Fundația Comunitară Covasna (HKA) a lansat înscrierile la acțiunea ciclistă intitulată „Pedalează pentru un scop bun”, pe care o va organiza în luna septembrie, la Sfântu Gheorghe. Fondurile strânse în urma acestei ediții vor fi folosite pentru amenajarea unor terenuri de alergare /spații de joacă pentru câini, au anunțat, ieri, organizatorii.

Directorul executiv  al fundației, Bereczki Kinga, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că acțiunea ciclistă, aflată la a V-a ediție, în Sfântu Gheorghe, va avea loc în data de 1 septembrie (a.c.), între orele 16.00 – 21.00, pornind din Piața Libertății din municipiu.

Înscrierile participanților au început și sunt deschise atât celor care doresc să susțină acțiunea prin donații, cât și celor care doresc să se alăture, pedalând. Fiecare tură făcută cu bicicleta va fi  recompensată cu bani de către sponsori, iar fondurile strânse la finalul acțiunii vor fi folosite pentru amenajarea unor terenuri de alergare, de antrenament, de joacă pentru câini, între blocurile din Sfântu Gheorghe.

„Anul acesta, scopul acțiunii <<Pedalează pentru un scop bun>> pe care o organizăm în Sfântu Gheorghe, va consta în realizarea unor terenuri de alergare sau de antrenament pentru căței, în câteva locații din municipiu, Primăria municipiului fiindu-ne partener în derularea acestui proiect.”- a declarat directorul Bereczki Kinga.

Prezent la conferința de presă, viceprimarul orașului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, a declarat că scopul acțiunii cicliste „Pedalează pentru un scop bun” este unul bine ales. Potrivit acestuia, se dorește amenajarea a trei astfel de spații pentru căței, în municipiu.

„Scopul acțiunii este unul foarte reușit. În administrarea domeniului public vedem că este mare nevoie de asemenea terenuri. Sunt în jur de 600 de câini înregistrați la TEGA, câini de apartament, în cartierele de blocuri. Aceste terenuri sunt gândite a fi amenajate între blocuri, fiindcă pentru proprietarii de case particulare, problema este, oarecum, rezolvată. Am identificat două locații: una între străzile <<Crângului>> și <<Nicolae Iorga>> (…), iar o altă locație – între străzile <<Sporturilor>>, <<Nuferilor>> și <<Liliacului>> (…). Dorim să identificăm un teren și în zona <<Simeria>>, pentru că și acolo este o zonă foarte intens locuită și sunt și mulți câini înregistrați. Nouă ne place foarte mult ideea, dorim să o promovăm și să punem la dispoziție aceste terenuri, să participăm la discuțiile cu locatarii, ca să le arătăm că este important să se realizeze aceste terenuri. Este o idee binevenită.” – a spus Tóth-Birtan Csaba.

Acțiunea „Pedalează pentru un scop bun” va fi organizată la Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Asociația „Székely Kutya Klub”. În urmă cu aproximativ o lună, la Târgu Secuiesc, au fost amenajate două terenuri pentru câini, după ce Asociația „Székely Kutya Klub” a obținut fonduri în acest sens, în urma unei alte acțiuni de strângere de fonduri – „Licitația civilă”- organizată de Fundația Comunitară Covasna.

„Știm că sunt foarte mulți câini ținuți în apartament și este foarte benefic, în primul și în primul rând, ca proprietarii acestora să aibă un loc unde cățeii să poată face mișcare. Astfel, vor putea să dea drumul câinilor, într-un spațiu sigur. Terenurile vor fi amenajate pe spații alocate de Primăria Sfântu Gheorghe. Acolo, vor fi amplasate niște obstacole, astfel că se vor putea face așa-zise antrenamente pentru câini. Astfel, acei câini vor putea să își consume energia undeva și vor fi mai liniștiți în apartamentul în care sunt ținuți. De aceea, scopul acestei acțiuni este unul benefic atât pentru deținătorii de câini, cât și pentru vecinii lor (…), deoarece câinii nu îi vor deranja pe vecini. La Târgu Secuiesc, cam doi ani de zile am încercat să realizăm aceste terenuri și recent, cu ajutorul Fundației Comunitare, și mai exact, prin Licitația Civilă organizată de aceasta, la Târgu Secuiesc (…), s-au strâns fonduri și am putut amenaja două terenuri de alergare pentru câini, două părculețe foarte, foarte frumoase. De aceea, este important ca la acțiunea ciclistă de la Sfântu Gheorghe  să vină participanți – atât  proprietari de câini, cât și cei care vor să vadă câinii într-un loc sigur – să vină cât mai mulți oameni, pentru că, prin contribuția lor, vom putea face în trei locații niște lucruri foarte frumoase. Asta depinde de locuitorii orașului Sfântu Gheorghe.” – a declarat, în cadrul conferinței de presă, reprezentantul Asociației „Székely Kutya Klub”, Forró Béla.

„Prin intermediul proiectului depus de Asociația <<Székely Kutya Klub>>, la Licitația Civilă, și, respectiv, prin realizarea acelui proiect, ne-am dat seama cât de utile sunt comunității astfel de terenuri, câte avantaje aduc, nu doar pentru deținătorii de câini, cât și pentru ceilalți membri ai comunității. Din acest motiv, ne-am propus ca anul acesta, scopul acțiunii cicliste să fie realizarea unor terenuri pentru câini, în orașul Sfântu Gheorghe, ceea ce ar face conviețuirea dintre oameni și animale mult mai civilizată și mai plăcută!”- a declarat Bereczki Kinga.

Modalitatea de înscriere și de derulare a acțiunii

Potrivit acesteia, cei care doresc să se înscrie pentru a pedala sau pentru a susține financiar acțiunea din 1 septembrie, vor trebui să completeze un formular – disponibil pe pagina web a evenimentului (http://tekerj.hka.ro/index.php/ro/) sau la sediul Fundației, până pe data de 28 august (a.c.).

„Înscrierile încep astăzi, termenul limită fiind 28 august. Se pot înscrie, în primul rând cicliști, dar și susținători. Înscrierea cicliștilor se poate face la sediul Fundației sau online, pe site-ul http://tekerj.hka.ro/index.php/ro/ciclisti/inscrieri (…).”-  a spus, ieri, directorul executiv al Fundației.

Aceasta a precizat că la acțiunea ciclistă se pot înscrie și echipe.

„Din experiența edițiilor trecute, am constatat că firmele mari consideră acțiunea <<Pedalează pentru un scop bun>> – un cadru organizat pentru formarea spiritului de echipă. Pentru firmele mari, cu 500-600 de angajați, este, poate, un efort prea mare să organizeze o acțiune, un eveniment, la care să participe cu angajații, în afara locului de muncă. <<Pedalează pentru un scop bun>> oferă un astfel de cadru. (…) Vom contacta firme din Sfântu Gheorghe, pentru a le prezenta această posibilitate.”- a spus Bereczki Kinga.

Potrivit acesteia, taxa de participare este 15 lei pentru participanții adulți și 10 lei pentru copiii participanți, și acoperă costul tricoului pe care aceștia îl vor primi.

Copiii vor putea participa la eveniment doar cu acordul scris al părinților lor – a precizat directorul Fundației.

„De fapt, strângerea de fonduri se realizează prin acțiunea ciclistului. Acesta pedalează, parcurge câteva ture, care vor fi autentificate la punctele de control și vor trebui susținute de către un sponsor. Nu este vorba despre sume mari. De exemplu, un prieten, un membru al familiei, susține participantul. (…) De fapt, aceste sume reprezintă susținerea programului, prin acțiunea ciclistă. Pe site (http://tekerj.hka.ro/index.php/ro/) se va putea urmări care sunt cicliștii care vor participa la acțiune, iar pe baza listei, poate cineva va identifica un cunoscut, un prieten, și astfel va putea alege, pentru a-i fi susținător. (…) Cu cât se implică mai mulți oameni, cu atât este mai bine. Aceștia vor putea împărtăși sentimentul că fac un bine comunității. (…) Lansăm, pe această cale, invitația către cei cetățeni, persoane fizice, dar și către colective de muncă, să se înscrie și să ia parte la această acțiune care le va oferi un sentiment frumos, la sfârșit.” – a spus directorul executiv Bereczki Kinga.

Ciclistul care va acumula cea mai mare sumă de bani va fi premiat. Cei care vor parcurge peste cinci ture vor fi, de asemenea, premiați.

„Vom premia participantul care va strânge cea mai mare sumă. Astfel, am dori să accentuăm caracterul de strângere de fonduri al acțiunii cicliste. <<Pedalează pentru un scop bun>> este o acțiune sportivă, comunitară, o acțiune care presupune strângere de fonduri. Totodată, îi vom premia pe participanții care vor parcurge peste 5 rute (…).”- a precizat directorul Bereczki Kinga.

Potrivit acesteia, cheltuielile minime pentru realizarea unui teren de alergare, antrenament, pentru căței, se ridică la aproximativ  4000 lei. De aceea, suma pe care Fundația și-a propus să o strângă în cadrul acțiunii „Pedaleaz pentru un scop bun” este de 12.000 de lei.

În octombrie-noiembrie 2017 se dorește realizarea terenurilor.

Acțiunea „Pedalează pentru un scop bun” s-a conturat în 2011. La prima ediție au participat câteva zeci de oameni. Numărul participanților a crescut, de la un an la altul.

„Această acțiune este privită foarte pozitiv, având în vedere că la prima ediție am avut 70 de participanți, iar la ultima, cam 400. Cred că oamenii privesc această acțiune ca pe una care într-adevăr merită să fie organizată! Evenimentul se adresează nu doar caracterelor sportive, cicliștilor etc., ci și celor care nu vor sau nu pot să pedaleze, dar cărora le place scopul acțiunii și doresc să ia parte la aceasta ca susținător al unui ciclist. Acțiunea este deschisă tuturor categoriilor din cadrul comunității. (…) Am observat că oamenii au îndrăgit acțiunea și că le face plăcere să participe la aceasta!” – a spus directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna.

***

Fundația Comunitară Covasna (HKA) a fost înființată la inițiativa unor întreprinzători locali și reprezentanți ai unor organizații civile, din fonduri private, în scopul de a dezvolta comunitatea locală.

De-a lungul timpului, Fundația a organizat şi alte proiecte și activități, Programul „Card comunitar”, programul de finanțare a unor excursii școlare – „Mai mult decât un loc pe hartă”, acțiunea de strângere de fonduri „Licitație civilă”, campania „Un copac pentru generația următoare”, numărându-se printre acestea.

 

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail