. . Ultimele date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna arată că nivelul ratei șomajului înregistrat în județ în luna aprilie, 4, 81%, este cel mai scăzut din ultimii 24-25 de ani.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Covasna, la finele lunii aprilie, în evidențele Agenției erau înregistrate 4.264 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, iar valoarea ratei șomajului a ajuns la 4,81%, fiind cea mai scăzută din ultimii 24-25 de ani.

„Rata șomajului se duce în continuare vertiginos către valori pe care județul Covasna nu le-a avut de 24-25 de ani (…), de când există în această formă Agenția județeană, deci din primii ani după ce a apărut Legea 1 a șomajului, prima lege care proteja persoanele care își pierdeau locul de muncă. Așadar, doar la începuturi am putea spune că a mai fost o rată atât de scăzută (…). Aș putea să afirm că la vremea respectivă, a fi șomer însemna o rușine, iar în momentul de față este o situație acceptată, o situație pe care trebuie să o folosească cei care nu mai au un loc de muncă, să fie luați în evidență, să fie ajutați să își găsească un loc de muncă mai repede”, a declarat directorul executiv al Agenției, Kelemen Tibor.

Datele Agenției arată că în perioada 01-30 aprilie 2016 au intrat în evidența Agenției județene 695 persoane și au ieșit din evidență 1.104 persoane. Potrivit aceleiași surse, în luna aprilie 2016, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și cu completările și modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă 310 persoane, în diferite domenii precum – turism, construcții, producție, servicii.

Conform sursei citate, serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate sunt: medierea muncii, informarea și consilierea profesională, subvenționarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreținători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 6 ani până la pensie, absolvenți.

Din totalul persoanelor aflate în evidența Agenției județene (4.264), 568 beneficiază de indemnizație de șomaj și 3.696 sunt persoane fără indemnizație.

În ceea ce privește repartizarea în teritoriu a șomerilor înregistrați în evidența AJOFM Covasna, datele oferite de conducerea Agenției arată că din zona Sfântu Gheorghe provin 1.766 persoane, din zona Baraolt 946 persoane, Târgu Secuiesc, 626 persoane, din Covasna, 599 persoane, din Întorsura Buzăului, 327 persoane.

Directorul executiv al AJOFM Covasna a declarat că valoarea scăzută a ratei șomajului poate avea și efecte negative, în sensul în care „numărul de șomeri este redus în comparație cu nevoia județului”.

„În multe situații avem solicitări să trimitem oameni cât mai mulți (…). E o situație, am putea spune, alarmantă (…)”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Acesta a menționat că în Sfântu Gheorghe sunt doar 161 de șomeri indemnizabili, în Târgu Secuiesc, 150, în Covasna, 89, în Întorsura Buzăului, 56 și cca. 50 în Baraolt.  Potrivit aceleiași surse, în mediul urban sunt 1100 de persoane, iar în  mediul rural 3.000 – 3.100 de persoane.

În ceea ce privește rata șomajului pe localități, situația se prezintă astfel: la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, valoarea ratei este de 1,43%, la nivelul municipiului Târgu Secuiesc, 1,23%, în Baraolt, 1,79%, în Covasna, 2,28, iar în Întorsura Buzăului, 3,64%.

Cursuri de formare profesională și burse

În ceea ce privește formele de menținere și îmbunătățire a ocupării, plasării, directorul executiv al AJOFM Covasna a amintit că printre acestea se numără programele de formare profesională.

Directorul a menționat că de la începutul anului au fost organizate opt grupe de formare – printre cursuri numărându-se cele de comunicare în limba germană, competențe informatice și lucrător în comerț.

„Au absolvit aceste programe finanțate doar din bugetul asigurărilor de șomaj, până în momentul de față,  27 de persoane”, a precizat directorul executiv Kelemen Tibor. El a precizat că la stimularea ocupării contrubuie și bursele locurilor de muncă. Directorul a amintit că în urma bursei generale a locurilor de muncă derulate în luna aprilie s-au angajat în total 29 de persoane.

Potrivit acestuia o mini –bursă a locurilor de muncă ar putea avea loc la începutul lunii iunie, la solicitarea unor operatori economici.

Vom reveni cu informații.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail