Ultimele date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna arată că valoarea ratei șomajului înregistrată la nivelul județului, la finele lunii ianuarie a fost de 5,46%, în scădere cu 0,23 puncte procentuale faţă de cea înregistrată la finele lunii decembrie 2015.

Conform informațiilor prezentate ieri de conducerea Agenției, în cadrul unei conferințe de presă, la data de 31 ianuarie 2016, erau înregistrate în evidența instituției 4.842 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

„La data de referință, rata șomajului nu s-a modificat substanțial, dar figura în scădere. Într-o perioadă de iarnă, când activitățile sunt în marea lor majoritate încetate în domeniul agricol, în construcții, rata șomajului a scăzut. (…) S-au înregistrat în evidență doar 496 de persoane; și au ieșit din evidența noastră 702 persoane. Au fost încadrate în muncă 210 persoane, iar rata șomajului, la finele lunii ianuarie 2016 era de 5,46%, deci este în scădere, de la începutul anului, ceea ce înseamnă că nu a fost o iarnă grea, că a fost o iarnă în care angajatorii au reușit să își păstreze angajații, cu mici excepții, cu fluctuații.” – a declarat ieri directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Acesta a precizat că din totalul persoanelor aflate în evidenţa Agenției Județene (4842 persoane), 807 persoane beneficiază de indemnizaţie de şomaj (cf. Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare), 4.035 sunt şomeri neindemnizaţi, majoritatea acestora fiind beneficiari ai Legii 416/2001.

Datele Agenției arată că persoanele de sex feminin reprezintă 42,23 % din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţa AJOFM Covasna.

. . Disponibilizări și angajări

În ceea ce privește disponibilizările efectuate în cursul lunii ianuarie, acesta a spus: „Disponibilizări colective nu au fost, în afara celei de la <<Domo>>, care (…) prin transformare și-a disponibilizat personalul, dar în fond, acest lucru a afectat mai puțin județul Covasna (…). În rest, în ceea ce privește disponibilizările, în zona Sfântu Gheorghe, 197 de persoane au intrat în evidența noastră (…); în zona Târgu Secuiesc (….) s-au înregistrat 133 de disponibilizări”. – a spus directorul executiv Kelemen Tibor. Acesta a menționat că ”o disponibilizare mai mare în această perioadă a fost în Covasna, datorită închiderii activității turistice, astfel că peste 30 de disponibilizări provin de la societăți din acest domeniu. ”În total, în Covasna, 86 de persoane au fost disponibilizate, mai mult ca de obicei, deci a existat această fluctuație puternică a turismului.” – a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Potrivit acestuia, în zona Întorsurii Buzăului au fost 29 de disponibilizați, iar în Baraolt, 51 de persoane disponibilizate.

Directorul executiv al AJOFM Covasna a declarat că în ceea ce privește angajările, în Sfântu Gheorghe, acestea au fost în număr de 107; în zona Târgu Secuiesc s-au făcut 54 de angajări în zona Covasna, au fost 17 angajări, în Întorsura Buzăului 12 și în Baraolt 24 de angajări.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail