Vremea din această vară a fost ideală pentru fermierii covăsneni, care au reuşit să recolteze aproape în totalitate culturile de păioase.

Chiar dacă a fost o perioadă mai ploioasă care a dat de gândit agricultorilor, se pare că până la urmă producţia de cereale, dar mai ales de cartofi, este mai bună decât cea de anul trecut. Conform celei mai recente situaţii operative a Direcţiei Agricole (D.A.) Covasna, până în momentul de faţă s-a recoltat de pe 85% din suprafețele cultivate cu păioase.

„În ce priveşte recoltarea cerealelor, la grâu s-a finalizat în proporţie de 95% iar producţia medie pe hectar, pe judeţ, este de 3,3 tone. La secară este recoltat 85% cu o producţie medie de 2,5 tone pe hectar, triticalele sunt recoltate în proporţie de 95%, orzul în proporţie de 97% cu producţie medie de 4 tone pe hectar, orzoaica de primăvara 75% cu 2,4 tone pe hectar iar ovăzul s-a recoltat în proporţie de 65%. Mai e ceva de recoltat, dar nu mult. Ne apropiem de finalul campaniei”, a declarat şeful de serviciu al D.A.Covasna, Daniela Popa.

Producţie bună de cartofi dar la preţuri prea mici

Nici de această dată, cartofii nu au reuşit să aibă o piaţă sigură care să le asigure fermierilor garanţia unor venituri mai bune, în concordanţă cu munca depusă. Preţul unui kilogram de cartofi vânduţi  en-gros este de 0,40 de bani. „Acum au început şi recoltările la cartoful de vară. Problema este cu preţurile, pentru că sunt foarte mici. Am înţeles că se vinde cu 40-45 de bani kilogramul, pe la comune. Să sperăm că prețul va mai creşte după ce cartofii recoltaţi în zonele de sud vor fi vânduţi, şi dacă nu mai vin alte importuri, dar şi aici, depinde cu ce preţ”, a mai spus reprezentantul Direcției Agricole.

În ciuda preţului mic, producţia de anul acesta a fost mai bună decât cea de anul trecut, după primele estimări făcute de specialişti. „Recolta este mai mare, cu ceva mai mare decât anul trecut, datorită faptului că precipitaţiile au fost repartizate în mod mai uniform pe întreaga perioadă de vegetaţie, mai ales la cartofi”, a specificat Daniela Popa.

Rapiţa, în continuare preferată de fermieri

Faptul că rapiţa se bucură de aprecierea a tot mai multor fermieri nu este un secret. Datorită costului de cultivare mult mai scăzut decât în cazul cartofului,  fiind comparabil cu cel al cerealelor, profitul fiind chiar mai mare decât în cazul acestora, dar şi datorită pieţei de desfacere asigurată, culturile de rapiţă au crescut uşor, de la an la an. Faptul că rapiţa este o plantă nu foarte rezistentă la frig, fermierii din zona noastră au evitat, o perioadă,  să o cultive în cantităţi mari, însă, pe piaţă au apărut hibrizi care sunt mai rezistenţi la clima din depresiune, iar producţia de rapiţă câştigă teren.

Accesibilitatea rapiţei se vede şi din cifrele de recoltare furnizate de D.A., care arată că până acum s-a recoltat toată rapiţa din judeţ, fiind prima plantă pentru care campania s-a încheiat de ceva vreme.

Campania de recoltare se va finaliza în jurul datei de 9 septembrie, când se estimează că toţi fermierii îşi vor strânge producţiile de pe ogoare.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail