Acţiunea de inventariere a câinilor aflaţi în proprietatea locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe, demarată de Primărie la începutul acestei luni, se va prelungi cu încă o săptămână, a declarat viceprimarul Toth Birtan Csaba.
Acesta a precizat că recensământul a decurs până acum fără probleme, dar, fiind perioada concediilor de odihnă, unele familii nu au fost găsite acasă, prin urmare acţiunea se va prelungi.
„Săptămâna trecută erau cam 700 de case inventariate şi cred că încă o săptămână va trebui decalată această acţiune pentru a putea cuprinde tot oraşul. Acţiunea a decurs fără probleme, nu au fost cazuri să nu fim primiţi sau oamenii să fi refuzat să declare animalele, a decurs cât se poate de normal (…) După ce se va termina campania vom cunoaşte exact datele, câţi câini sunt în proprietatea cetăţenilor din Sfântu Gheorghe şi câţi trebuie sterilizaţi şi microcipaţi (…) Deci, mai avem nevoie de o săptămână ca să terminăm recensământul”, a declarat pentru AGERPRES viceprimarul Toth Birtan Csaba.
Potrivit acestuia, sterilizarea câinilor va fi subvenţionată din bugetul Consiliului local, conform unei hotărâri adoptate în primăvara acestui an, şi va putea fi realizată în două cabinete veterinare care, în urma procesului de achiziţie publică a serviciilor, au încheiat contracte cu autorităţile locale. Pe baza acestora, vor putea fi sterilizaţi 1000 de câini până la sfârşitul acestui an.
Viceprimarul a explicat că scopul acestor măsuri este de a stopa înmulţirea necontrolată a câinilor pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe şi implicit a prezenţei în spaţiile publice a câinilor fără stăpâni, arătând că există o serie de „focare” care generează acest fenomen în zona industrială şi Cartierul Orko, locuit de membrii comunităţii rome.
Proiectul de hotărâre adoptat în luna martie a.c. de Consiliul local municipal prevede obligativitatea sterilizării tuturor femelelor în vârstă de peste 6 luni şi masculilor care au împlinit 8 luni, cu excepţia exemplarelor cu pedigree, folosite pentru reproducere, a câinilor utilitari, respectiv a celor care însoţesc persoane nevăzătoare sau cu handicap şi câinii aflaţi în dotarea diverselor instituţii, cum ar fi Poliţia.
Proiectul prevede, totodată, acordarea unei subvenţii de 65 de lei pentru sterilizarea masculilor şi a 125 de lei pentru sterilizarea femelelor, reprezentând 50% din contravaloarea intervenţiei, în cazul în care aceasta va fi făcută de către unul dintre medicii veterinari autorizaţi care au încheiat contract cu municipalitatea.
Documentul stipulează, de asemenea, amenzi cuprinse între 200 şi 800 de lei pentru proprietarii care nu se vor conforma prevederilor regulamentului, precum şi faptul că adăpostul de câini din Sfântu Gheorghe va prelua gratuit animalele ai căror proprietari refuză sterilizarea.
Regulamentul limitează la două exemplare numărul câinilor aflaţi în proprietatea persoanelor juridice, stipulează obligativitatea plimbării câinilor cu lesă, ham şi botniţă în spaţiile publice, cu excepţia celor sub 6 luni şi a celor de talie mica, precum şi interdicţia ca aceste animale să pătrundă în spaţiile de joacă destinate copiilor.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES