Citeva sute de persoane din intreaga tara au facut coada, luni, in fata Casei de Cultura „Dragan Muntean” din Deva pentru a se inscrie in cursa pentru un loc de munca in Spania sau Germania.

Rata șomajului din județul Covasna a ajuns, la finele lunii august,  la 3,49%, fiind în scădere cu 0.04 puncte procentuale față de luna iulie, arată ultimele date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că numărul total al persoanelor înregistrate în evidenţa AJOFM Covasna ca fiind în căutarea unui loc de muncă a fost, la data de 31 august 2018, 3101.

Din totalul acestora, însă, doar 480 persoane (282 femei) beneficiază de indemnizaţie de şomaj (conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare), în timp ce 2621 (1090 femei) sunt şomeri fără indemnizație, majoritatea acestora fiind beneficiari ai Legii 416/2001 (beneficiari de venit minim garantat).  Mare parte a șomerilor neindemnizabili sunt persoane cu nivel de pregătire foarte redus, ceea ce îi face greu de plasat, arată datele AJOFM Covasna.

Datele privind repartizarea în teritoriu a şomerilor înregistrați în evidenţa AJOFM Covasna arată că: din zona Sfântu Gheorghe provin 1105 persoane (473 femei), din total,  în plată fiind  132 (85 femei). Din zona Baraolt provin 829 persoane (334 femei) din totalul șomerilor aflați în evidență, din care în plată sunt 78 (42 femei), din zona Târgu Secuiesc, 565 persoane (288 femei), din care în plată 155 (91 femei),  din zona Covasnei,  376 persoane (181 femei), din care în plată 62 (38 femei),  din zona Întorsurii Buzăului, 226 persoane (96 femei), din care în plată 53 (26 femei).

„Din 3100 de persoane aflate în evidența noastră, în momentul de față, în plată sunt 480, dar dacă ne uităm cum sunt repartizați în teritoriu, putem să vă spunem că în zona Sfântu Gheorghe sunt 132 de șomeri; în zona Baraolt, 78, în raza municipiului Târgu Secuiesc, 155, în zona Covasna, 62, în zona Întorsura Buzăului, 53. Este un număr redus, iar câteodată ne este dificil să constituim și grupe pentru cursurile de formare pe care dorim să le derulăm; pentru că este un număr redus. De aceea, afirmația sociologilor că o rată sub 4% sau poate chiar sub 5% la nivel local, național, devine un pericol în a găsi elementele necesare pentru reîmprospătarea resursei umane sau pentru a implica o investiție, este una pe care o remarcăm și noi. (…) Repet, din 3100 persoane, doar 480 au statut de indemnizat, diferența fiind a celor care nu au studii complete, care au probleme cu atitudinea față de muncă, doresc să beneficieze de venit minim garantat și nu doresc să se implice în nicio altă activitate, existând pe lângă aceasta, posibilitatea lor de a realiza venituri sporadic, ocazional sau chiar și sezonier, prin activitățile pe care le desfășoară în agricultură sau chiar și în alte domenii”, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, concret, doar 15,5% din totalul șomerilor din evidența AJOFM Covasna sunt șomeri indemnizați.

„Rata la nivel de județ este de 3,59, care s-a păstrat și care începe să devină o cifră constantă. Avem 15,5% șomeri indemnizați din totalul celor din evidență, în comparație  cu cei care sunt fără indemnizație, 84,5%. Numărul  mai mare de șomeri neindemnizați se găsește în zona Baraolt, unde, din totalul celor înregistrați, 90% sunt neindemnizații. Cei mai puțini se află în raza municipiului Târgu Secuiesc, adică 72% din totalul celor înregistrați.”- a precizat directorul AJOFM Covasna.

Datele prezentate de acesta mai arată și că în mediul urban sunt doar 1000 de persoane aflate în evidența AJOFM Covasna, în timp ce în mediul rural sunt 2101 persoane.

„Anul acesta nu s-a înregistrat în evidența noastră nicio persoană cu studii superioare. Înseamnă că există o absorbție mai bună a acestora din partea angajatorilor”. – a mai spus Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, în perioada 1-31 august, au intrat în evidenţa AJOFM Covasna un număr de  804 (389 femei) persoane  şi au ieșit din evidenţa AJOFM Covasna 840 (427 femei) persoane.

„La nivel de intrări – ieșiri, au intrat 804 persoane și au ieșit din evidența noastră 840 de persoane. Din cele ieșite din evidență, se remarcă faptul că: au plecat  în străinătate, din rândul șomerilor, 3 persoane, s-au îmbolnăvit sau au intrat în concediu de creștere a copilului, 6 persoane, nu s-a prezentat  la viză o persoană și au refuzat un loc de muncă 78 de persoane”- a mai spus directorul AJOFM Covasna.

Conform datelor prezentate de acesta, în luna august 2018, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă un număr de 185 persoane.

Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi.

În ceea ce privește rata șomajului, pe localități, datele AJOFM Covasna arată că, în luna august, în municipiul Sfântu Gheorghe, rata șomajului a fost de un procent; în municipiul Târgu Secuiesc a fost 1,25; în orașul Baraolt, 1,83, în orașul Covasna -1,7, iar în orașul Întorsura Buzăului, 2,41.

„Aceste cifre sunt real influențate de  perioada acestui an, de faptul că există posibilitatea să-și reîntregească veniturile persoanele care sunt căutătoare ale unui loc de muncă, deci nu sunt constrânși să fie în evidența noastră, încă nu este frig (…)”- a precizat directorul Kelemen Tibor.

Localități cu rata șomajului egală cu 0

Potrivit acestuia, în mediul rural, localitățile cu o rată mai ridicată au rămas Bățani, Belin, Vâlcele. Există și localități cu zero șomaj, cum sunt: Valea Mare, Sita Buzăului, Malnaș, Dobârlău, Dalnic și Bixad, localități din care nu există nicio persoană în evidența AJOFM Covasna.

Conform conducerii instituției, un procent de  3,35 % din totalul celor 3100 de șomeri înregistraţi în evidenţa AJOFM Covasna sunt persoane de sex feminin.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail