An de an, o mulțime de oameni sunt puși în ingrata situație de a bate pe la porțile instituțiilor, fie pe la cele de stat, fie pe la fostele locuri de muncă, pentru a face rost de documente care să le justifice fie vechimea, fie încadrarea în condiții de muncă.
Cât de frustrant poate să fie când, după zeci de ani de muncă grea, constați că nu îți poți vedea liniștit de bătrânețe, că nu poți ieși la pensie pentru că cineva, cândva, a uitat să treacă o literă într-o rubrică, în cartea ta de muncă? Sau pentru că singurele dovezi care atestau că tu ai contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale de stat, au dispărut, atunci când compania pentru care ai lucrat s-a dizolvat, fără să se asigure nimeni că arhivele vor fi manipulate cu grijă?
Într-o astfel de situație sunt și foștii angajați ai unei companii care a avut sediul și punctul de lucru în orașul Covasna, dar care s-a desființat în anul 2004. Aceștia, ajunși acum la vârsta pensionării, au constatat că le este imposibil să facă dovada condițiilor de muncă în care au fost încadrați, întrucât nimeni nu reușește să găsească arhiva fostei companii. Astfel, au cerut ajutorul redacției noastre, pentru a descâlci ițele birocratice ale problemei lor.
Pârghii juridice. Explicații de la Biroul Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului:
Pentru aceasta, ne-a venit în ajutor doamna Cătălina Dinu, expert coordonator în cadrul Biroului Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului:
„Reconstituirea vechimii în muncă se realizează, în principiu, în situația pierderii sau distrugerii carnetului de muncă. Indiferent de motivul lipsei carnetului de muncă în vederea dovedirii vechimii în muncă, această reconstituire de realizează printr-o acțiune adresată instanței de judecată în raza teritorială unde se află domiciliul persoanei interesate. (…) În mod normal, perioada pe care au lucrat-o trebuia să se regăsească înscrisă deja, chiar dacă angajatorul nu a trecut referințe privind încadrarea în grupe de muncă. Pentru că, în definitiv, aici sunt două probleme care ridică dificultăți: prima se referă la cei care nu pot dovedi vechimea în muncă, iar cea de-a doua se referă la cei care pot dovedi vechimea în muncă, dar nu și încadrarea în grupe de muncă.
Problema este că, în eventualitatea promovării unei acțiuni la instanța de judecată, vechimea în muncă se probează cu documente din arhivă. Însă, dacă arhiva a ars (sau nu mai este de găsit din diverse alte motive – n. red.), dovada nu se va putea efectua decât cu înscrisurile aflate în posesia foștilor angajați sau în funcție de evidențele aflate la Casa Județeană de Pensii (…), evidențe care dovedesc plata contribuțiilor sociale de către angajator (stagiu de cotizare), la momentul respectiv.
(…) Este necesar ca foștii angajați să se adreseze (dacă nu au făcut-o deja) și la Arhivele Județene Covasna, existând posibilitatea ca și aceasta să aibă anumite evidențe. În principiu, societățile succesoare fostelor întreprinderi de stat au predat arhiva unor deținători privați de arhivă, care sunt obligați, contra cost, să elibereze solicitanților care prezintă interes (cum ar fi foștii angajați) adeverințe constatatoare ale vechimii în muncă, ale încadrării în grupe, ale obținerii unor sporuri sau ale veniturilor încasate etc. Așadar, dacă ar exista totuși posibilitatea obținerii unor astfel de documente, o acțiune în instanță nici nu ar mai fi necesară, Casa Județeană de Pensii urmând să ia în calcul adeverințele astfel emise.
Cu privire la dovada încadrării în grupe de muncă, aceasta se poate realiza fie prin obținerea unei adeverințe tip completate de către deținătorul arhivei fostei societăți, fie, în situația în care arhiva a ars, prin evidențele Casei Județene de Pensii, așa cum am precizat mai sus. Dacă nici aceasta din urmă nu are evidența plății de către societatea angajatoare a contribuțiilor sociale corespondente la acel moment cu încadrarea în grupe de muncă, fostul angajat nu are alte pârghii juridice prin care să obțină recunoașterea grupei de muncă.”- ne-a explicat doamna Cătălina Dinu, expert coordonator în cadrul Biroului Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului.
În concluzie, până să ajungă să apeleze la instanța de judecată, cei care au nevoie de documente justificative cu privire la vechimea sau condițiile de muncă în care au fost încadrați, se pot adresa următoarelor instituții: fie societății care deține în prezent arhiva fostului angajator pentru eliberarea unei adeverințe care să ateste informațiile cerute, fie Casei Județene de Pensii, pentru verificarea evidențelor cu privire la plata contribuțiilor către stat, fie Arhivelor Județene, pentru eliberarea oricăror documente care ar putea atesta cele solicitate.
Totuși, în cazul societăților mici, care au dispărut înainte de anul 2011, când s-a constituit baza de date virtuală, foștii angajați vor trebui să identifice firma care a preluat arhiva fostului angajator, astfel: se vor adresa Oficiului Registrului Comerțului pe raza căruia a fost înregistrat fostul angajator, pentru a li se comunica datele de contact ale lichidatorului responsabil cu desființarea companiei. Apoi vor trebui să i se adreseze lichidatorului respectiv, pentru a afla care este firma ce a preluat arhivarea documentelor societății pentru care au lucrat foștii angajați. Din păcate nu există nici o lege care să reglementeze o limită teritorială a arhivarului, astfel încât, cei care doresc să facă rost de documentele care să ateste vechimea ori încadrarea lor în muncă, pot fi nevoiți să se adreseze unor societăți aflate la sute de kilometri distanță.
În cazul în care nici unul din demersurile de mai sus nu dă rezultate, persoanele interesate se pot adresa instanței de judecată, conform Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, numărul 2/2016, publicată în Monitorul Oficial 263 din 7 aprilie 2016, care stipulează că atunci când angajatorul a fost lichidat, radiat şi nu există acte din care să rezulte raporturile de muncă, cel interesat să-şi reconstituie vechimea în muncă poate chema în judecată casa de pensii, pentru că aceasta este cea care poate emite deciziile de pensie în baza datelor care certifică stagiile de cotizare, iar hotărârea judecătorească prin care se recunoaşte vechimea este un astfel de document.
Oana-Mihaela Bărzic