Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Covasna face apel către toţi locuitorii judeţului, să fie atenţi când pleacă în concediu.

Nici locuinţa care rămâne goală şi nici bunurile pe care le iau în concediu alături de ei, nu trebuie lăsate fără supraveghere, deoarece „infractorii nu au zile libere, ei acţionează 24 din 24, şapte zile pe săptămână”, după cum se arată în comunicatul de presă.

Întrucât în anul 2012, în perioada iunie-iulie-august,  numărul furturilor din locuinţe a fost de 98, iar în anul următor acest număr a scăzut la 72, în aceeaşi perioadă, Poliţia face recomandări pentru perioada estivală. Recomandările se referă atât la situaţiile când plecaţi de acasă şi lăsaţi locuinţa goală, cât şi în vacanţă în ţară sau în străinătate.

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe, Poliţia recomandă ca uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite (tip „cu amprentă”) şi cu lanţ de siguranţă. Atunci când constataţi că una dintre încuietorile uşii de acces a fost blocată, devenind nefuncţională, prin introducerea în orificiul său a unor corpuri străine (sârme, beţe de chibrit etc.), înlocuiţi-o. Acordaţi atenţie şi intrărilor secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri prin care se poate face accesul în locuinţă. Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă. Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii unui apartament sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora şi sesizaţi poliţiştilor când observaţi că persoane necunoscute ies din bloc cu bagaje voluminoase sau atunci când aceştia scot pe ferestrele apartamentelor de la etajele inferioare diverse bunuri. Reţineţi, pe lângă semnalmentele acestora şi culoarea, marca şi numărul de înmatriculare al autovehiculului cu care s-au deplasat.

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră.

Nu lăsaţi bilete în uşă, prin al căror conţinut să informaţi străinii, că aţi plecat în concediu. Evitaţi găzduirea persoanelor despre care nu aveţi date concrete şi verificate.

Dacă primiţi un telefon şi nu recunoaşteţi interlocutorul, rezumaţi-vă la a spune „aţi greşit numărul” şi nu intraţi în discuţii care ar putea furniza date despre persoana dumneavoastră. În situaţia în care cheile de la uşa de acces v-au fost sustrase împreună cu actele de identitate, schimbaţi de urgenţă sistemele de asigurare! Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori;

Dacă hotărâţi să petreceţi perioada următoare în străinătate, aveţi în vedere următoarele:

Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro. Interesaţi-vă de moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (nu şi adresa!).

Manifestaţi prudenţă în alegerea agenţiei de turism de la care urmează  să achiziţionaţi biletele pentru sejurul mult visat. Nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele “generoase” pot fi înşelătoare!

Pentru a vă putea bucura de un sejur în siguranţă la munte sau la mare, lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele, în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare unor plăţi curente. Dacă aveţi repartizată o cameră la parter/un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise. Dacă vă găsiţi camera răvăşită, nu atingeţi nimic şi sunaţi imediat la 112. Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase.

Totodată, este recomandat ca persoanele care nu au experienţă în condus autoturismul, să nu se deplaseze noaptea, decât în cazuri de maximă urgenţă, acestea putând fi implicate mai uşor în accidente rutiere.

Este de preferat ca în cazul staţionării, să nu lăsaţi cheile în contact sau la vedere, şi să încuiaţi autoturismul pentru a nu invita tâlharii la o pradă uşoară.

Dacă trebuie sau doriţi să vă deplasaţi cu trenul în această perioadă, Poliţia vă atenţionează asupra hoţiilor şi metodelor acestora de sustragere a bunurilor: Priviţi în jurul dvs. mai ales la cei care nu au bagaje. De regulă, hoţii au numai o sacoşă sau o haină pe mână pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri. Totodată, încercaţi să evitaţi persoanele prea prietenoase, nu consumaţi alimente sau băuturi de la străni şi rămâneţi treji pentru a nu avea vreo surpriză neplăcută.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail