Rata șomajului din județ este din nou în scădere, ajungând, în luna septembrie, la 4,24%, și fiind sub media ratei naționale, arată datele prezentate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.
Directorul executiv al instituției, Kelemen Tibor, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că la finele lunii septembrie, în evidențele Agenției erau înregistrate 3740 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, valoarea ratei şomajului, 4,24%, fiind în scădere faţă de cea înregistrată la finele lunii august 2017, cu 0,15 puncte procentuale.
„Există 3740 de persoane înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă, la noi, iar din totalul acestora, în luna septembrie au intrat în evidență 538. Tot în luna septembrie, au ieșit din evidență 671 persoane. Din acest punct de vedere, rata șomajului este în scădere, în continuare, valoarea acesteia ajungând la 4,24% (…). În ultimele luni, rata șomajului din județul Covasna a ajuns sub nivelul mediu înregistrat pe țară. La nivel de țară vorbim în momentul de față de circa 366.000 de persoane înregistrate în evidențele tuturor agențiilor (…). Noi, având rata de 4,24% suntem chiar printre județele destul de bine ocupate.”- a declarat directorul Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, din totalul persoanelor din evidență, 895 beneficiază de indemnizație de șomaj, în timp ce 2.845 sunt șomeri neindemnizați, majoritatea fiind beneficiari ai Legii 416/2001 (beneficiari de venit minim garantat).
Repartizarea în teritoriu a şomerilor înregistrati în evidenţa AJOFM Covasna arată că: din zona Sfântu Gheorghe sunt în evidență 1297 persoane, din care în plată 316, din zona Baraolt – 923 persoane, din care în plată 100, Târgu Secuiesc – 741 persoane, din care în plată 282, Covasna – 471 persoane, din care în plată 90, Întorsura Buzăului – 308 persoane, din care în plată 107.
Directorul Kelemen Tibor a precizat că din totalul celor 3740 de persoane aflate în evidența Agenției, 2521 sunt din mediul rural, restul, din mediul urban.
În ceea ce privește nivelul studiilor persoanelor din evidență, datele Agenției Județene arată că 75% au studii incomplete, primare, 22% studii medii, iar restul de sub 3% studii superioare.
Datele AJOFM Covasna arată că în luna septembrie 2017, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă aproape 300 de persoane.
Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi.
„Am avut din rândul șomerilor 293 de angajări, în septembrie, ca urmare a aplicării măsurilor active.” – a spus directorul Kelemen Tibor. Acesta a precizat și că în aceeași lună, numeroase locuri de muncă au rămas neocupate.
„În luna septembrie au rămas neocupate 191 de locuri de muncă. Acestea erau destinate domeniului fabricării articolelor de îmbrăcăminte, dar erau și în domeniul fabricării pâinii și preparatelor de patiserie, în domeniul comerțului, restaurantelor, exploatării forestiere, construcții, în fabricarea pieselor pentru autovehicule, în fabricarea produselor lactate, în fabricarea materialelor plastice și nu numai, deci, există locuri de muncă vacante și există posibilitatea ca aceste persoane să își găsească un loc de muncă (…). Disponibilizări colective nu au fost în perioada despre care vorbim. Angajări au făcut mai multe societăți în domeniul confecțiilor, serviciilor, producției, construcțiilor, aproape în fiecare zonă”- a spus directorul AJOFM Covasna.
Ana Ciorici Costache