Inspecția Muncii București a inițiat acțiunea de informare intitulată „VIITORUL TĂU ÎNCEPE AZI.MERIȚI CA MUNCA TA SĂ FIE RECUNOSCUTĂ!”, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca „la gri”), la drepturile și obligațiile pe care le au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”.
În comunicatul de presă transmis către Mesagerul de Covasna, de ITM Covasna, se precizează că afișul și pliantul care sunt destinate distribuirii conțin o serie de motto-uri, respectiv: REFUZĂ SĂ MUNCEȘTI LA „NEGRU” SAU LA „GRI”! și FARĂ JUMĂTĂȚI DE MĂSURĂ! Este în defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să-i fie plătită „la negru”, pe lângă salariul declarat și fiscalizat.
Potrivit sursei citate, pliantul conține informații foarte importante privind contractul individual de muncă, tipuri de contracte individuale de muncă, timpul de muncă și de odihnă, munca suplimentară și de noapte, repausul zilnic și săptămânal, sărbătorile legale precum și datele de contact ale I.T.M. Covasna în vedererea sesizării oricăror încălcări ale legislației muncii.
„Invităm persoanele interesate și nu numai, să acceseze site-urile Inspecției Muncii București și a inspectoratelor teritoriale de muncă, precum și să citească afișele și pliantele distribuite în locuri cu afluență de persoane cum ar fi piețe, târguri, primării, gări, autogări, stații de transport în comun, locașuri de cult etc. din mediul urban și rural, în vederea informării.
Implicarea tuturor factorilor decizionali în realizarea acestei acțiuni de amploare va
conduce la informarea și conștientizarea populației apte de muncă să nu accepte munca
„la negru” sau „la gri”, riscurile și consecințele negative ale unei astfel de practici, mai ales pe termen lung.”- se mai arată în comunicatul Inspectoratului Teritorial de Muncă Covasna.
M.D.C.