Mişcarea Tineretului Maghiar din România a organizat, în cursul zilei de marţi, în sala de conferințe a Consiliul Județean Covasna,  o conferință cu  tema „Regionalizarea privită prin ochii tinerilor”, la care au luat parte  tineri specialiști și politicieni din Transilvania şi in Ungaria.

În opinia reprezentantului  Mişcării Tineretului Maghiar din România, Gruman Robert,  tinerii au datoria să  se pronunțe pe acest subiect  și să se facă auziți. Potrivit acestuia, obiectivul tinerilor este acela să își formeze o idee cuprinzătoare privind procesul regionalizării, şi cu ajutorul evenimentelor de acest gen. „Conferința are rolul de a genera dezbateri, întrucât o astfel de reorganizare administrativă este un proces deosebit de complex. Obiectivul Mişcării Tineretului Maghiar din România este acela de a prezenta acest proces tinerilor, precum și a oferi un cadru și posibilități pe măsură tinerilor specialiști pentru ca aceștia să își poată înainta opiniile referitoare la regionalizare”  a declarat Gruman Robert.

Prezent la această conferinţă, senatorul Klárik László, membru al Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat, a ținut un discurs intitulat „Reforma administrativă a Româiei”, subliniind faptul că în ceea ce privește regionalizarea au avut loc deja numeroase analize. „Subietul a declanșat cea mai importantă perioadă de evenimente politice din ultimii zece ani, în condițiile în care a stabilit reorganizarea radicală a administrației publice din România, inclusiv modificarea constituției, reforma administrativă, regularizarea, în măsura în care regiunile vor primi competențe administrative. În mod clar, rezultatele acestor procese vor influența pe termen lung viața cetățenilor de etnie maghiară” a subliniat senatorul.În intervenția sa, acesta  a făcut referire și la funcționarea administrației centrale, dezvoltarea regională, transmițând totodată părerea negativă a UDMR în ceea ce privește acest subiect, ce urmează a fi dezbătut în toamnă cu ocazia legii privind descentralizarea.

Deputatul maghiar Gaal Gergely a oferit tinerilor prezenţi la conferinţă  informații cu privire reorganizarea administrativă din Ungaria, ce a fost realizată conform principiului „statului cel bun”. Potrivit  parlamentarului din ţara vecină, scopul reorganizării administrative ce a avut loc în 2010 a fost respectarea caracteristicilor geografice, a tradițiilor, și apropierea faţă de  oameni. În discursul său, deputatul a făcut referire  la faptul că,  în Ungaria,  diferitele unități administrative funcționează în mod armonios, facilitând astfel munca administrației centrale,şi  punând în evidență o administrație centrală modernă, apropiată de cetățeni. Potrivit lui Gaal „trebuie elaborat un sistem care nu îngreunează existența minorităților autohtone, ci dimpotrivă, o ajută”.

În luarea sa de poziţie, analistul politic lllyés Gergely a menţionat că  este greu să  se discute  despre o problemă  ce nu este cunoscută  îndeaproape. „Nu știm cu exactitate care vor fi noile competențe ale regiunilor. Proiectul de constituție stabilește că consiliul regional și președintele acestuia sincronizează munca consiliilor județene, respectiv prevede că regiunile vor dispune de propriul lor buget. Toate acestea ne indică faptul că se dorește construirea unor structuri regionale puternice” a subliniat acesta . Illyés Gergely este de părere că,  în ciuda faptului că în comunicările sale Guvernul României deseori confundă reorganizarea regională cu reorganizarea administrativă, aceste două concepte trebuie separate.

În cazul în care reorganizarea administrativă ar avea loc conform planurilor actuale, analistul politic este de părere că acest lucru nu ar aduce nimic bun maghiarilor din Transilvania. „Din punct de vedere al organizării societății, cel mai mult ne-ar conveni dacă granițele administrative nu s-ar schimba. În cazul în care cele trei județe unde etnicii maghiari formează o majoritate, respectiv Harghita, Covasna și Mureș, ar forma o singură regiune, atunci ponderea maghiarilor ar fi doar de 59%. Trebuie să ne gândim serios dacă merită să renunțăm la cele două județe unde etnicii maghiari formează o majoritate de dragul unei regiuni comune”  a arătat Illyés Gergely.

În intervenția sa, directorul executiv al societății mureșene Euro-TOP SRL, Fazakas Zsuzsánna,  a făcut o analiză a regiunilor de dezvoltare din punct de vedere economic, făcând referire și la aspectele de care Uniunea Europeană  ține cont atunci când evaluează proiectele de finanțare sau atunci când alocă fondurile. Expertul a prezentat și evoluția salariilor medii nete  lunare,  precum și a ratei șomajului pe județele din România,  în perioada 2008–2012. În opinia sa, soluția în situația de față constă în crearea forței economice, în calitatea învățământului primar și superior, respectiv în susținerea educației profesionale dar și în cooperare.

Orbán Miklós, directorul executiv al asociației de dezvoltare intercomunitară AGROSIC a vorbit despre situația agricolă a țării. În opinia lui, este nevoie de înființarea de asociații profesionale în vederea exploatării eficiente a condițiilor regiunii, precum și pentru ca și micii agricultori să aibă o activitate mai eficientă. De asemenea, acesta  a exprimat nevoia unei comunicări adecvate între oficiile agricole, administrațiile locale și agricultori.

Dintre participanţii la conferinţă,  deputatul Markó Attila a  salutat inițiativa organizării acesteia,  adaugând că „ atunci când vine vorba de regionalizare, trebuie avute în vedere aspectele istorice, economice,etnice dar și tradițiile locale”. La rândul său, Szőcs Endre, președintele Asociaţiei Tinerilor din Judeţul Covasna – HÁRIT, a făcut o analiză a problemei regionalizării din punct de vedere economic și ideologic, în timp ce  Fancsali Kálmán a intervenit în numele Consiliului Tineretului Maghiar din Odorhei (UIET), subliniind faptul că tinerii trebuie să își înainteze părerile și planurile către organele corespunzătoare.

Mişcarea Tineretului Maghiar din România va înființa un grup de lucru, în viitor,  urmând să se consulte  și cu responsabilii politici din cadrul UDMR, în vederea publicării unui material pe tema regionalizării,  destinat tinerilor. „Membrii mişcării consideră că acest subiect necesită o atenție sporită, aspectele lui  trebuind făcute cunoscute unui public cât mai larg, deoarece forma finală în care această regionalizare planificată se va materializa, va conta foarte mult pentru viitorul maghiarilor din Transilvania” se precizează într-un comunicat e presă transmis de biroul de presă al Mişcarii Tineretului Maghiar din România.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail