Rata șomajului din județul Covasna a ajuns la 3,75%, în scădere faţă de cea înregistrată la finele lunii mai 2017cu 0.33 puncte procentuale și fiind la cea mai scăzută valoare din ultimii ani, arată datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.
Directorul executiv adjunct al instituției, Téglás Ferenc, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, la finele lunii iunie, în evidențele Agenției erau înregistrate 3.311 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, valoarea ratei şomajului, 3,75%, fiind cea mai mică din ultimii ani.
„În ceea ce privește persoanele din evidență, în iunie, este o tendință de scădere – avem 3311 persoane în evidență; avem 3,75% rata șomajului, un nivel scăzut, pe care nu l-am avut în ultimii ani.”- a declarat Téglás Ferenc.
Printre motivele scăderii ratei șomajului se numără creșterea cuantumului unor subvenții, plecarea în străinătate a șomerilor, dar și ieșirea din evidență, ca urmare a refuzului de a participa la mediere sau a refuzului unui loc de muncă.
„Sunt luni în care am oprit câte 300 de dosare de venit minim garantat, din cauză că nu s-au prezentat (la servicii de mediere sau au refuzat locuri de muncă – nr)”- a spus directorul executiv adjunct al AJOFM Covasna.
Conform datelor AJOFM Covasna, din totalul persoanelor aflate în evidenţa agenţiei (3311 persoane), 467 persoane beneficiază de indemnizaţie de şomaj (conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare) și 2.844 sunt şomeri neindemnizaţi, majoritatea acestora fiind beneficiari ai Legii 416/2001 (beneficiari de venit minim garantat – n.r.).
„Problema cea mai mare o reprezintă șomerii indemnizați, care sunt foarte puțini – sunt doar 14% din totalul șomerilor aflați în evidențele noastre, iar restul de 86% sunt neindemnizați, majoritatea fiind din mediul rural, fără studii, fără acces la un pol de dezvoltare, care și-au pierdut și încrederea în sine. În ceea ce privește reîntoarcerea pe piața muncii, avem o procedură pe care o utilizăm: o procedură de profilare a persoanelor din evidență. Astfel, pentru fiecare persoană din evidența noastră, se stabilește un nivel de ocupabilitate – în funcție de sex, vârstă, studii, dacă are acces la un pol de dezvoltare, de meseriile căutate pe piața muncii, și îi evidențiem în patru niveluri de ocupabilitate – greu, foarte greu, mediu sau ușor ocupabil. În funcție de aceasta, putem stabili ce servicii le putem acorda acestor persoane.” – a declarat directorul executiv adjunct al AJOFM Covasna.
Șomeri greu și foarte greu ocupabili
Potrivit acestuia, conform profilării realizate de AJOFM Covasna, foarte greu ocupabili și greu ocupabili sunt 90% dintre șomerii aflați în evidență.
Aceștia beneficiază de servicii precum: medierea, informarea, consilierea, formarea profesională, includerea în programe de tipul „Șansa a doua”.
233 persoane din evidența AJOFM Covasna, angajate în cursul lunii iunie
Datele AJOFM Covasna arată că în perioada 1 iunie 2017 – 30 iunie 2017- au intrat în evidenţa instituției 725 persoane şi au iesit din evidenţa AJOFM Covasna 1013 persoane.
Conform aceleiași surse, în luna iunie 2017, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă un număr de 233 persoane. Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi.
Potrivit directorului executiv adjunct al AJOFM Covasna, 33 de absolvenți din evidența instituției sunt încadrați pe locuri de muncă subvenționate.
Sute de absolvenți, în evidențele AJOFM Covasna
Aproximativ 700 de absolvenți (ai promoției 2017) au intrat în evidența AJOFM Covasna, până în prezent.
„În luna iunie au intrat în evidența AJOFM Covasna, aproximativ 250 de absolvenți, iar în iulie, până în data de astăzi, au intrat încă 450” – a precizat Téglás Ferenc.
Într-un comunicat de presă postat pe site-ul ANOFM, www.anofm.ro, se arată că 25 Iulie a fost ultima zi în care absolvenții de liceu – promoția 2017 s-au putut înregistra în evidențele Agenției Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru ca, ulterior, să poată beneficia de indemnizație de șomaj.
„ Acest drept se acordă la cerere pe o perioadă de 6 luni, în cuantum de 250 de lei/lună, indiferent dacă a fost promovat sau nu examenul de bacalaureat. Potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă, persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrați la structurile ANOFM din raza de domiciliu/reşedinţă, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă: – nu urmează o formă de învăţământ, – nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 lei). În cazul depășirii termenului de 60 de zile de la terminarea studiilor, absolvenții au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, beneficiază de toate serviciile oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă, dar pierd dreptul la indemnizaţie de şomaj. Absolvenții sunt așteptați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu/reşedinţă pentru a putea beneficia de informare şi consiliere profesională în vederea identificării unui loc de muncă, precum şi de facilităţi financiare. De asemenea, aceștia pot beneficia și de cursuri de formare profesionale gratuite pentru sporirea gradului de absorbție pe piața forței de muncă. Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, ale căror date de contact sunt disponibile la adresa: http://www.anofm.ro/contacteaza-ne.” – se arată în comunicatul ANOFM.
Rata șomajului, pe zone și localități
În ceea ce privește repartizarea în teritoriu a şomerilor înregistrati în evidenţa AJOFM Covasna, datele instituției arată că din zona Sfântu Gheorghe sunt în evidență 1237 persoane, din care în plată 138, din zona Baraolt – 852 persoane, din care în plată 84 , din zona Târgu Secuiesc 515 persoane, din care în plată 134, din zona Covasna, 487 persoane, din care în plată 67, iar din zona Întorsura Buzăului – 220 persoane, din care în plată 44.
În localități urbane, situația ratei șomajului se prezintă astfel: în Târgu Seccuiesc, nivelul ratei este de 0,88%, în Sfântu Gheorghe, 1,07%, în Covasna, 2,16 %, în Întorsura Buzăului, 2,62 %, iar în Baraolt, 2, 68%.
În mediul rural, localități ce au rate peste 10% sunt Bățani, Vâlcele, Belin. Rate sub 1% sunt înregistrate în Bixad, Arcuș, Cernat, Valea Mare, Turia, Estelnic, Poian, Sita Buzăului și Dalnic, arată datele prezentate de dirctorul Téglás Ferenc.
46% din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţa AJOFM Covasna sunt persoane de sex feminin, conform datelor instituției.
Programe speciale de ocupare
Directorul adjunct Téglás Ferenc a menționat că și AJOFM Covasna s-a implicat și anul acestaîn derularea unor programe speciale de ocupare. Într-unul dintre aceste programe sunt cuprinse patru localități covăsnene. Este vorba despre Programul 145, special conceput pentru comunităţi cu număr mare de etnici romi, în sprijinul realizării cărora se vor derula, spre exemplu, acţiuni de informare privind serviciile de ocupare, burse ale locurilor de muncă, caravane de prezentare, în vederea încadrării în muncă a unui număr de persoane de etnie romă.
„Derulăm câteva programe speciale de ocupare. Spre exemplu, Programul 145 de ocupare a forței de muncă pentru comunități cu număr mare de etnici romi. – în cadrul căruia au fost alese 145 de localități cu etnici mari de romi, la nivel de țară. Din județul nostru, au fost selectate localitățile: Belin, Sfântu Gheorghe, Valea Crișului și Vâlcele și de aici ar trebui să fie angajate 50 de persoane. Programul cuprinde toate măsurile care se finalizează cu ocuparea, cu întoarcerea pe piața muncii a persoanelor respective (…).În aceste localități organizăm acțiuni precum: caravane, miniburse sau alte activități, vorbim despre solicitările firmelor, despre care sunt firmele care ar dori să angajeze. Precizez că sunt și firme din județul Brașov care ar dori să angajeze aceste persoane de etnie romă și atunci, orientăm persoanele respective către firmele interesate” – a spus directorul executiv adjunct al AJOFM Covasna.
Potrivit acestuia, în evidența Agenției Județene, figurează, din localitatea Belin, 170 de persoane de etnie romă, incluse în program; din Vâlcele, 275, din Valea Crișului – 53, din Sfântu Gheorghe – 468.
Programul se va derula până la finele anului.
„Momentan avem 18 angajări – ca muncitori necalificați, majoritatea; în construcții sunt majoritatea angajărilor.”- a spus directorul adjunct Téglás Ferenc.
Ana Ciorici Costache