Festivalul Național Coral „George Sbârcea” ajunge la ediția a VIII-a, la sfârșitul acestei săptămâni, în programul evenimentului fiind cuprinse manifestări culturale valoroase, pentru toate vârstele. Două zile de spectacole corale, un colocviu și o lansare de carte, vor lăsa, cu siguranță, și de această dată, o amprentă în promovarea mișcării corale și a valorilor culturale tradiționale, tema ediției din acest an fiind dedicată satului și folclorului românesc.

Evenimentul, organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, se va desfășura cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României, sâmbătă, 11 mai și duminică, 12 mai, fiind adresat tuturor locuitorilor județului, dar nu numai acestora.

Festivalul a fost inițiat în anul 2012 și își propune promovarea muzicii corale românești, a valorilor tradiționale ale poporului român și promovarea unei mari personalități culturale, George Sbârcea, născut aproape de noi,  în județul Harghita, ce a avut o prezență activă în cadrul festivalului de muzică ușoară „Nufărul”, de la Reci, conform prof. ing. Maria Peligrad, președinta Fundației „Mihai Viteazul”.

George Sbârcea, cunoscut  şi sub pseudonimul Claude Romano, s-a născut în 1914, la Toplița. În cei 91 de ani de viață a fost compozitor, pianist, jurnalist și muzicolog, lider de orchestră itinerantă, editor de carte, scriitor și traducător. După ce a făcut școala la Toplița și Reghin, George Sbârcea a studiat în paralel muzica și dreptul la Universitatea din Cluj. În ciuda opoziției familiei, a abandonat cariera juridică și a ales domeniul muzical, organizându-și propria orchestră cu care a cântat în orașe precum Cluj, Satu Mare, Sibiu și Timișoara. Începând cu anii ’30 a semnat, sub pseudonimul Claude Romano, o serie de lucrări devenite celebre în muzica ușoară românească, în special cântecele „Ionel, Ionelule”, „De ce ai plecat?”, „Dar-ar naiba-n tine, dragoste”, „Un tangou de adio” ș.a.

Festivalul Național Coral „George Sbârcea” reprezintă, potrivit Fundației organizatoare, nu doar un omagiu adus cantautorului și compozitorului, ci și un imbold pentru revigorarea și promovarea mișcării corale, la nivel județean și național, întrucât, afirmă prof. ing. Maria Peligrad, nu trebuie să uităm că existența acestui eveniment plasează municipiul Sfântu Gheorghe și județul Covasna într – un punct de atracție culturală, de cunoaștere a oamenilor și locurilor cu care membrii corurilor din țară vin în contact.

 

 

„Festivalul coral <<George Sbârcea>> se află la a opta ediție. Evenimentul se desfășoară anual, primăvara, ca un omagiu la adresa patronului nostru muzical spiritual, George Sbârcea (…). George Sbârcea – Claude Romano, este o figură emblematică, fiind, în egală măsură, compozitor, dirijor, culegător de folclor și unul dintre cei mai cunoscuți autori ai multor tangouri și din perioada interbelică. Manifestarea și-a propus, încă de la prima ediție, să pună în evidenţă bogăţia muzicii corale româneşti și a folclorului național, care reprezintă o valoare inestimabilă în viaţa poporului. Astfel, Festivalul se adresează formațiilor corale de amatori ale unităților de învățământ preuniversitar și universitar, precum și corurilor căminelor și caselor de cultură județene și naționale. Prezența unor astfel de ansambluri de artiști pe scenele municipiului Sfântu Gheorghe reprezintă un imbold pentru revigorarea și promovarea mișcării corale, la nivel județean și național. Acest act cultural are implicări benefice pentru viața comunității, contribuind atât la valorificarea potențialului artistic și de grup al elevilor, profesorilor și al corurilor de amatori din țară, cât și la sensibilizarea publicului în legătură cu bogăția și frumusețea repertoriului coral existent, ce reflectă în mod strălucit valorile culturale românești. ”- a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

 

Totodată, evenimentul își propune familiarizarea copiilor cu frumusețea muzicii corale, cultivarea respectului și dragostei pentru cor și pentru valorile culturale, dezvoltarea spiritului de echipă în rândul tinerei generații. Astfel, cu ani în urmă, în structura festivalului au fost cuprinse ateliere corale pentru elevi și preșcolari, ateliere ce nu lipsesc nici din ediția acestui an.

 

Festivalul are un program complex, care include spectacolul coral propriu-zis (la care s-au înscris grupuri corale din mai multe orașe ale României), un colocviu științific (cu participarea unor conferențiari – cercetători, muzicologi și oameni de cultură interesați de domeniul muzicii corale), o lansare de carte de specialitate și, în încheiere, un concert inspirat de folclorul românesc autentic.

Festivalul va începe sâmbătă, 11 mai 2019, de la ora 10:00,  la Centrul de Evaluare și Certificare a Competențelor Profesionale AFACOV– Sfântu Gheorghe, cu colocviul „Satul românesc, folclorul românesc – perspective ale păstrării și transmiterii culturii tradiționale în contemporaneitate”, moderat de dr. Constantin Secară, etnomuzicolog.

 

În cadrul colocviului vor fi prezentate comunicări științifice valoroase. Spre exemplu, prof. dr. Nicolae Bucur, de la Universitatea „Sapientia” din Miercurea Ciuc, va susține prezentarea „Muzicologul George Sbârcea, despre marile voci ale cântecului românesc și <<portretele>> unor compozitori”; prof. dr. Viorica – Macrina Lazăr, director al Bibliotecii Municipale „George Sbârcea”, din Toplița, județul Harghita, va susține prezentarea „Maria Tănase – Modelul feminin pentru George Sbârcea”,  dr. Constantin Secară, etnomuzicolog, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române va vorbi despre „Unitatea în diversitate a folclorului românesc”.

În cadrul colocviului, dr. Ioan Lăcătușu, reprezentantul Centrului European de Studii Covasna – Harghita, Sfântu Gheorghe va vorbi despre Specificul identitar al satelor din județele Covasna și Harghita; prof. Florentina Teacă, reprezentantă a Centrului European de Studii Covasna  – Harghita, Sfântu Gheorghe, va prezenta Aspecte ale folclorului păstoresc în Voineștii Covasnei, dr.Constantin – Cristian –  Mușa, cercetător științific la Institutul de Etnografie și Folclor  „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, București – va prezenta Aspecte privind transmiterea dansului popular astăzi, iar prof. Radu Iosif, director al Școlii Gimnaziale „Nicolaie Rusu”, din comuna Sita Buzăului, județul Covasna, va prezenta Observații legate de folosirea unor instrumente muzicale populare, fluier, caval, drâmbă și impactul acestora asupra comunităților din Zona Buzaielor.

 

Programul va continua cu lansarea volumului semnat de Lăcrămioara Pop – „Tulgheș – din tezaurul etnografic românesc ”, apărut la Editura Eurocarpatica, din Sfântu Gheorghe, în 2018, după care va avea loc momentul intitulat „Întâlnire cu muzica”. Acesta va consta într-un spectacol muzical susținut de Ansamblul „Plaiuri tulgheșene” – Tulgheș, județul Harghita; dirijor fiind rapsodul popular Lăcrămioara Pop; apoi cu momentul susținut de  Liliana – Maria Vereș la flaut și Bajka Agnes  la chitară Suită de dansuri populare româneștide Bela Bartok coordonatori fiind prof.Iuliu Mușat și prof. Ioan Ticușan.
În încheierea acestei secțiuni, publicul se va putea bucura de Momentul muzical susținut la instrumente muzicale tradiționale românești,  de către prof. Alexandru Gecse  din Brașov.

 

Coruri din județ și din țară, în spectacolul de gală    

Tot sâmbătă, 11 mai, de la ora 15:00, la Teatrul „Tamasi Aron” –  Sfântu Gheorghe se va desfășura spectacolul coral din cadrul festivalului. Corurile vor fi invitate în scenă de către talentații prezentatori Alexandra Stoica și Tudor Perșa, elevi care prezintă de câțiva ani evenimentele derulate de Fundația „Mihai Viteazul”.

Cei care vor deschide spectacolul de gală vor fi participanții la atelierele corale de care aminteam anterior. Este vorba despre preșcolari de la Grădinița „Rază de soare” din Sfântu Gheorghe; coordonatori artistici fiind prof. înv. preșcolar Ionela Coliban și ed. Carmen Marin și despre elevii din clasa pregătitoare A, de la Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, coordonator artistic fiind înv.  Maria Bularca. Copiii vor susține Concertul „DO – RE – Mi ”, avându-l ca și  coordonator muzical și dirijor pe prof.grad. did. I Alexandru – Constantin – Florian Popovici.

Pe scenă va urca, apoi, Corul „Plaiuri tulgheșene”- Ansamblul artistic de amatori „Plaiuri tulgheșene” – din Tulgheș, județul Harghita; dirijor fiind rapsodul popular Lăcrămioara Pop.

Va urma îndrăgitul cor „Plai Întorsurean” al Asociației „Plai Întorsurean” –  Întorsura Buzăului, județul Covasna; coordonator muzical fiind Cornel–Mihai Tonie, dirijor: prof. Tatiana – Grațiela Teacă.

Vor urma: Corul „I.D. Chirescu”, de la Casa de Cultură „I.D. Chirescu”, Primăria Cernavodă, județul Constanța; coordonator muzical fiind Constantin Grăjdeanu; dirijor, Manuel – Vasile Bălănică;. Corul „Andantino”, clasele  II – IV, Liceul de Arte „Plugor Sandor”, Sfântu Gheorghe, dirijor- prof. Mihaly Imola; Grupul vocal bărbătesc „Pădurenii” – al Căminului Cultural al comunei Barcani, județul Covasna, dirijat de Cristina – Orania Deteșanu;  Corul „Vânătorii lui Ştefan cel Mare” –al   Asociaţiei Culturale „Vânătorii lui Ştefan cel Mare”, din comuna Vânători – Neamţ, județul Neamţ, coordonator fiind Maria Coşofreţ, dirijor:  prof. Cristina Petrariu; și  Corul de Cameră „Pastorala” – din  Focșani, județul Vrancea – dirijor fiind prof. dr. Dumitru Săndulachi.

 

„Formațiile participante la Spectacolul coral vor prezenta un repertoriu variat, care va trebui să cuprindă,  la alegere, piese muzicale, folclor sau prelucrare folclorică românească şi o piesă muzicală sau un fragment, la alegere, semnate de compozitori români. La acestea se adaugă o piesă din repertoriul muzical coral internațional, pentru a sublinia legăturile indisolubile ale culturii românești, de orientare profund europeană, cu cea universală. ” – a precizat prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, Festivalul va continua duminică, 12 mai, când, de la ora 9.00, o parte dintre corurile amintite anterior vor oferi răspunsuri liturgice la slujbele religioase desfășurate în lăcașuri de cult creștin-ortodox din Municipiul Sfântu Gheorghe. Astfel, la Catedrala Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Ierarh Nicolae, va fi prezent Corul de Cameră „Pastorala” – Focșani, la Biserica „Buna Vestire” va fi prezent Corul „Vânătorii lui Ștefan cel Mare”- din comuna Vânători – Neamț, iar la Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Corul „Ioan D. Chirescu”  din Cernavodă.

 

„Invităm persoanele interesante să participe. Sper să aducem bucurie în sufletele celor care vor asista atât la Colocviu, cât și la Spectacolul coral și la Sfânta liturghie!” –a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.

Ana Ciorici COSTACHE

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail