Recent, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a făcut o declaraţie de presă conform căreia rezultatele încă neoficiale ale recensământului au arătat faptul că în Sfântu Gheorghe trăiesc peste 100 de ceangăi, motiv pentru care acesta s-a gândit la un parteneriat între „Ţinutul Secuiesc” şi „Ţara Ceangăilor” dorind astfel să extindă deja celebrul program „Diaspora” şi la zonele unde trăiesc ceangăi. Mass-media a remarcat imediat cadrul geografic în care urmează să fie implementat parteneriatul trans-carpatin, botezându-l extrem de sugestiv „coridor către Moscova”.
Actualmente, în judeţul Bacău sunt cîteva localităţi unde funcţionează paralel şcoli sau clase cu predare în limba română şi limba maghiară, unele dintre ele neavând autorizaţie. Scopul programului pe care administraţia publică din Sfântu Gheorghe doreşte să îl demareze este în special sprijinirea învăţământului în limba maghiară, pentru ca ceangăii să îşi păstreze şi să îşi consolideze identitatea.
„În bugetul de anul viitor vom aloca o sumă de bani către acest proiect, împreună cu cei de la Consiliul Judeţean Covasna. Probabil că vom înfiinţa o asociaţie, prin care se va demara programul, şi cu toate riscurile pe care le implică, tind să cred că scopul este unul nobil, care merită acest sacrificiu. Vor fi cu siguranţă voci care se vor întreba de ce cheltuim banii pentru acest lucru, dar ne asumăm acest risc” a declarat primarul Arpad.
Luînd act de declaraţia edilului din Sfântu Gheorghe, Asociaţia Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş” este una din „vocile” care se întreabă de ce cu banii contribuabilului român se susţin programe antiromâneşti?
În calitatea nostră de asociaţie reprezentativă a romano-catolicilor din Moldova protestăm şi pe această cale împotriva folosirii la adresa membrilor acestei comunităţi a termenului de „ceangăi” şi implicit a noţiunii de „Ţara Ceangăilor”, fără acoperire în plan real, istoric, juridic, administrativ, ori măcar în conştiinţa comunităţii.
În acelaşi timp, nu ne miră prezenţa „ceangăilor” în rezultatele recentului recensământ al populaţiei, în condiţiile în care printre recenzori s-au aflat şi susţinători ai maghiarizării care nu au ezitat să le reamintească celor recenzaţi de „banii” pe care îi primesc de la aceştia, „bătându-le astfel obrazul” înaintea completării rubricilor privind limba maternă şi etnia.
De asemenea, atragem încă o dată atenţia că prin introducerea forţată a orelor de limbă maghiară în şcolile din satele catolice din Moldova s-a procedat, în mod oficial, la o nouă maghiarizare a copiilor care frecventază aceste ore. Mai mult, în unele şcoli aceste ore opţionale se fac în detrimentul orelor obligatorii din programa şcolară. Se procedează chiar la o discriminare care duce în mod inevitabil la inechitate între copiii ai căror părinţi optează să-i trimită la orele de limbă maghiară şi majoritatea celorlalţi copii, în condiţiile în care primii dintre aceştia participă la respectivele ore de limbă maghiară în schimbul unor sume de bani.
Participind la aceste ore de limbă maghiară, copiii catolici din Moldova trec deja printr-o „criză identitară” în condiţiile în care profesorii maghiari susţin în mod eronat identitatea lor maghiară, în total dezacord cu realitatea istorică şi faptică actuală, promovând constant istoria şi cultura naţiunii maghiare în detrimentul celei româneşti. Consecinţele pe termen scurt şi lung sunt dintre cele mai grave, iar autorităţile statului român ar trebui să stopeze odată concesiile faţă de susţinătorii intereselor străine şi să reacţioneze în conformitate cu interesele româneştii şi în acest caz.
Ne întrebăm, în acelaşi timp, dacă românii din judeţul Covasna sunt de acord ca din banii lor să fie finanţate programe antiromâneşti din zone nemaghiare.
Solicităm Parlamentului României să analizeze situaţia concretă de la faţa locului şi consecinţele predării limbii maghiare unor copii români şi, evident, să i-a măsurile care se impun în conformitate cu Constituţia României.
Ing. Gheorghe Bejan
Preşedintele Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”