Parcul fotovoltaic care va genera energie pentru iluminatul stradal şi al unor instituţii din subordinea Primăriei Sfântu Gheorghe, va fi gata până la sfârşitul  acestui an.

Primarul  municipiului, Antal Arpad, a  declarat  ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că după mai bine de 5 ani de la depunerea  proiectului, licitaţiile şi contestaţiile au luat sfârşit, iar primăria a reuşit să predea amplasamentul firmei care se va ocupa de construcţia parcului.

„Este un moment important şi un moment  fericit în viaţa mea şi în viaţa municipiului Sfântu Gheorghe, pentru că după 5 ani şi 2 luni am avut ocazia să predăm amplasamentul constructorului, pentru realizarea unui proiect de suflet şi un proiect important iniţiat de municipalitate,  în anul 2010. Este vorba de parcul fotovoltaic pentru producerea de energie electrică pentru iluminatul public şi alimentarea unor instituţii din municipiul Sfântu Gheorghe. Vă spun sincer că la un moment dat am simţit că nu se va mai materializa acest proiect, pe care l-am depus pe 30 aprilie 2010, finanţarea (din bani europeni- n.red)  a fost semnată în 2013 şi astăzi, în iunie 2015 am reuşit să finalizăm procedurile de licitaţie şi să predăm amplasamentul”, a spus primarul Antal Arpad.

. .

Proiectul  a cărui valoare este de 15 milioane de lei, din care contribuția municipiului Sfântu Gheorghe este de 580.000 de lei, se va întinde pe o suprafaţă de 6,2 hectare, pe o bucată de pământ proprietatea primăriei la graniţa cu localitatea Vâlcele. Potrivit edilului, parcul fotovoltaic va genera energie electrică pentru acoperirea a 85% din necesarul actual pentru iluminatul stradal şi al unor instituţii publice aflate în subordinea Consiliului local.  Odată cu realizarea acestui proiect, vistieria municipalităţii va fi mai bogată cu 500.000 de euro anual, potrivit calculelor făcute de speciliştii din cadrul primăriei.

„Am spus că este un proiect important, pentru că realizarea acestuia va duce o economie la bugetul municipiului de aproape o jumătate de milion de euro pe an. Îmi pare rău că doar după 5 ani putem să pornim acest poriect, pentru că dacă se realiza după un an, asta însemna că am fi economisit deja 2 milioane de euro la bugetul local. Cantitatea de energie electrică verde care se va crea prin acest proiect, reprezintă aproape 85% din consumul de energie electrică al municipiului Sfântu Gheorghe, mă refer la iluminatul public şi la consumul de energie electrică a instituţiilor subordonate. (…) Deci, în bugetul anului viitor, în mod normal ar trebui să calculăm o reducere în ceea ce priveşte costurile de consum”, a mai spus primarul Antal Arpad.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail