Consilierul local Mădălin Guruianu şi-a prezentat ieri raportul de activitate pe anul 2013.

Mădălin Guruianu, consilier local în Sfântu Gheorghe, membru în Comisia de Tineret și Sport și în Comisia Juridică a dat ieri publicităţii raportul său de activitate pe anul 2013. Din raportul transmis către redacţia noastră reiese că Mădălin Guruianu (PNL) a fost prezent la toate şedinţele ordinare -11 la număr – ale Consiliului Local şi la 12 din cele 13 şedinţe extraordinare. A fost prezent la 16 din cele 18 şedinţe ale Comisiei de Tineret şi Sport şi la toate şedinţele Comisiei Juridice.

„2013 a fost un an dificil și delicat, față de mandatul anterior, majoritatea solidă, 2/3 din Consiliul Local deținută de către UDMR făcând ca inițiativele și chiar propunerile altor grupuri să treacă mult mai greu. Am participat la majoritatea ședințelor de plen sau de comisii,  încercând să analizăm, împreună cu colegii consilieri, indiferent de culoarea politică, proiectele prezentate spre avizare, majoritatea dintre proiecte primind avizul favorabil, dar beneficiind şi de observaţiile de formă sau fond, atunci când a fost cazul să fie completate prin amendamente. Cea mai importantă reușită a anului trecut a stat sub semnul clarificării și accentuării ideii de ”autonomie culturală” pentru românii din Sfântu Gheorghe, din ce în ce mai mult, cei 4 consilieri români având putere de decizie în problemele care țin de comunitatea românească”, se arată în raport.

În ceea ce priveşte propriile sale proiecte, Mădălin Guruianu a amintit că a propus şi promovat încă de la începutul celui de-al doilea mandat un proiect de hotărâre pentru introducerea unui sistem de recompensare a profesorilor excelenți și implicați din Sfântu Gheorghe și după mai multe runde de discuții în comisii și în plen, proiectul a prevăzut sume de bani pentru Asociațiile Pedagogilor din Sfântu Gheorghe, care au început să ofere premii pentru profesorii deosebiți din oraș. Acesta a menţionat că a continuat promovarea programului special de recompensare a excelenţei la nivelul liceenilor, intitulat “Bursele Sfântu Gheorghe”, un program prin care și în 2013, 6 tineri au primit câte 3000 de lei

De asemenea, la capitolul „Proiecte proprii”, se menţionează şi faptul că a fost menținută și în anul 2013 linia de finanțare separată de către Consiliul Local, ”pentru multiculturalitate și interculturalitate” în valoare de 20.000 lei. Printre proiectele sale s-a numărat şi cel intitulat Burse Sportive Sfântu Gheorghe pentru sportivi, antrenori și juniori,  iniţiat în urmă cu 4 ani, şi continuat şi în anul 2013, când 33 de persoane au fost recompensate în cadrul unei Gale a Sportului din Sfântu Gheorghe. În plus, în raport se arată că pe lângă iniţiativele proprii, Mădălin Guruianu a susţinut şi s-a implicat în numeroase proiecte pentru tineret şi sport.

În ceea ce priveşte implicarea sa pe latura culturală şi de multiculturalitate, Mădălin Guruianu arată, în raportul său de activitate, că a participat la majoritatea evenimentelor culturale din oraş, indiferent de limba în care au fost interpretate şi că în deplină cunoştinţă de cauză, a sprijinit iniţiativele particulare sau comunitare ale Centrului de Cultură Arcuș, ale Muzeelor ”Carpaților Răsăriteni” și ”Național Secuiesc” dar şi ale celor trei teatre din oraş, “Andrei Mureşanu”, “Tamási Áron” şi „Studio M”, toate beneficiind de rectificări pozitive de buget. „Am susţinut şi promovat în continuare supratitrarea în limba română a spectacolelor în limba maghiară de la Teatrul “Tamási Áron” şi de la „M Studio”, cu o mențiune aparte pentru superproducția ”Akarki/Oricine”, în regia lui Radu Afrim, un  spectacol la care am ajutat direct la producția sa. Deasemenea, am colaborat cu conducerea Teatrului Andrei Mureșanu la organizarea la Sfântu Gheorghe a primei Întâlniri a Tinerilor Teatrologi din România”, a precizat Mădălin Guruianu.

Acesta a arătat în raportul său că a participat şi ajutat la organizarea unor evenimente din cadrul suitei de acţiuni aşezate sub egida „Sfântu Gheorghe, Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc”, printre care Concertul Madrigal, Shortcut 2013, Debate Corner, Game Nights, ”La Drum cu Lectura” și alte programe în parteneriat cu Biblioteca Județeană. De asemenea, Mădălin Guruianu a menţionat că a participat şi sprijinit toate manifestările organizate cu ocazia “Festivalului de Colinde Povestea din Ajun 2013; dar şi că a propus şi realizat, „fără bani de la bugetul local, împreună cu colegii din Asociaţia de Tineret ECOU a unui spectacol extraordinar cu Tania Popa, „Fata din curcubeu”, în cadrul manifestărilor prilejuite de organizarea Zilei Naţionale a României, 1 dec. 2013”.

„Am făcut parte din nou din echipa de organizare a Zilei Naționale a României 2013, evenimentul pe care l-am coprodus cu ajutorul colegilor din ECOU fiind aducerea unui spectacol extraordinar de romanțe al Teatrului Național de Operetă ”Ion Dacian” din București”, se mai arată în raport. În plus, conform acestuia, Mădălin Guruianu  a făcut parte din nou din echipa de organizare a Zilelor Sfântu Gheorghe 2013, ca și responsabil de programele de limbă română; pe lângă acestea,  a organizat împreună cu colegii din Asociația ECOU o suită de manifestări culturale în 2013, care au început cu proiecția de gală în Sala Mare a Teatrului a filmului premiat cu Ursul de Argint la Berlin, ”Poziția Copilului” și au culminat cu seria intitulată Zilele ECOU și care au cuprins premiera filmului românesc ”Condamnat la Viață”, cu Gerard Depardieu, Debate Corner, Viitorii Lideri ai Comunității, spectacol de teatru și Bal la CNMV, dar mai ales cele 3 reprezentații fabuloase ale Teatrului Național de Operetă, aflat în premieră în Sfântu Gheorghe.

Totodată, Mădălin Guruianu arată că a inițiat și produs în premieră pentru Sfântu Gheorghe un spectacol de teatru-forum, al cărui trainer a fost regizorul și actorul sighișorean Nelu Roman și intitulat ”Nu puteți voi urî cât putem noi iubi” un spectacol care vorbește deschis despre problematica conviețuire româno-maghiară și care a avut peste 10 reprezentații, atât în Sfântu Gheorghe, dar și în deplasare; dar şi că a inițiat și organizat, în premieră, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, tot în premieră, o tabără Multiculturală Națională, la Pădureni, care a adus laolaltă reprezentanţii a opt etnii.

Potrivit raportului, Mădălin Guruianu s-a implicat şi în activităţi pentru protecţia mediului. Dintre acestea, amintim activităţile „Let’s do it Romania 2012” și ”Plantăm Fapte Bune 2013”, dar şi ”Earth Hour”, cea din urmă fiind iniţiată la Sfântu Gheorghe de Mădălin Guruianu, în urmă cu şase ani.

În calitate de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, Mădălin Guruianu aminteşte că a participat la majoritatea şedinţelor care au avut loc, în cadrul cărora a preluat informaţiile necesare pentru a susţine cu succes cauzele ridicate de elevii, cadrele didactice şi direcţiunea Colegiului în faţa Consiliului Local şi a Primăriei Sfântu Gheorghe, iar în ultimele 12 luni „finanţările au fost mai consistente pentru unitatea de învăţământ, asfaltarea curții și reparațiile interioare fiind dovezi clare ale unei bune colaborări între conducerea instituției și Consiliul Local, ca principal finanțator”.

În ceea ce priveşte activitatea sa în anul 2013, Mădălin Guruianu mai arată în raport că „a continuat amplificarea procesului de transparenţă şi desecretizare a actului decizional, informând constant şi extrem de rapid mass-media locală despre noutăţile apărute în cadrul şedinţelor Consiliului Local sau ale Comisiilor şi ajutând departamentul de imagine de câte ori am fost solicitat pentru diverse proiecte”; a  participat la majoritatea evenimentelor din comunitate, prilejuite fie de sărbători oficiale – Ziua Națională, Ziua Armatei, Ziua Eliberării Orașului ș.a., fie de evenimente locale – Parada Cârnaților, Chocofest ș.a, reprezentând Consiliul Local sau Primăria Sfântu Gheorghe, de fiecare dată când i s-a solicitat. În plus, a luat cuvântul la Congresul PNL și am avut un discurs pro normalitate și bune relații între români și maghiari.

„Cu speranța puternică în tânăra generație și cu gânduri pozitive și îndreptate mai mult spre un viitor comun pentru întreaga comunitate și nu înspre un trecut care ne poate adesea dezbina, închei mărturisindu-vă un atașament puternic față de această zonă binecuvântată de Dumnezeu, cu români și maghiari deopotrivă, cu siguranță unul dintre cele mai faine locuri din țară și din lume și evident, numai datorită implicării tuturor ea poate să se dezvolte în continuare armonios și pe gustul tuturtor oamenilor din comunitate.”, a menţionat Mădălin Guruianu la finalul raportului său de activitate.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail