Record  de participare la Concursul „Crai Nou”

…Şi s-a mai încheiat o ediţie – cea cu numărul patru – a competiţei tinerelor talente interpretative de muzică cultă, „Crai Nou”, organizat de Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Braşov. Aşa cum am scris în reportajul în avanpremieră apărut în ziarul nostru de miercuri, 5 II 2014, timp de trei zile (între 6 şi 8 februarie a.c.) s-a desfăşurat o acerbă întrecere a celor mai bune voci   în devenire ale României, înregistrându-se o performanţă.

      Am asistat,  aşa  cum am promis,  la desfăşurarea „ostilităţilor” artitice,  şi cu mâna pe inimă putem   declara  că misiunea  Juriului  a fost extrem de dificilă. Apropo de Juriu să precizăm că a fost prezidat de celebra soprană  dr. Felicia Filip, prim-solistă  la Opera Naţională Bucureşti, director artistic  al Operei Comice pentru Copii,  din care au făcut parte  soprana Nicoleta Chirilă şi mezzosoprana Asineta Răducan, de la Opera Braşov, precum şi profesoara Magdalena Suciu, cea care a iniţiat şi coordonat competiţia.

Într-o pauză am solicitat câteva opinii autorizate, care ne-au confirmat propriile  aprecieri.

                                            Opinia organizatorilor…

  Organizatoarea şi supervizorul manifestării, profesoara de canto Magdalena Suciu, ne-a oferit primele detalii: „Suntem foarte bucuroşi în calitatea de gazde că s-a înregistrat cea mai numerosă participare de la debutul concursului. Anul acesta  s-au înscris nu mai puţin de 88 de competitori din judeţele Alba, Argeş, Braşov, Bihor, Botoşani, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj,  Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Vâlcea, Tulcea şi din municipiul Bucureşti (cu două prestigioase unităţi de învăţământ muzicale, anume Colegiile Naţionale de Artă „George Enescu” şi „Dinu Lipatti”.

   Este un trend pozitiv, mai ceva ca la Olimpiada Naţională de profil, semn că întrecerea noastră a atins un ridicat nivel profesional. Un mare merit în  sporirea prestigiului concursului l-a avut, fără doar şi poate, prezenţa în fruntea juraţilor  a distinsei soprane dr. Felicia Filip (care aşa cum se întâmplă de ani buni şi la Festivalul de Romanţe „Crizantema de Aur” de la Târgovişte – cel mai longeviv festival din ţară – unde este, de asemenea, preşedinta Juriului) impune respect, obiectivitate, imparţialitate, elemente ce dau greutate unei competiţii acerbe. Nimeni nu este favorizat, toţi au şanse egale.  Întrecerea ce a avut ca de fiecare dată  patru secţiuni, pentru fiecare nivel de pregătire,  cu un repertoriu obligatoriu din lucrări celebre.

Nu putem decât să ne mândrim că am ajuns la acest înalt standard, iar în anii următori va fi un titlu de glorie pentru tinerii competitori liceeni să consemneze în CV-ul lor, că au luat parte la Concursul  Naţional de interpretare vocală  clasică « Crai Nou» pentru elevi.”

 

…şi a preşedintei Juriului, soprana dr. Felicia Filip, primsolistă a Operei Naţionale din Bucureşti

 Fireşte, ne-am adresat şi doamnei dr. Felicia Filip, prim-solistă a Operei Naţionale din Bucureşti,  solicitându-i un punct de vedere: „Aş vrea să arăt, pe lângă cele spuse de iniţiatoarea manifestării, prof. Magda Suciu,  faptul că dincolo de performanţa  în sine legată de amintitul recod de participare, a contat calitatea actului artistic, valorea crescută a interpretării.

  Concurenţii au dat dovadă de o mare ambiţie, au dorit să se afirme.Sunt foarte tineri, iar competiţia i-a stimulat.  Au fost multe talente care ne-au plăcut, voci foarte bune, nume pe care le-am reţinut, mai ales băieţii anul acesta au dat…tonul, semn că în ţara noastră se nasc şi apar mereu talente autentice. Ne bucurăm să le descoperim şi să le încurajăm”…

 

În premieră  câte o Menţiune pentru fiecare concurent din judeţul Covasna!

  Am urmărit pentru cititorii cotidianului „Mesagerul de Covasna”  cu mare  plăcere şi atenţie evoluţia elevilor de la Liceului de Artă „Plugor Sandor”.  Un nume  prestigios în memoria colectivă covăsneană, aparţinând unui regretat coleg într-ale jurnalisticii de-al subsemnatului, nume  ce aureolează o respectată  instituţie de învăţământ din Sf. Gheorghe.

D-na prof. Sebestyén-Lázár Enikö, care a coordonat instruirea concurenţilor din judeţul nostru, alături de colega ei, d-na prof. Domokos Orsolya, s-a arătat entuziasmată că fiecare elev a obţinut  de data aceasta câte o distincţie.

„Am  luat parte la toate ediţiile de până acum, după cum bine ştiţi şi aţi scris, dar este pentru prima dată când fiecare dintre cei patru competitori s-a întors acasă victorios, obţinând câte o Menţiune. Mă refer  nu doar la talentatul tenor Bartos Barna, din clasa a XI-a (căruia i-aţi luat un interviu în prezenţa mea) şi de la care aveam pretenţii,  dar şi la debutanţii din  clasa a X-a, soprana Székely Kitti Fruzsina, precum şi bas-baritonul Komporály József, ca şi la soprana din clasa a XII-a, Bianca Timaru. Păcat că o altă pretendentă la un premiu, Bajkó Boglárka, s-a îmbolnăvit şi a ratat în ultimul moment deplasarea. Dar şi la anul mai este o ediţie şi va putea arăta ce poate…

Nici un concurs nu a fost atât de solicitant ca acesta, trebuie să o spun deschis. Organizarea mi s-a părut impecabilă. Fiecare a avut speranţe mari, ca în orice confruntare  de anvergură;  unele s-au confirmat, altele mai puţin. Însă  eu zic  că importantă  este participarea, confruntarea cu ceilalţi colegi. Unii elevi, precum Székely Kitti Fruzsina şi Komporály József, sunt la prima întrecere de acest fel, aşa încât tracul, emotivitatea şi-au pus amprenta pe evoluţiile lor. Chiar şi  artiştii consacraţi  au emoţii pe scenă, darmite nişte copii.

 Important este că au luat parte şi nu s-au făcut de râs, îmbogăţindu-şi experienţa”.

                                  „O competiţie care m-a motivat”

  Cel mai titrat competitor din judeţul Covasna a ajuns acum elevul din clasa a XI-a, Bartos Barna, din Micfalău, despre care profesoara Sebestyén-Lázár Enikö are numai cuvinte de laudă.  Aprecieri la care şi noi subscriem, cunoscându-l acum destul de bine pe tânărul artist.

El a rămas „vârful de lance” al concurenţilor covăsneni,  după  ce talentaţii săi colegi mai mari au aboslvit liceul. Ne referim la Kozma Zsolt Attila, Nagy Szilvia Klára, Carolina-Diana Enache şi  Szabo Szabolcs, care au devenit studenţi.

Este  un  talent adevărat, are o voce minunată, o prezenţă scenică epresivă şi cred că va ajunge un mare artist”, ne-a declarat profesoara sa.

Dar iată câteva gânduri pe care ni le-a tălmăcit Barna, la câteva momente după ce a evoluat:  „Competiţia mi s-a părut grea, de aceea am fost un pic stresat. «Crai Nou » este un concurs  ce se adresează elevilor care studiază muzica vocală clasică,  conferindu-ne posibilitate de a ne exprima  artistic  la un nivel deosebit. Sigur, aş fi vrut mai mult, însă concurenţa a fost extraordinară, repet. La Olimpiada Naţională de la Bucureşti din primăvară voi încerca să mă autodepăşesc”.

 

Punctul de vedere al maestrului  dr. Cristian Mihăilescu

        Prezent ca de fiecare dată la Concursul „Crai Nou”  al tinerelor voci  din România, maestrul dr. Cristian Mihăilescu, reputat profesor universitar la Conservatorul din Bucureşti, cunoscut regizor de operă  – care este mereu în căutarea unor talente  întru arta cântului – ne-a precizat în exclusivitate, că a rămas plăcut impresionat atât de numărul mare al participanţilor, cât şi de calitatea interpretării.

   …Am stat împreună în weekend-ul ce abia s-a încheiat  în aceeaşi bancă  din sala de festivităţi a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea“ din oraşul de sub Tâmpa.  Am trăit momente de tensiune, bucurie, entuziasn şi tristeţe alături de concurenţi.  Distinsul prieten (l-aş  numai aşa, cu îngăduinţa  domniei sale) profesorul Cristian Mihăilescu, trăia din plin  fiecare clipă a recitalului  celor de pe „scenă”, înţelegîndu-le ca nimeni  altul  reacţiile, emoţiile, ezitările. Îl simţeam cum vibrează după câte o evoluţie izbutită, în urma unei prestaţii mai aparte. La fel ca şi distinsa-i soţie, soprana Felicia Filip (preşedinta Juriului) le zâmbea concurenţilor topiţi de emoţie în faţa unor asemenea mari artişti, încurajându-i din priviri, aplaudându-i la final.

   „Acest concurs a căpătat de acum o anvergură naţională, ne spunea maestrul,  putând fi inclus în suita competiţiilor artistice de înaltă valoare a tinerilor din România. Unii elevi mi s-u părut excepeţionali şi cu sguranţă îmi vor fi studenţi la Conservator în anii următori.

    La final, nu pot decât să-i felicit pe competitori, ca şi pe organizatori, dorindu-le să înscrie  prin strădania lor aceată frumoasă manifestare în «Cartea de Aur »  a muzicii culte româneşti!”

                                                                                               Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail