Ultimele date ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna arată că rata şomajului înregistrată în judeţ la finele lunii iunie era de 6,6%, în evidenţe fiind înregistraţi 5.536 de şomeri.
Doar câteva persoane au intrat în evidenţele AJOFM Covasna la sfârşitul lunii iunie, arată datele Agenţiei. În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc marţi, directorul executiv al AJOFM Covasna, domnul Kelemen Tibor, a declarat că rata şomajului din judeţul nostru a ajuns de la 5,97% la 6,6%, în evidenţele Agenţiei fiind înregistrate 5.536 de persoane.
La finele lunii iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe rata şomajului era de 2%, în municipiul Târgu Secuiesc, 1, 54%, în oraşul Baraolt, 4, 12%, în oraşul Covasna 2,87%, iar în oraşul Întorsura Buzăului, de 4,17%. În ceea ce priveşte mediul rural, datele arată că la Belin, rata şomajului înregistrat era de 20,8%, la Vâlcele 25%, la Hăghig, 12%, la Comandău, 9%.
Rata şomajului feminin, mai mică decât cea a şomajului masculin
În ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, ultimele date arată că în judeţ, rata şomajului masculin este mai mare decât cea a şomajului feminin. Directorul executiv al AJOFM Covasna a precizat că din numărul total de 5.536 de şomeri înregistraţi, 2.371 sunt femei.
„Rata şomajului feminin se cifrează la 5,46%, este mai mică faţă de cea din luna anterioară, iar rata şomajului masculin se cifrează la 6,59%”, a precizat directorul Kelemen Tibor.
Pe nivelul de pregătire, categoria cea mai afectată de şomaj este cea a persoanelor cu studii medii sau incomplete, procentul acestora fiind de 81%. Procentul persoanelor cu nivel de instruire liceală şi postliceală a ajuns la 16 % din total, iar al celor cu instruire universitară este de 2,5%. Pe grupa de vârstă, cei mai mulţi şomeri se regăsesc în categoria de 30- 39 de ani – reprezentând 23- 25% din totalul şomerilor. Potrivit directorului executiv al AJOFM Covasna, „cea mai puţin afectată este categoria de 50 – 55 ani, unde sunt doar 9% din totalul şomerilor, sau categoria 25 – 29, unde sunt doar 11% din şomerii evidenţiaţi”.
Printre ocupaţiile pe care le-au deţinut persoanele înainte de intrarea în şomaj se numără cele din domeniul muncilor necalificate, de construcţii, vânzător, lucrător comercial, agricultură, manipulant marfă, încărcător – descărcător, mecanic agricol, lăcătuş mecanic şi puţini provenind din domeniul tâmplar universal.
Din cele aproximativ 5.500 de persoane înregistrate în evidenţa AJOFM Covasna, 4.081 beneficiază de venit minim garantat.
Ana Alina Costache