Privind cerul nopții de deasupra Israelului luminat de traiectoriile și exploziile rachetelor trimise reciproc de palestinieni și israelieni, cineva m-a întrebat: „De ce se luptă?”. Bună întrebare, de ce se luptă?
Pentru a răspunde, trebuie să ne întoarcem înapoi în trecut, în timpul constituirii primelor formațiuni tribale și apoi statale, căci istoria cuprinde un șir nesfârșit de conflicte, de la simple lupte până la războaie mondiale, și lucrurile vor continua să se desfășoare astfel încă sute sau mii de ani, într-o spirală tot mai sofisticată, de la bătăliile terestre cu arme primitive, la cele din spațiul aerian, după care vor urma războaiele interplanetare și interstelare, căci ambiția omului nu poate fi stopată, el îl caută pe Dumnezeu cu arma în mână…
Și așa viața oamenilor va pendula mereu între război și pace. Justificarea celor care se luptă este că o fac pentru a obține pacea, dar care pace devine relativă, chiar dacă avem impresia că există, după un timp cursa înarmărilor continuă cu și mai multă înverșunare.
Cauzele războiului sunt multe. Una dintre ele este cucerirea de noi teritorii, și în această sarabandă a ambițiilor și a setei de mărire unii au pierdut, alții au câștigat, după care nu de puține ori a urmat vendeta. Un exemplu chiar din zilele noastre îl constituie anexarea rapidă a Crimeii de către Rusia și sprijinirea unor așa-zise formațiuni autonome la granița Ucrainei, ceea ce automat a dus la nașterea unui focar militar mocnit în apropierea României. Și așa s-au petrecut lucrurile cam peste tot pe planeta noastră, din cele mai vechi timpuri până în prezent. La fel este și în cazul recentului conflict israeliano-palestinian. Curiozitatea m-a îndemnat să mă redocumentez cu privire la istoria Palestinei. Sursa Wikipedia ne dezvăluie o mulțime de informații în acest sens, mergând înapoi în trecut în epoci imemoriale. Găsim astfel un lung șir de nume și date, din vremuri biblice și până în zilele noastre, care confirmă cele spuse mai sus cu privire la cauza conflictului. Niciodată locuitorii unui stat care a pierdut teritorii nu vor fi pe deplin mulțumiți, în inimile și în mințile lor ei vor nutri mereu gânduri de „recucerire” și de răzbunare, și cum pe pământ există mii de astfel de situații, lucrurile nu se vor calma nici în viitor.
De aceea nu prezentul ne îngrijorează acum, ci viitorul. Chiar ceea ce trăim cu toții de aproape doi ani de „stare pandemică” poate fi un posibil scenariu viitor. Conform titlului unui articol recent publicat, în 10.15.2021, sursa descopera.ro, autor Radu Pop, referitor la o anchetă a SUA, „China se pregătește de al Treilea Război Mondial cu arme biologice”. Deci, dacă în primele două războaie mondiale s-au folosit arme chimice și nucleare pentru a pune capăt conflictelor, iată că de astă dată puterile militare ale lumii se gândesc să apeleze la armele biologice. De altfel, primul paragraf al articolului amintit ne lămurește mai bine: „China, prevăzătoare sau Cercetătorii chinezi s-au pregătit pentru un al Treilea Război Mondial cu arme biologice şi genetice, inclusiv coronavirus, în ultimii şase ani, potrivit unui document obţinut de anchetatorii americani, conform Daily Mail”. Așadar, dacă ne-am lua după susținătorii teoriei conspirației, am putea spune că de fapt în prezent popoarele se află în plin război mondial fără măcar să-și dea seama, mai ales că inamicul este „invizibil”, deși e greu de crezut acest lucru, însă nu știm ce ne rezervă anii ce vin…
Cum să evităm o astfel de evoluție a evenimentelor?! Probabil că toate statele lumii ar trebui să fie mai responsabile cu privire la stabilitatea Păcii, să educe tineretul în acest spirit, să dezvolte colaborarea și ajutorul reciproc între popoare, să creeze pentru toți cetățenii lor condiții de viață bune, să protejeze mediul în care trăiesc și să lupte împreună împotriva răului de orice fel care amenință umanitatea, să semene iubirea față de aproapele și față de Dumnezeu, și nu ura împotriva semenilor, altfel rasa umană n-are șanse să supraviețuiască în mileniile următoare.
Mihai Trifoi