Ultimele date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna arată că nivelul ratei șomajului înregistrat în județ la finele lunii octombrie (a.c.), 4, 84%, este cel mai scăzut înregistrat vreodată în județ în această perioadă a anului.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Covasna, la finele lunii octombrie, valoarea ratei șomajului a ajuns la 4,84%, în evidențele Agenției fiind înregistrate 4.278 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre acestea doar 692 beneficiind de indemnizație de șomaj.

kelemen-tibor-ajofm-225x300
„Niciodată nu a mai fost rata șomajului atât de redusă în perioada de toamnă- iarnă, la nivelul județului Covasna. În perioada aceasta, de obicei, rata creștea, dar acum, continuă să scadă. Alarmant nu este nivelul ratei șomajului în sine, ci numărul celor care sunt angajabili (…). În evidențele Agenției avem (la finele lunii octombrie – n.r. 4278 șomeri, dintre care doar 692 sunt șomeri indemnizabili și cu pontențial de angajare, iar acei 692 sunt prea puțini pentru județul Covasna. Deci, teoretic, în momentul de față, nu există o ofertă reală de forță de muncă, pentru nevoile covăsnenilor (…).” – a declarat directorul executiv Kelemen Tibor.

În ceea ce privește repartizarea în teritoriu a șomerilor înregistrați în evidența AJOFM Covasna, datele oferite de conducerea Agenției arată că din zona Sfântu Gheorghe provin 1.883 persoane, din zona Baraolt 723 persoane, Târgu Secuiesc, 773 persoane, din Covasna, 542 persoane, din Întorsura Buzăului, 352 persoane.

Datele Agenției arată că în municipiul Sfântu Gheorghe, valoarea ratei șomajului a ajuns la 1,75%, în Târgu Secuiesc, -la 1,9%; în Baraolt, la 1,84%; în orașul Covasna, la 1,73%, iar în Întorsura Buzăului, la 3,87 %. În mediul rural, doar în trei localități rata șomajului este peste 10%. Aceste localități sunt: Bățani, Hăghig și Vâlcele, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna, care a precizat că în cel puțin opt localități, rata șomajului este 0 sau aproape 0 (Aita Mare, Chichiș, Dalnic, Estelnic, Lemnia, Poian, Turia și Valea Mare), iar în celelalte localități rata a ajuns chiar și sub 7%.

Directorul a amintit că din totalul celor 4.278 persoane aflate în evidența AJOFM Covasna, în jur de 84% sunt fără indemnizație.

„Ponderea șomerilor indemnizați este de cca. 16 procente din total.”- a precizat Kelemen Tibor. Potrivit acestuia, mare parte a șomerilor neindemnizabili sunt persoane cu nivel de pregătire foarte redus, ceea ce îi face greu de plasat.

Cursuri de formare în plan

În acest sens, conducerea Agenției Județene și-a propus ca, în afara planului pentru formare profesională, deja aprobat, începând din luna ianuarie, să organizeze, cu implicarea colegilor din instituție, cursuri gratuite de competențe civice și sociale – adresate șomerilor neindemnizabili din evidență.

„Ce ne-am propus noi este ca, în afara planului pe care îl avem aprobat pentru formare profesională, să începem cursuri gratuite, cu implicarea colegilor noștri din sistem – de competențe civice și sociale, adică, în cadrul acestora să îi învățăm să scrie și să citească (pe șomerii neindemnizați care au nevoie de aceste cursuri – n.r.). Cursurile de acest tip sunt de 80-90 de ore, o să încercăm să facem grupuri mici, de 14 persoane, și ne-am propus ca aceste actvități să se deruleze în perioada iernii, în comunități mari și și de etnie romă, pentru că  aceasta este forța de muncă excedentară și trebuie să ne bazăm pe ea (…). Trebuie să recunoaștem că acel sistem care ar trebui să funcționeze, intitulat <<A doua șansă>> – nu funcționează, din mai multe motive (…) și este mult mai birocratic. Motivația există (…). Deci, ne-am propus să începem aceste cursuri în ianuarie, cu sprijinul a câțiva colegi din agenția noastră.” – a spus directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Cursuri în derulare

Acesta a amintit că nu de mult, Agenția a început și un curs de formare de mediatori sanitari, pentru persoane care să activeze în comunitățile rome. Acesta este urmat de către 14 persoane din zona Târgu Secuiesc și de către 7 persoane din Vâlcele și  7 din Araci, respectiv Haghig.

Cursul cuprinde atât parte de teorie, cât și parte de practică, și prezentă, printre altele, noțiuni de comunicare și noțiuni elementare de igienă și de educație pentru sănătate.

„Cursul cuprinde 120 de ore de teorie și practică, urmând ca la sfârșitul acestei luni, noiembrie, să se organizeze și examinarea participanților.” – a spus directorul executiv Kelemen Tibor.

Cursuri pe cale de a începe

În luna noiembrie, sunt programate să înceapă trei cursuri, adresate persoanelor din evidența Agenției: un curs de tâmplar universal, la Valea Crișului, un curs de manichiurist – pedichiurist și un curs de competențe antreprenoriale, conform datelor oferite de conducerea Agenției.

Peste 240somaj de persoane încadrate în muncă, în octombrie

Datele AJOFM Covasna arată că „În perioada 01.10.2016 – 31.10.2016 au intrat în evidenţa AJOFM Covasna un număr de  591 persoane  şi au ieșit din evidenţa AJOFM Covasna 728 persoane. În luna octombrie 2016, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă un număr de . . 241 de persoane. Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi.”

Peste 30 de persoane angajate în urma Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți

Directorul executiv al AJOFM Covasna a precizat, în cadrul conferinței de presă, că în urma Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, derulată în 20 octombrie, au fost angajate 33 de persoane, în diverse domenii.

„La bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, derulată în 20 octombrie, s-au prezentat (…) 38 de angajatori, oferind 421 de locuri de muncă. Atunci, la momentul respectiv se angajaseră două persoane tinere, pe postul de manipulant marfă, respectiv ambalator manual, iar acum, după 24 de zile de la bursă, trebuie să vă spunem că sunt în total 33 de persoane angajate (…). Acea bursă a avut eficiență destul de ridicată, în acest sens și sperăm că viitoarele întâlniri vor fi cel puțin la fel de productive!”- a spus directorul Kelemen Tibor.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail