarece rezultatul ar putea fi unul favorabil minorităţilor maghiare. Ba mai mult, potrivit acestuia, se încearcă întârzierea circulării informaţiilor, precum numărul cetăţenilor cu drept de vot pe care l-au solicitat în urmă cu 3 săptămâni, de la Autoritatea Electorală Permanentă . “Noi credem că în 2013, ca şi cetăţeni europeni care suntem, trebuie să spunem părerea noastră în ceea ce înseamnă formarea regiunii de dezvoltare şi, după aceea, desigur, în eventualitatea în care se creionează structura administrativă a ţării. Nemaivorbind de obligaţiile asumate de statul român, prin adoptarea câtorva legi care aduc în sistemul intern legislativ tratate internaţionale care obligă statul român să se consulte în prealabil, prin referendum, despre probleme majore, despre probleme administrativ-teritoriale. Noi considerăm că aceste probleme sunt importante, iar statul român trebuie să se consulte cu cetăţenii. (…) Însă, dacă vedem că în Parlament sau în Guvern nu se ia în considerare voinţa cetăţenilor de etnie maghiară, care sunt totuşi în jur de 1,5 milioane în această ţară, atunci sunt mai multe metode, democratice de altfel, prin a da publicităţii aceste doleanţe: una este organizarea referendumului iar cealaltă metodă este desigur, proteste pe stradă care urmează pe 27 octombrie” a spus Tamas Sandor.
Regionalizarea propusă de UDMR este un avantaj
Antal Arpad, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, a declarat că suţinerea regionalizării propusă de UDMR este un avantaj pentru toţi cetăţenii celor trei judeţe vizate, astfel că miza financiară a acestei iniţiative de 180 milioane de euro va ajunge doar în această regiune. Acesta a susţinut că dacă regionalizarea se va face conform propunerii guvernului USL, aceşti bani vor pleca către alte judeţe, în special către cele din zona Moldovei. “Politicienii care nu susţin această iniţiativă şi doresc ca cele trei judeţe să rămână alături de Sibiu, Braşov şi Alba, practic, sunt de acord să scoată bani din buzunarul cetăţenilor din cele trei judeţe, indiferent de naţionalitate, iar aceste sume să meargă în alte regiuni ale ţării. (…) Dacă noi vom rămâne în acest format, de şase judeţe, asta înseamnă că în loc să vină această sumă de bani în Harghita, Covasna şi Mureş, va merge în alte judeţe din ţară, şi în primul rând în judeţele din Moldova”, a menţionat Antal Arpad.
Pregătiri pentru referendum judeţean
Acţiunea de strângere de semnături are drept scop organizarea unui referendum prin care cetăţenii să îşi explime părerea despre regionalizarea ce priveşte cele trei judeţe.Astfel, proiectul de hotărâre va figura pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Covasna din 14 noiembrie a.c, şi, în cazul în care va obţine votul majorităţii, referendumul va fi organizat pe data de 8 decembrie. Antal Arpad a declarat că, în momentul de faţă, nu mai contează celelalte probleme privind autonomia şi diferenţele de păreri dintre români şi maghiari, ci contează să se facă ceva cu privire la problemele actuale şi importante ce îi vizează pe toţi cetăţenii ţării, precum regionalizarea. În cadrul referendumului, cetăţenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu înfiinţarea unei regiuni de dezvoltare compusă din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, cu sediul central la Târgu Mureş.
Potrivit Agerpres, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că actuala structură de dezvoltare regională este ineficientă, iar cele opt regiuni s-au dovedit a fi “un eşec”, deoarece decalajele economice dintre judeţele bogate şi cele sărace s-au adâncit şi mai mult.
“E nevoie de regiuni mai mici şi mai eficiente, UDMR a spus lucrul acesta încă din anul 2006. Dacă am fi fost ascultaţi de politicienii români, acum nu ne-ar mai fi fost ruşine în faţa Uniunii Europene că nu am reuşit să absorbim fondurile şi decalajele dintre judeţe nu ar fi fost atât de mari. Dacă am fi reorganizat atunci regiunile acum am fi fost la nivelul Cehiei, Slovaciei care au atras de două ori mai multe fonduri (…) şi nu am fi mers într-o direcţie de dezvoltare sud-americană (…) Regionalizarea a fost un eşec total în România (…) şi nu putem betona acest eşec. Dacă mai pierdem încă şapte ani, România nu va mai putea ajunge niciodată din urmă celelalte ţări europene”, a spus Antal Arpad.
Liderii UDMR au menţionat că, pentru organizarea referendumului, ar fi fost suficiente 9312 semnături, respectiv 5% din totalul populaţiei cu drept de vot din judeţ, dar au adunat de patru ori mai multe, iar acest lucru demonstrează susţinerea de care se bucură proiectul în rândul cetăţenilor.
Rezultatul referendumului va fi adus la cunoştinţa Parlamentului, prin intermediul parlamentarilor Uniunii, care vor cere luarea în considerare a ‘voinţei poporului’ în ce priveşte regionalizarea.
În paralel, UDMR a strâns semnături pentru organizarea de referendumuri şi în alte cinci judeţe, respectiv în Harghita şi Mureş pentru a forma o regiune comună cu judeţul Covasna, precum şi în judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj, care să formeze împreună o altă regiune.
Maricela Dan