Lucrările de reabilitare a acoperişului şi faţadei principale a clădirii Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe au costat aproape 800.000 de lei.

Primarul municipiului Antal Arpad a declarat, ieri, că această sumă include şi iluminatul arhitectural realizat în scopul punerii în valoare a acestui imobil construit în secolul al XVIII-lea. El a menţionat că lucrările se vor finaliza în câteva săptămâni, iar tricolorul românesc şi alte steaguri vor fi arborate pe frontispiciul clădirii conform prevederilor legii.

Antal Arpad nu a dat un răspuns clar cu privire la cererea de rearborare a drapelului românesc pe turla Primăriei, cerere adresată recent de veteranii de război, cadrele militare în rezervă şi retragere şi reprezentanţi ai societăţii civile româneşti din judeţul Covasna, care au subliniat că acest drapel are o semnificaţie istorică aparte, simbolizând eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţia fascisto-horthystă.

„Nu este luată o decizie deocamdată, modernizarea edificiului nu a fost încă finalizată, lucrarea nu a fost predată de constructor către Primărie, când se va face vom proceda cu siguranţă conform legilor şi se vor arbora steagurile conform legilor. Nu pot nici să confirm, nici să infirm (repunerea steagului -n.r), este prea devreme să vorbim despre acest lucru”, a declarat, pentru AGERPRES, Antal Arpad.

Asociaţia Judeţeană a Veteranilor de Război, Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ‘Regina Maria’ şi Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au adresat săptămâna trecută o scrisoare comună primarului municipiului Sfântu Gheorghe prin care i-au cerut să rearboreze drapelul pe turla instituţiei după încheierea lucrărilor de reabilitare a clădirii.

„Acest steag are o semnificaţie aparte, fiind înălţat în locul în care, în urmă cu peste şapte decenii, ostaşii Armatei Române au arborat tricolorul ca semn al eliberării oraşului Sfântu Gheorghe, primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţia fascisto-horthystă, iar drapelul de pe cupola Primăriei reprezintă un simbol sfânt al demnităţii naţionale şi al sacrificiului suprem al ostaşilor români care au luptat pentru libertate şi pentru reîntregirea ţării (…) Vă rugăm, domnule primar, să asiguraţi condiţiile necesare repunerii steagului tricolor pe cupola Primăriei, acolo unde îi este locul, chiar dacă îl veţi arbora şi la intrarea în incinta instituţiei, potrivit normelor legale în vigoare”, se menţionează în scrisoarea trimisă Primăriei. O scrisoare asemănătoare a fost transmisă şi ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Tricolorul românesc a fost reînălţat pe turla Primăriei pe data de 8 septembrie 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie străină. În anul 2009, Forumul Civic al Românilor a propus ca steagul tricolor de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

. .

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail