Numărul cazurilor de îmbolnăvire, cu toate tipurile de hepatită, este în creştere în judeţul Covasna. Conform datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică, în judeţul Covasna, în primele 6 luni ale acestui an, cazurile de ciroză sau hepatită virală, însumate pentru toate tipurile, au fost de 1.993, în timp ce pe întreg anul 2011 au fost înregistrate 2.099 de cazuri.
Potrivit directorului DSP Covasna, Agoston Laszlo, la nivel judeţului se înregistrează, anual, în jur de 25 de cazuri noi de hepatită cronică sau ciroză. Numărul de persoane decedate din cauza hepatitei virale se estimează a fi de 7-8 persoane pe an, iar în cazul persoanelor bolnave de ciroză numărul decedaţilor ajunge la o medie anuală de 60 de persoane.
Ce este hepatita şi cum se transmite
Potrivit medicului de familie Sereş Lucia, hepatitele de tip B şi C reprezintă o afecţiune a ficatului care în cele mai multe dintre cazuri este asimptomatică, de aceea, foarte multe persoane infectate nu ştiu că sunt bolnave, iar atunci când ajung la medic, uneori, nu se mai poate face nimic. Totuşi, hepatita poate avea simptome precum oboseala, senzaţii de balonare, astenie, greaţă sau vărsături, îngălbenirea pielii şi a ochilor, dureri abdominale, scădere în greutate sau somnolenţă
„Una dintre soluţiile pentru prevenirea acestei boli ar fi prezentarea la medic pentru investigaţii, analize de sânge sau ecografie. Orice boală, nu numai hepatita, depistată cât mai devreme, poate fi tratată sau chiar vindecată“, a afirmat medicul Sereş Lucia.
Fiind o boală infecţioasă, hepatita cu virus B sau C se poate transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, prin folosirea în comun a seringilor, mai ales în rândul consumatorilor de droguri injectabile, prin tatuaje, prin tratamente cosmetice, manevre medicale la cabinetele stomatologice, transfuzii, transplant de organe sau în timpul naşterii, de la mamă la făt. Totuşi, hepatita nu se transmite prin apă, hrană, contacte cotidiene.
Cum se previne
Pentru hepatita de tip B există un mijloc de prevenire extrem de eficient şi anume vaccinarea cu vaccinul anti-HVB. Imunizarea se face obligatoriu şi gratuit nou-născuţilor, la două sau la şase luni. În cazul hepatitei cu virus C, nu există încă posibilitatea vaccinării.
Dintre măsurile de prevenţie nespecifice fac parte igiena personală strictă, în special în mediul sanitar cosmetic, screeningul donatorilor de sânge, evitarea utilizării în comun a instrumentelor de igienă personală, evitarea tatuajelor şi piercingurilor sau a pedichiurii în saloanele neautorizate, şi igienă sexuală strictă.
Anna-Maria Chiţu