Rata șomajului din județ a ajuns la finele lunii iunie (a.c) la 3,57%, în creștere față de cea înregistrată în luna anterioară cu 0,22 de puncte procentuale, arată datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

Potrivit aceleiași surse, din totalul celor 3080 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă  și înregistrate în evidența instituției, 292 persoane beneficiază de indemnizație de șomaj (conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare). Restul de 2788 (1189 femei) sunt șomeri neindemnizați, majoritatea acestora fiind beneficiari ai Legii 416/2001 (beneficiari de venit minim garantat).

„Numărul total de persoane care beneficiază de indemnizație de șomaj a ajuns sub 300. Mai precis, avem 292 de persoane idemnizate. Este adevărată și afirmația că rata șomajului a crescut, foarte puțin, dar a crescut datorită intrărilor în evidență a noilor absolvenți (…)”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, creșterea ratei șomajului, prin intrarea în evidență a absolvenților este una temporară.

„Creșterea ratei șomajului se bazează pe faptul că au intrat absolvenții în evidență, dar ea este una pe perioadă determinată”, a precizat directorul AJOFM Covasna.

Facilități pentru absolvenți și pentru angajatorii acestora

Înregistrându-se la timp în evidențele agenției, absolvenții pot beneficia de serviciile precum cele de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, dar și de anumite facilități financiare.

De exemplu, pentru a beneficia de prima de inserţie sau, după caz, de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie ca în termen de 60 de zile de la data absolvirii să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă.

Mai trebuie știut că absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă şi:- nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii: -nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.

Prime pentru angajatori și pentru potențialii angajați

Înregistrându-se în evidențele AJOFM, tinerii absolvenți, dar nu numai ei, (cât, după caz, și alte categorii de șomeri), cât și angajatorii lor, pot beneficia de anumite prime, prin prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare. O astfel de primă este cea de încadrare (stipulată de art. 73.1), prin care absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază,  din bugetul asigurărilor de șomaj, de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării. O altă primă se oferă pentru navetă (conform art. 74) – astfel că persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate  situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.

Potrivit art. 75 al aceleiași legi, altă primă este cea de instalare. Conform prevederilor legale, persoanele înregistrate ca șomeri la AJOFM și care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 de km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia, pot beneficia de o primă de instalare neimpozabilă, destinată încadrării în muncă, asigurării cheltuiellor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință, și/ sau pentru reîntregirea familiei, după caz. Prima de instalare este în valoare de 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate, și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința.

O altă primă este prevăzută de art. 76.2 al aceleiași legi. Este vorba despre prima de relocare. Conform acelui articol, persoanele înregistrate ca șomeri la AJOFM, care se încadrează în muncă potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 de km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia, beneficiază de o primă e relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau în noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei.

Totodată, prin înregistrarea în evidența AJOFM, tinerii, absolvenții, dar nu numai ei, pot fi incluși în diverse proiecte cu finanțare europeană care îi au ca grup țintă.

Toate aceste facilități au fost aduse în atenție de către conducerea AJOFM Covasna, întrucât reprezintă drepturi ale persoanelor din evidența instituției, ce sunt important de cunoscut.

„Această instituție s-a schimbat doar prin denumire, de-a lungul timpului, rolul și scopul nostru este același, de a ajuta oamenii. Chiar dacă pe vremuri instituția se numea Forțele de Muncă sau se numea Brațele de Muncă, este vorba de muncă în spatele acestei sintagme, ci nu de nemuncă. Noi nu invităm la nemuncă. De aceea, este important să nu se denatureze demersurile noastre. Repet, avem mai puțin de 300 de persoane indemnizate, deci, noi nu existăm pentru că sunt mai  mulți oameni în evidență. Noi existăm pentru că aceasta este menirea noastră: să oferim aceste servicii (…). ”- a spus directorul Kelemen Tibor.

Datele Agenției arată că un total de 270 de absolvenți de liceu ai promoției actuale s-au înregistrat până la sfârșitul lunii iunie în evidența instituției.

„Tinerii care s-au înregistrat în evidență în prima lună de la absolvire sunt 270. Sunt 270 de tineri absolvenți, toți fiind absolvenți de liceu (…), din care 169 sunt fete”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Cele 60 de zile în care absolvenții de liceu se pot înscrie în evidență, pe punctul de a se încheia

Potrivit acestuia, cele 60 de zile în care absolvenții de liceu se mai pot înscrie în evidența AJOFM Covasna sunt pe punctul de a expira.

„Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal s-au încheiat în data de 25 Mai 2018, astfel că pe 25 iulie este ultima zi de înscriere. Cei care încă nu s-au înregistrat la noi, mai au această posibilitate de a se înregistra, până în 25 iulie. Excepție fac cei care au avut corigențe și care nu sunt considerați absolvenți”, a precizat directorul AJOFM Covasna.

În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe, şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă.

278 de persoane din evidența AJOFM Covasna, angajate în iunie

Datele AJOFM Covasna arată și că în perioada 01-30 iunie (a.c.) au intrat în evidenţa AJOFM Covasna un număr de 618 persoane şi au ieșit din evidenţă 433 de persoane.

Potrivit aceleiași surse, „în luna mai, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă un număr de 278 de persoane.”

Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi, arată datele AJOFM Covasna.

În ceea ce privește repartizarea în teritoriu a șomerilor înregistrați în evidența instituției, datele arată că din zona Sfântu Gheorghe provin 1117 persoane, în plată fiind 80; din zona Baraolt, 890 de persoane, din care în plată, 47; din zona Târgu Secuiesc, 484, din care în plată 85; din zona Covasna, 376, din care în plată 41; din zona Întorsura Buzăului, 213 persoane, din care în plată 39.

Potrivit conducerii AJOFM Covasna, 41,86% din totalul șomerilor înregistrați în evidența instituției sunt persoane de sex feminin.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail