Rata şomajului din judeţul Covasna a ajuns la 5,68%, după cum indică statisticile Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna.
La sfârşitul lunii aprilie-începutul lunii mai, la nivel naţional, rata şomajului a fost de 5,13% , în scădere, înregistrând un număr 464.814 de şomeri. Din aceştia aproape 70% (394.955 de persoane) nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj.
În judeţul Covasna rata şomajului a ajuns la 5,68%, înregistrând o scădere continuă din luna februarie a anului curent, când procentul atingea valoarea de 7,62%. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor a declarat că printre factorii care au influenţat scăderea ratei şomajului se numără organizarea a numeroase burse de locuri de muncă şi cursuri de calificare şi reconversie profesională, dar şi faptul că „economia a început să se mişte”.
În prezent, numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM a ajuns la 5455, din care doar 1096 primesc indemnizație. Statisticile arată că numărul şomerilor cu studii primare este de 4800 de persoane, preconizându-se că 4000 dintre aceştia au studiile incomplete.
În continuare, ocupaţiile cu număr mai mare de şomeri sunt de muncitor necalificat, încărcător-descărcător, lăcătuş mecanic, vânzător, tâmplar universal, mecanic agricol, fiind interes şi către domenii în care există o reală posibilitate de ocupare a postului, cum ar fi: bucătar-ospătar, zidar, mecanic auto, îngrijitor animale, factori poştali, economist, şofer, agricultor, agent de securitate, tehnician în industria alimentară, mecanic utilaj şi filator.
Din datele înregistrare la AJOFM reiese că cea mai scăzută rată a şomajului, în mediul urban, se înregistrează în municipiile Târgu Secuiesc (1,32%) şi Sfântu Gheorghe (1,68%) şi în localităţile limitrofe. În mediul rural, cei mai mulţi şomeri sunt în localităţile Vâlcele (26%) şi Belin (22%) locuite preponderent de romi, iar cei mai puţini, în localitatea Estelnic (0,3%).
Maricela Dan