Ultimele date ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna arată că în judeţul Covasna, valoarea ratei şomajului a scăzut față de cea înregistrată luna anterioară, peste 260 de persoane fiind încadrate în muncă.
Conform informațiilor prezentate ieri de conducerea Agenției, în cadrul unei conferințe de presă, la finele lunii august (31 august 2015) valoarea ratei șomajului înregistrată la nivelul județului a ajuns la 6,30%, fiind în scădere faţă de cea înregistrată la finele lunii anterioare, cu 0,26 puncte procentuale.
Datele prezentate de reprezentanții AJOFM Covasna arată că, la nivel național, rata șomajului la finele lunii precedente a fost de 4, 99%,
Potrivit aceleiași surse, în perioada 01.08.2015 – 31.08.2015 au intrat în evidenţa AJOFM Covasna 580 de persoane şi au ieșit din evidenţă 809 persoane.
În luna august 2015, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă 268 de persoane, au arătat reprezentanții AJOFM Covasna.
„Rata șomajului este 6,30% și se datorează, în primul rând, faptului că, în momentul de față avem în evidență un număr de 5.658 de persoane înregistrate ca fiind aflate în căutarea unui loc de muncă (…). În perioada raportării noastre, au fost încadrate în muncă 268 de persoane, astfel, rata șomajului, a scăzut, mai ales datorită intrărilor mai reduse, respectiv a ieșirilor din evidență, 809 persoane, intrări fiind de 580 de persoane”, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
. .
Conform reprezentanților AJOFM Covasna, serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi.
Potrivit aceleiași surse, din totalul persoanelor aflate în evidenţa agenţiei, 1412 persoane beneficiază de indemnizaţie de şomaj (cf. Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare), 2634 persoane au beneficiat de prevederile Legii nr. 416/2001, diferenţa fiind şomeri neindemnizaţi.
Datele Agenției arată că numărul persoanelor afectate de șomaj este mai mare în mediul rural, decât în cel urban. Mai exact, din numărul total al persoanelor înregistrate în evidența agenției ca fiind în căutarea unui loc de muncă, 1838 persoane provin din mediul urban și 3820, din mediul rural.
Repartizarea în teritoriu a şomerilor înregistrati în evidenţa AJOFM Covasna se prezintă astfel pe zone ale judeţului: din zona Sfântu Gheorghe provin 2379 persoane, din zona Baraolt, 1072 persoane, din zona Târgu Secuiesc, 1001 persoane, din zona Covasnei, 753 persoane, 453 din zona Întorsurii Buzăului.
În ceea ce privește rata șomajului pe localități, datele AJOFM Covasna arată că în Sfântu Gheorghe valoarea ratei șomajului este de 2,19%, la Târgu Secuiesc, 2%, în Baraolt, 3,68%, în Covasna, 3,5%, iar în Întorsura Buzăului, 4,3%. Rate mai mari ale șomajului se înregistrează la Vâlcele, 18%, în zona Hăghig, 19%, în Bățani, 18%, Comandău 13%, Belin 10%, au arătat reprezentanții Agenției Județene.
„În funcţie de nivelul studiilor, majoritatea persoanelor aflate în evidenţa AJOFM Covasna continuă să fie cele care au un nivel al studiilor sub cel de studii medii, ponderea acestora reprezentând 71,62%, urmate de persoanele cu nivel de instruire liceal, sau postliceal, în pondere de 25,47%, iar cei cu nivel de instruire universitară reprezintă 2,92%”, arată datele Agenției.
Grupa de vârstă din rândul căreia se înregistrează cei mai mulţi şomeri este cea sub 25 de ani, reprezentând 30,58%, arată sursa citată. ” În ceea ce privește distribuția persoanelor din evidența noastră pe categorii de vârstă, cea mai mare pondere o reprezintă persoanele sub 25 de ani; ceea ce se datorează și faptului că avem absolvenți care au intrat în evidența noastră”, a precizat directorul executiv Kelemen Tibor.
Datele arată că în județul Covasna, femeile au şanse mai mari să îşi găsească un loc de muncă, decât bărbaţii. 47,17% din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţa AJOFM Covasna sunt persoane de sex feminin.
„În județul Covasna, rata șomajului feminin se cifrează la valoarea de 6,25%, fiind mai mică față de rata șomajului feminin din luna anterioară, așa cum și rata șomajului masculin este de 6,35%,cu o minimă reducere față de luna precedentă”, a precizat directorul executiv Kelemen Tibor.
Ana Alina Costache